Moja Crvena Zvezda
АлександарБлогови

Волим своје, не мрзим друге као неки!

У последње време, боље рећи у последњих пар година, односи нас са једне и комшија са друге стране доста су другачији него некада. У прошлости, дуели Црвене звезде и Партизана у било ком спорту били су доста другачији. Како на стадиону – на терену и трибинама, тако и ван њега. Било је то више од игре, у правом смислу те речи. Били су то витешки дуели зналаца на терену и заљубљеника на трибинама.

И трајало је то. Приче старијих то потврђују. Међутим, последњих неколико година све се променило. Јавила се нека невероватна нетрпељивост међу навијачима са обе стране. Да ли је то последица тешких година које су иза нас, развоја интернета, где свако може бити навијач и хулиган или нешто друго, ја заиста не знам.

Оно што знам је да ми поједине ствари са којима се лично сусрећем јако сметају. О онима преко пута нећу говорити јер ме не занимају. Они своје кажу најавама дербија у својим медијима и гласилима, где дотичу дно и вређају интелект сваког иоле нормалног човека и изјавама у медијима.

Мени је жао што је наша црвено-бела породица у посматрању комшија и бављења њима иде у погрешном смеру, а чини ми се и да је експанзијом Фејсбука и разних интернет портала то немогуће зауставити. Зашто славити њихове поразе? Зашто провоцирати њих када изгубе од Хрвата, Италијана, Црногораца, Ираца? Зашто их вређати? То није наш ниво и наш манир. Звездаши су увек били велики… господа! Наше опредељење за црвено-бело је ствар кућног васпитања и опредељење за господство, елеганцију у сваком погледу.Све ово што сам до сада писао покушаћу да сведем у један мали закључак. Оставите их по страни! Они за мене једноставно не постоје, нити ме занимају. Не желим да знам против кога играју, не занимају ме њихови резултати, нити ме радују њихови неуспеси. Ја сам се определио за црвено-бело и све друго за мене је маргинално и не интересује ме!

Волим свој клуб и трудим се да допринесем колико могу да напредује. Сви остали су потпуно небитни. На стадион идем да гледам Звезду. Да ли противник на терену носи црно-бело, плаво или зелено, небитно ми је. Да ли су њихови навијачи испунили јужну трибину, „кавез“ или нису ни дошли на стадион у потпуности је небитно. Мене занима успех мог тима. И идем тамо да покушам да у томе помогнем колико је то у мојој моћи.

Дакле, да резимирам. Оставимо их по страни и окренимо се свом дворишту. Они нека прозивају, коментаришу, пуне неке интернет трибине, забрањују се и деле. Нас то не треба да дотиче. То је њихов ниво и увек ће тако бити. Ми волимо Звезду, а све остало није важно.

Јер, за нас само Звезда је живот, Звезда је живот све друго су ситнице!

Повезане вести

51 comments

Zane апр 20, 2013 at 14:21

javascript:grin(‘:razz:’)

Reply
Vaske дец 25, 2011 at 19:36

Sjajan tekst. Uvek sam se ponosio time sto volim a ne mrzim. Nemam ja potrebe nikoga da mrzim, Mali ljdu vise mrze tudj klub nego sto vole svoj! onis u rivali, najveci, i samo zamisljam kako bi bilo da zvezda nema takvog rivala, ili obrnuto,. bilo bi glubo.. jedan tim i niko vise. Sta god bilo ko mislio o njima, svi nasi prijatelji koji navijaju za suprotni tabor su srbi, oni su srpski klub… Navijati za one koji mrze srbe pre nego za tim iz srbije je za mene… bolesno!!! time se pretvaramo u njih. postajemo NE SRBI!!! ravnodusnost nogu da razumem. pa ja sam prvi kad partizan igra protiv nekoga u evropi koji je ravnodusan prema krajnjem ishodu! U domacem prvenstvu navijam protiv njih UVEK!!! jer to je normalno. Ali da ih mrzim, navijam za ustase, siptare, i ostale,,, a ne,.. ja ne… JER JE SRBIJA NA PRVOM MESTU!!!! pozdrav svim Delijama!!

Reply
Marjan дец 29, 2011 at 05:15

Ne znam dali ih mrzim, ali znam da ih ne volim. Imam 38 godina i nikada u zivotu nisam navijao za njih, nezavisno dali su igrali protiv Hajduka, Dinama, Veleza, Vardara, Fljamurtarija, Groningena i tako dalje. Nikada u zivotu me nisu zanimali i nikada necu mrzeti ili ne voleti njih vise nego sto volim moju Crvenu Zvezdu. Kakav sam ja zvezdas ako nekad pozelim da pobede oni? To jednostavno ne ide zajedno. Osim Zvezde nista me drugo ne zanima.

Reply
Markoni дец 25, 2011 at 12:49

Ništa čudno. „Oni tamo“ decenijama već traže svoj identitet, a mi ga već deceniju gubimo. Situacija ne prija ni jednima ni drugima, jer imamo problem da shvatimo ko smo u ovom istorijskom momentu. Sasvim slučajno, ovo koincidira sa opštim sunovratom srpske države i srpskog naroda.

