Moja Crvena Zvezda
Važne vestiВажноДруги пишуКошаркаНајновијеРегионална лига

Тако је било пре четири године

Црвена звезда и Партизан су кроз историју одиграли много битних утакмица, а једна од најбитнијих играла се у полуфиналној серији АБА лиге 2015. године.

У модерној историји КК Црвена звезда било је много утакмица које су представљале прекретници и одређивале правац клуба. Успешне и трофејне године су иза клуба са Малог Калемегдана, а у тим годинама пред црвено-белима су падали највећи европски клубови у спектакуларним амбијентима дворана ’’Александар Николић’’ и ’’Штарк арене’’.

Међутим, да би се Црвена звезда вратила на место које јој припада било је потребно много труда и рада. Менаџмент клуба, бројни играчи и тренери уз велику подршку навијача градили су ’’камен по камен’’ тврђаву коју је било тешко освојити. Када разговарате са бившим играчима, али и појединцима који су и даље ту веома им је тешко да издвоје једну најдражу утакмицу.

Неко ће рећи да је то утакмица против Будивељника када је у ’’Штарк арени’’ било рекордних 24.232 навијача, а Чарлс Џенкинс одиграо симултанку. Неко ће поменути утакмицу против Бајерна која је била вредна пласмана у даљи круг такмичења у Евролиги, неко феноменалне и по многим факторима историјске утакмице против великана ЦСКА, Реал Мадрида, Барселоне, Панатинаикоса или Фенербахчеа. Неко, а међу њима је и Маик Цирбес, ће издвојити полуфиналну плејоф серију АБА лиге против Партизана 2015. године.

Имам пуно успомена на ту серију и она представља једне од најемотивнијих тренутака у мојој каријери. Била је веома важна плеј-оф серија јер је улог био Евролига. То је била моја прва сезоне, упознавао сам се са клубом и навијачима, али сам већ био свестан ривалства – кратко се присетио центар Црвене звезде мтс.

’’Вечити дерби’’ сам по себи има огромну тежину и код навијача, али и свих осталих који чине црвено-белу породицу. Ипак, тај полуфинални меч је био посебан. То је био веома битан корак ка трофеју који је Црвена звезда касније и освојила савладавши Цедевиту у финалу резултатом 3-1. Али, то је била серија која је била вредна пласмана у Евролигу. Притисак и тензија претворени су у јединствену енергију. Цирбес нас је подсетио колико велику улогу у томе су имали и навијачи Црвене звезде који су након пораза у другој утакмици дошли на тренинг црвено-белих и пружили им снажну подршку.

Победили смо прву утакмицу, а изгубили другу. Тада су навијачи потпуно неочекивано дошли на наш тренинг и то је било веома емотивно. Знали смо веома добро да морамо да победимо ако желимо да играмо Евролигу, а онда су дошли навијачи и осетили смо велику блискост са њима и дали су нам додатну енергију која нам је касније много помогла да дођемо и до трофеја – рекао је Маик Цирбес.

Још један савременик тог чувеног полуфинала је и садашњи капитен Бранко Лазић. Рекордер Звезде по броју наступа, броју ’’вечитих дербија’’, најтрофејнији играч… Није постао миљеник навијача тим рекордима, већ начином на који је до истих и долазио. Бескомпромисном борбом и шампионским карактером. И тада, као и сада је стављао себе у службу тима, а његова сећања на те мечеве не бледе.

– Сложио бих се да је то била веома битна утакмица за Црвену звезду. Недавно смо вратили клуб на евролигашку мапу и било је веома битно да задржимо тај статус. Судбина се поиграла да о томе одлучујемо баш против Партизана. Притисак је био велики, али из моје перспективе кључно је било наше јединство, али наравно и квалитет који смо имали. Зато и сада говорим да је јако важно да сви функционишемо као један и да ће нам се то вратити на најбољи начин. Били смо спремни на све што нас је очекивало, а сада када смо у сличној ситуацији, користимо то искуство и спремамо се да поново будемо они прави у најважнијим утакмицама – рекао је Бранко Лазић.

Прошло је четири године, а Маик Цирбес и Бранко Лазић поново бране црвено-беле боје у изразито важној утакмици. Пред њима је велики изазов, какав је и био те 2015. године. Зато, подршка је неопходна! За нову енергију и нови импулс који може да значи превагу како је и било четири године раније.

Одбранимо нашу традицију и тврђаву. Обојимо халу у црвено!

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment