Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаСпортско ДруштвоХокеј

Црвена звезда је у финалу ИХЛ лиге! Пала је храбра Славија, на реду је Триглав, за историју!

СКХЛ Црвена звезда – ХК Славија Јуниор 4:2 (0:0, 1:1, 3:1)

На крилима убедљиве победе у Љубљани, хокејаши Црвене звезде дочекали су и савладали екипу Славије у другој полуфиналној утакмици ИХЛ шампионата. Иако смо изненађујуће лако дошли до прве победе у Словенији (од чак 8:1), било је и више него очигледно да Славија неће лошу игру приказати два пута за редом. Лавовском борбом, можда и теже него што је било очекивано, наши хокејаши начинили су преокрет у последњој деоници и заслужено дошли до финала ИХЛ лиге.

Што се тиче посете, коначно можемо констатовати да је био троцифрен број посматрача, што и даље ни изблиза није довољно у односу на то какве игре Звезда приказује ове сезоне. Пред почетак овог сусрета, сазнали смо да ће једну од ове две екипе у финалу чекати Триглав.

1/3:

Првих пет минута протекло је дословно у „опипавању пулса“ обеју екипа, нешто офанзивнију Звезду у многоме је исекла агресивнија игра Славије. Такво стање на леду наставило се малтене кроз читаву прву деоницу, а у првих десет минута видели смо два искључења, Комполшека, односно Хумара – обојица су са леда на по два минута одстрањена због непрописног коришћења палице.
Прву праву прилику на мечу видели смо тек у 11. минуту, када је сам испред Павлича био Чегринтсев, међутим његов ударац феноменално је зауставио чувар мреже гостију. Недуго потом, уследило је и треће искључење у екипи из Словеније – овај пут због превише играча на леду, из игре је изашао Лапорник. На клупи за искључене играче придружио му се и наш Павле Подунавац, због ударања палицом.

Гости су прву опаснију прилику имали у 16. минуту, када је Ранковић својом интервенцијом измамио аплаузе солидно попуњеног Пионира. О жустрој, тврдој, па помало и оштрој игри из прве деонице довољно су говорили и чести прекиди због свакојаких прекршаја. Један од прекида догодио се у 17. минуту када су искључени Вукичевић и Горшек због међусобног кошкања. У истом минуту црвено-бели су имали још једну зрелу прилику за погодак преко Новаковића, али се и овај пут истакао Павлич.
Два минута пред крај деонице уиграно комбинацију извели су Гаидаш и Бркушанин – најпре је Гајдаш фудбалски речено волеј ударцем покушао да матира Павлича, да би се пак одбијао до Бркушанина у чак три наврата. Ни та три покушаја нису донела Звезди вођство, а исти играч је недуго потом зарадио и искључење због ударања палицом.

Све у свему, у првој трећини видели смо ништа друго до тешке, рововске борбе на леду, без превеликих узбуђења. Звезда је нападала, углавном јалово, а гости су се ослањали на брањење своје мреже. Офанзивно Славија није урадила ама баш ништа.

2/3

Други период почео је офанзивом Славије, Чампа је већ у десетој секунди угрозио гол црвено-белих, али шут му је ишао право у Ранковића. Недуго потом опробао се и Зибелник, поред гола му је завршио ударац. Иницијатива и отреситија игра Словенаца исплатила се већ у трећем минуту другог дела сусрета, када се након карамбола пред нашим голом најбоље снашао Мартин Ферле (0:1), на велику радост и задовољство гостујућег табора. Асистенција је приписана Видиц Домену.

Морала је тада Звезда озбиљније да крене ка голу гостију, али су се ти први напади одбијали о успешно постављену одбрану. Након другог искључења Комлошека, ти напади били су још озбиљнији. У размаку од само једног минута, опасне покушаје имали смо преко Подунавца, Ђумића и Поправке. Није било довољно концентрације у самој завршници.

У шестом минуту другог дела забележили смо и прилику из категорије стопостотних пред голом Славије. Пак се на изненађење свих играча нашао код Цвика, на метар-два испред гола помало успаваног Павлича. Иако на тај шут није био спреман чувар мреже гостију, пак га срећно погађа у раме и одлази поред мреже.

Ослањала се Славија искључиво на контре, а веома близу другог поготка били су у 9. минуту. Сам испред Ранковића изашао је Горче и потпуно неометан погодио стативу, на велику срећу црвено-белих. Колико год да су се гости трудили да умире игру, наши дефанзивци су морали више пажње да обраћају приликом муњевитих контранапада. Са друге стране, паркирани аутобус испред Павлича, наша екипа покушавала је да пробије углавном ударцима са дистанце, али пак није проналазио пут до мреже. Заиста су за похвалу били залагање и дисциплина у редовима Славије.

Прилично смо безидејно деловали у периоду од 8. до 17. минута друге трећине, као да су две потпуно различите екипе изашле на лед у односу на утакмицу која се одиграла у среду.

Нову прилику из контре Славија је имала у 14. минуту, када је фантастични Гаидаш стигао помало ноншалантног Лапорника, који је клизао ка 1 на 1 са нашим голманом. Морали смо, нажалост, да констатујемо да се наша игра заснивала углавном на индивидуалним продорима и покушајима, Словенци су максимално затварали наше покушаје тимске игре.