Reply
dejanRS дец 25, 2011 at 11:37

@goran69-Pogledaj neznam da li će da ti odgovara.Dokaz da su oni samo plagijat.
http://www.youtube.com/watch?v=eyFYq-f7wbk
A što se tiče natrpeljivosti između NAS i njih,neznam šta je tu čudno.
Proteklih godina samo tenzije rastu a lopovi iz fss samo nama odbjaju „rebra“,nama zatvaraju stadion oni usmeno dobiju opomenu USLOVNA.
Ja nisam imao sreću da me stari dovede na moju prvu utakmicu jer je jedan od njih i pošto smo obojica zagriženi za dve različite boje shvatio sam odavno ko su oni a ko MI!!!
Njima ne treba veća muka od njihove,jer znaju da nikada neće biti kao MI,ma koliko krali nas pokušavali spustiti preko pomoći države i saveza na najniži nivo.
Naš i njihov način odrastanja i ljubavi prema klubu je da oni mrze od malih nogu šampiona Evrope i Sveta , a naš Volim je više od svega.
Kada neko kaže pa mi smo isti narod i voliim kada oni pobede neke klubove iz evrpope,kako da cenim,a NIKAD DA VOLIM to kada oni pobede kad su do te pobede došli preko ledja mog kluba raznim dogovorima,nameštanja utakmica,pomoći medija .
Pa tu evropsku utakmicu je trebala da igra naša zvezda (govorim unazad nekoliko godina),i za mene je to jedan od veći razloga zašto ih mrzim,ne zato što postoje nego zato što igraju prljavo i pokušavaju da ubiju nešto za meni i za nas sveto.
Predstavljaju oni i Zvezdu ali ta zvezda u njihovom grbu nije dovoljna i nije prava hoću svoju Zvezdu, Crvenu zvezdu!!!

Reply
ksenija феб 18, 2012 at 19:48

nije zvezda je najbolja

Reply
Uros дец 25, 2011 at 09:42

Sve najgore im zelim u svakom sportu,volim kad izgube slepci i u klikerima,citati novine posle basketa sa Milanom bilo je pravo uzivanje,kuknjava na sve strane,tuga i zalost,vraca me to u neka prosla vremena.Nas zadatak je da podrzimo nase klubove u ovim teskim vremenima,da im pomgnemo u osvajanju titula.Odbojkasima,odbojkasicama,kosarkasima sigurno treba pomoc oni ce to vratiti dobrim igrama i titulama,a ovi u fudbalskom bi Abramovica i Mesija napravili na slepce.Nesto sto je meni interesantno je da uspehe postizemo u sportovima gde se delije nista ne pitaju,ili slabo posecuju te utakmice,ili nemaju nikakav udeo u upravljackoj strukturi,tamo gde najvise palamude i gde se pitaju za sve,gde ih ima 2o u skupstini,sve se raspada,rezultatski i u nacinu zdravog razmisljanja.Ispravite me ako gresim.Pozdrav svim pravim Zvezdasima!!!!!!!!!!

Reply
dusan дец 25, 2011 at 02:27

vidi, ovo ne samo da je mnogo patetican tekst, nego mi se cini i da nema mnogo veze sa realnoscu. cuj – mi njih ne mrzimo, a oni nas mrze. da pocnem od sebe – ja ih mrzim ceo zivot i uvek navijam protiv njih, ali sam protiv nasilja cak i protiv njih. mislim da se na kraju radi o sportu i da ono bacanje topovskih udara na njih na marakani jednostavno nije bilo u redu, i to pre svega zato sto je moj dozivljaj da za zvezdu ipak navijaju bolji od oni koji navijaju za komsije i za druge. nista se ne dobija silovanjem i nasiljem. medjutim, situacija u zvezdi je toliko jadna na svim poljima da nismo ni primetili da je jsd partizan u srbiji vec postao ono sto je makabi u izraelu. na kraju ce nam jedino zadovoljstvo biti kada se oni negde brukaju po evropi, posto mi necemo moci da ih pobedimo ni u jednom sportu. e, o tome treba da mislimo, a ne da li smo naprasno poceli da navijamo kada igraju protiv hrvata za njih posto su i oni srbi. pre 30 godina na severu se pevala pesma „partizan i zvezda dva su kluba bratska pusila im k… citava hrvatska“ ja tu pesmu nikada nisam pevao. ko hoce da navija za njih u bilo cemu protiv bilo koga samo neka izvoli. ja jednostavno nisam u stanju.

Reply
Nikola Ks дец 25, 2011 at 02:43

Slazem se sa tobom da nikad necu moci da navijam za njih, pa igrali oni protiv Hrvata ili Albanaca ili koga god, ali slazem se sa Aleksandrovim tekstom…jednostavno ne interesuje me da li su ispali od Armanija ili ispali od Samroka…ne mogu da se radujem tome niti zelim, jednostavno ravnodusan sam na njihove uspehe i neuspehe…radujem se samo pobedama i uspesima ZVEZDE!!!!!

