Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновијеРегионална лига

Познати термини плеј-офа АБА лиге

Лигашки део регионалне АБА лиге за сезону 2018/19 полако улази у завршну фазу. Остала су да се одиграју још два кола, а и даље многе ствари су непознаница.

Црвена звезда давно је обезбедила челну позицију пред старт доигравња. Зна се да ће у плеј-оф поред нашег клуба и екипе загребачке Цедевите, званични АБА шампион Будућност ВОЛИ и вечити ривал Партизан НИС, али парови полуфинала још увек нису познати. Иако ће сви клубови одиграти још по два сусрета комбинација је много. Ипак, најреалније је очекивати да ће у борбу за финале ући Црвена звезда мтс – Партизан НИС и Цедевита – Будућност ВОЛИ.

– КК Црвена звезда мтс (19-1):
Кошаркаши Црвене звезде до краја лигашког дела гостују у дворани „Крешимир Ћосић“ екипи Задра и дочекују на свом паркету екипу Мега Бемакса. Наши кошаркаши намеју резултатско морање у овим мечевима, али се они морају искористити за уигравање и подизање форме пред најважнији део сезоне. Истовремено, та два сусрета важна су за што боље прилагођвање новајлије Кеј Си Риверса од кога се може и мора много очекивати током плеј-офа. Ни Звездини противници у предстојећим сусретима немају императив победа. Задрани и даље нису и теоретски обезбедили опстанак, али само сплетом околности могу да угрозе статус члана регионалне кошаркашке елите. Екипа из Сремске Митровице извесно је лигашки део такмичења окончаће на петој позицији и они већ сада размишљају о предстојећеој Супер лиги КЛС-а.

– КК Цедевита Загреб (14-6):
Као и увек „Витамини“ у такмичење улазе са шампионским амбицијама, али редовно имају веома турбулентну сезону. Тако је било и током актуелне сезоне, али Загрепчани су близу позицији „два“. Цедевита гостује у Љубљани Петрол Олимпији и у последњем мечу дочекује Морнар из Бара. Да би обезбедили предност домаћег терена у првом колу доигравања неопходна им је само једна победа у тим мечевима. Црвена звезда и Цедевита су до сада одиграли три сусрета. Наш клуб је славио у полуфиналу АБА Суперкупа и у лигашком мечу у Београду, док су „Витамини“ нанели једини пораз екипи Милана Томића ове сезоне славивши у Загребу.

– КК Будућност ВОЛИ (14-6):
Званични регионални шампион поред тешке сезоне у европској кошаркашкој елити у којој је успела да оствари неколико неочекиваних резултата, иза себе има сезону пуну успона и падова. Подгоричани су мењали тренера, играчи су се смењивали као на траци, а и поред чињенице да су финансијски намоћнији клуб у региону не може се тврдити да су фаворити у финишу сезоне. Очекује их гостовање у Сремској Митровици и дуел са Цибоном код куће и да би задржали тренутну позицију морају да славе у оба меча, али могу се надати киксу Цедевите како би се попели и степеницу више, али у случају кикса могу доћи и на четврту позицију након чега би у полуфиналу доигравања ишли на наш клуб који их је три пута већ убедљиво савладао (два пута у АБА лиги и једном у финалу АБА Суперкупа).

– КК Партизан НИС (13-7):
Наш вечити ривал је поразом у прошлонедељном вечитом дербију „зацементирао“ позицију четири јер напредак на табели не зависи од њих. У мечевима са Игокеом у дворани „Александар Николић“ и ФМП-ом у Железнику црно-бели морају да славе како би ишчекивали неки кикс конкурената и помак. Тринкијеријева екипа може чак и до позиције „два“ пред плеј-оф, али је то у домену теорије и веома тешко изводљиво.

Како год да се лигашки део АБА лиге оконча, познати су термини старта плеј-офа. Први полуфинални дуели заказани су за викенд 23. и 24. марта, а реванш сусрети су на програму 30. и 31. марта. Евентуалне мајсторице играће се 6. и 7. априла након чега ће се сигурно знати и ко улази у борбу за шампионски прстен и пласман у Евролигу за сезону 2019/20.

Финална серија плеј-офа АБА лиге стартује 13. априла.

Треба и напоменути да велику непознаницу представља зачеље регионалне лиге. И даље се не занју две последњепласиране екипе од које ће екипа на позицији 11 играти плеј-аут за опстанак у елити са порженим финалистом плеј-офа АБА2 лиге, а последњепласирани тим ће морати у нижи ранг наредне сезоне. Тренутно најугроженије екипе су Задра, Игокее и Морнара са скором 7-13 и Петрол Олимпија и Крка са скором 6-14.

Повезане вести

Leave a Comment