И баш када се мислило да смо утонули у сан, обесхрабрени страшном одбраном Славије, извели смо и најлепшу акцију на мечу и дошли до 1:1. Играо се 17. минут када је Гаидаш послао пак ка Драговићу; овај испрве упошљава Цвика, који качи пак палицом и спроводи га у мрежу. Напокон се мало лакше „дисало“ у Пиониру. Недуго потом, стремили смо и ка потпуном преокрету, близу поготка били су Поправка и Гаидаш, али срећа и фантастичан дан голмана Павлича, били су савезници гостима. Нешто занимљивија друга трећина, на крају нам је такође донела нерешен резултат. За нијансу ефикаснија игра обе екипе проузрокована је највероватније и мањим бројем контаката, односно прекршаја. Примера ради, у првој деоници видели смо чак седам искључења, док су судије у друом периоду на два минута ван леда послали само два играча (оба из табора Славије).

3/3

Почетак последњег периода био је прилично шокантан за сваког коме је црвено-бела боја у срцу. Уместо да очекивано притиснемо, наставимо добру игру из финиша другог дела, и стигнемо до вођства – као хладан туш за све присутне, уследио је ударац Ника Хумара и Славија долази до нове предности. 1:2, а хокејаши нису људски ни изашли на лед.

Тек тада црвено-бели крећу на све или ништа. Ређале су се прилике у првих пет минута, пре свих Чегринтсева, Цвика, Анића и Гаидаша, али без промене резултата. Понестало је мало и живаца у редовима обе екипе. Након неопрезног старта нашег играча над голманом Павличем, настала је блажа „туча“ на леду између играча два тима. Као епилог, искључени су наши Андрија Шпањевић и Угљеша Новаковић (на 10 минута), односно Словенац Жан Поклукар. Рекло би се да је вишеминутни прекид усред иницијативе црвено-белих највише пријао гостима. У периоду од седмог до неког десетог минута, гости су давали све од себе да реше утакмицу.

Наш тим се поново ослањао на ударце са дистанце, а покушавали су Анић, Подунавац и Сабадош. Са дистанце је покушао и Словенац Поклукар у 11. минуту последњег дела, али рефлексно брани Ранковић. Чинило се да су оба тима спустила гардове, покушавало се једноставном игром уз пуно шутева, са обе стране. У 12. минуту одличну прилику имао је и Марко Драговић, али и његов покушај блокира Јуре Павлич. Одмах након тога, имали смо још једном играча више – искључен је био Скерлеп. Тада је Звезда заиграла ултра офанзивно, без икаквог размишљања о брањењу сопстевног гола. Да ствар буде још гора по госте, минут након првог искључења, уследило је и друго: Лебен због грубости. Имала је Звезда читам минут чак два играча више, а то је и зналачки искористила! Играо се 14. минут, када је одличну акцију поготком крунисао Богдан Гаидаш, на асистенцију Артјома Кулешова. 2:2!

Још јачи темпо наметнули су наши играчи, у нади да ће двоструко наплатити искључења гостију, и напокон доћи до предности. А када Звезда убаци у максималну брзину, голови се најчешће ређају као на траци. На велико одушевљење свих присутних у хали, црвено-бели хокејаши у потпуности су преокренули резултат у 15. минуту! Подунавац за Бркушанина, овај повратни пас према Вјачеславу Чегринтсеву и био је то мат у три потеза за 3:2!. Скупо су гости платили грубу игру из 13. минута.

Тада, логично, Славија креће на све или ништа. Хокејаши у белој опреми давали су последње атоме снаге у нади да ће изборити макар продужетак. Орио се Пионир последња два минута, добили су наши играчи додатни ветар у леђа да до краја одбране јаке ударе гостију. И не само да смо се одбранили, него смо ставили и печат на ову утакмицу. Празан гол Славије (послали су шест играча у напад, без чувања гола), у последњем минуту сусрета погодио је Богдан Гаидаш, на асистенцију Вјачеслава Чегринтсева4:2.

Громогласним аплаузом по завршетку сусрета нису испраћени само Звездини играчи, већ и веома храбри и пожртвовани хокејаши Славије. Веома лепа сцена из леденог Пионира! Црвено-беле оклопнике ускоро чека финални, најтежи испит ове сезоне: историјски двомеч против Триглава. Триглав је више него убедљиво у полуфиналу избацио екипу Загреба, па је за очекивати да нас чекају две или три веома тврде и неизвесне утакмице. Међутим, захваљујући бољем пласману у лигашком делу, наши момци ће имати предност домаћег терена. А да би та предност била употпуњена, очекујемо да ће се навијачи у још већем броју одазвати и дати подршку нашим оклопницима. Управо се данас видело колико је значајно било навијање у последњој трећини, када смо и начинили кључни преокрет. О датуму и сатници финалних сусрета, бићете накнадно обавештени, али наша порука остаје иста:

СВИ НА ХОКЕЈ! ДА ОСВОЈИМО ИХЛ ЛИГУ!!!

Повезане вести

Leave a Comment