Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Звезда за престиж, Задар за опстанак

У оквиру 21. кола АБА лиге Црвена звезда гостује екипи Задра.

Црвена звезда је обезбедила стартну позицију пред плеј оф АБА лиге  и нема никакав резултатски императив тако да је меч у Задру за црвено-беле прилика за додатно уигравање и припрему за плеј оф. Код домаћина је ситуација дијаметрално супротна јер се налазе у грчевитој борби за опстанак. Задар се са екипама Игокее и Морнара тренутно налази на једну победу изнад опасне зоне у којој су Крка и Олимпија.

Занимљиво је да је Задар, који је некада важио за изразито домаћинску екипу, ове сезоне забележио више победа у гостима (4) него код куће (3). Што се омера у АБА лиги тиче Црвена звезда и Задар су до сада су одиграли 32 меча, 21 је добила Звезда док је Задар славио 11 пута. Ипак последњу победу забележили су давно, 2. октобра 2012. године када су на свом терену добили резултатом 98:81. Звезда је у серији од
12 узастопних победа над Задром. У првом мечу актуелне сезоне Звезда је на свом терену славила реултатом 97:70.

У прошлом колу АБА лиге Црвена звезда је добила Партизан 70:68 док је Задар на гостовању у Подгорици поражен резултатом 75:69. И поред пораза може се рећи да је Задар, иако лишен помоћи својих Американаца, одиграо добру утакмицу у којој је био у резултатском егалу до два минута пред крај. Квами Вон у Подгорици није играо због повреде док је Марио Литл суспендован због тога што је након меча полуфинала купа са Цибоном без дозволе клуба отпутовао у Америку. Проблем са њим је решен, он поново тренира са екипом и очекује се да буде на располагању тренеру Назору за утакмицу са Звездом. На мечу у Подгорици нарочито се истакао искусни центар Лука Жорић. МВП АБА лиге из прошле сезоне је убацио 22 поена уз добре проценте шута. Треба истаћи и Луку Божића који је водећи стрелац Задра ове сезоне са просеком од 14,5 поена поена по мечу. Снажан играч, опасан на ниском посту, опасан у продору, у игри у транзицији. Иако игра на позицијама бека и ниског крила ретко шутира за три поена. Остатак ростера углавном чине играчи који су неколико сезона у Задру као што су Башић, Брзоја, Шпраља, Крајина, Вуковић… У тиму је и Владимир Дашић, некада велика нада црногорске кошарке који у Задру покушава да своју каријеру врати на прави пут. Генерално гледано Задар за услове АБА лиге има солидан тим и може се рећи да их је лош почетак сезоне коштао борбе за опстанак у којој се сада налазе. Нису помогле ни неуобичајено лоше партије на свом терену где је Задар прву победу забележио тек из петог покушаја, у 11. колу.

Пред Црвеном звездом је прилично тешко гостовање на коме ће наспрам себе имати мотивисаног противника. За очекивати је да трибине дворане „Крешимир Ћосић“ буду испуњене. Будући да Задру гори под ногама кад је борба за опстанак у питању треба очекивати ватрену атмосферу која ће бити права припрема играчима Црвене звезде за оно што их чека у плеј офу. Милан Томић ће сигурно искористити меч у Задру да проба да додатно подигне самопоуздање својих играча. Симанић није добио шансу против Партизана и ово је прилика да се уз лепу минутажу врати у добар ритам у ком је био у једном делу сезоне. Цирбес је био лош против Партизана тако да је и за њега меч у Задру прилика да се врати на прави пут. Лазић се враћа из паузе због повреде и њему су минути преко потребни. Фаје никако да ухвати ону форму из периода пре повреде. Добрић је имао проблема са скочним зглобом због чега није био у саставу за меч са Партизаном али се током недеље вратио тренинзима и биће на располагању стручном штабу за гостовање у Задру. Риверса треба што пре интегрисати у остатак екипе. Времена је све мање јер плеј оф почиње за две недеље. Битка за Евролигу је пред вратима.

АБА лига, 21. коло:
Задар – Црвена звезда мтс
Дворана: „Крешимир Ћосић“
Датум: Субота, 9. март
Почетак: 17:00
Судије: Сашо Петек, Милија Војиновић, Матеј Шпендл

Повезане вести

Leave a Comment