Reply
Andrija дец 25, 2011 at 02:04

Prvo se delimo po narodima, pa tek onda po klupskim bojama. Dakle mi Srbi treba da budemo uvek zajedno, zato vise volim kada oni pobede druge Evropske klubove, pogotovo iz zemalja iz okruzenja. Stop mrznji medju Srbima!

Reply
thrylos дец 24, 2011 at 23:17

svaka cast za tekst! ne volim ih, ne zelim da cujem za njih, ne zanimaju me… ali ih ne mrzim, jer dovoljno su unesreceni time sto navijaju jsd!

Reply
Nedjo Pljevlja дец 24, 2011 at 23:15

van bastene, ne bih ja u ovom tvom tekstu nista menjao… Alal vera, svaka ti je na mestu… Kao da sam ti ja diktirao…:)) ZVEZDA je ZIVOT…

Reply
NOKIA C5-03 дец 24, 2011 at 22:36

pa zasto da ih mrzim kad se oni medjusobno ne vole?! 😀

Reply
MILAN KG дец 24, 2011 at 21:59

Mozda sam ja bolesnik kao sto mi neki kazu ja nikada u zivotu ne mogu da navijam za komsije i kad igraju medjunarodne utakmice u bilo kom sportu u bilo kom sportu vise volim da izgube pa makar igrali kriket najvise volim zvezdu u mojoj familiji svi osim jednog izroda navijaju za zvezdu neizmerna ljubgav i postovanje prema zvezdi uneo je prvo mon ocu pa i meni moj pokojni deda koji je inace i sam ucestvovao u izgradnji marakane ne zelim da ovi prikupljam pluseve i sl ja govorim iz srca dusa me boli kad vidim nasta smo spali svim navijacima,simpatizerima.i ljubiteljima zvezde yelim srecnu novu godinu i bozicne praznike http://www.youtube.com/watch?v=0ybg2KpCeO0

Reply
Nemanja Muslin дец 24, 2011 at 21:48

Ono sto mene irtira,je kada neko od nasih kaze posle izgubljenog derbija ( u poslednje vreme ih je bilo dosta ) zezace me grobari,ovo ono,kako da se pojavim na ulici ,u skoli.Nikad se nisam obazirao na taj mali klub,cak i retko kad procitam vesti koje se ticu njega ( naravno da me interesuje sta se desava u partizanu,ipak su oni naj najveci rival ,ali do nekih granica ) .Mene boli PORAZ ZVEZDE,ne zanimaju me navijaci malog kluba,srce me boli jer gledam ovako pornulu Zvezdu,ne samo u fudbalu.Ono sto je jos gore,sve ove godine partizan je osvajao titule ne zasto sto su bili toliko ispred nas,nego zbog nase slabosti,jer mi kao najveca institucija u ovoj zemlji dopustili smo im da nas veoma lako ,blago receno ,,razbijaju ,i otmu sve ono sto nam pripada !

Reply
Nemanja дец 24, 2011 at 21:52

A da ih mrzim,mrzim ih ,jer ih ne smatram srpskim klubom ! Jer i oni sami znaju,kako su nastali ,i ciji ponos predstavljaju! Zvezda je zivot !

Reply
PERA BOR дец 24, 2011 at 21:42

Osnovna razlika izmedju nas i njih je je ta sto oni za partizan navijaju a mi za zvezdu zivimo!!!

Reply
Бранимир дец 25, 2011 at 01:06

Основна разлика је у томе што Делије живе за Звезду, док партизани воле свој партизан – а 16 х више мрзе Звезду (сима Србија).

Reply
Vlada Tosic дец 25, 2011 at 12:00

nije h nego X….xD

Reply
Бранимир дец 25, 2011 at 14:36

Мислиш на „х“ као „пута“? Па било је „х“. Признајем да сам полуписмен човјек. Све да сам и хтио, не бих знао другачије написати. Пишем искључиво ћирилицом.

Reply
Vlada Tosic дец 25, 2011 at 23:43

Pa nije ti H ili X slovo oznaka za puta….Vec se slobo X koristi zato sto se podudara sa matematickim simbolom..

Reks дец 24, 2011 at 21:08

Mogao si malo da.napises o odnosu Oni-mi.Ovde si samo jednu stranu analizirao.Ja ne vidim sta tu lose sto ih zahebavamo posle poraza.Dace bog da imaiju sve vise.poraza jer to je samo blaga ljudska reakcija mrznju koji su oni razvili poslenjih godina. videli ste kako se.ponasa.njihov trener a kamoli navijaci.Mi takvu.mrznju ne gajimo.

Reply
Александар дец 24, 2011 at 21:34

Баш зато треба да се понашамо као да не постоје! Да одемо на дерби као да идемо на „малу“ утакмицу, да нас не интересују они. Да цепамо грло за Звезду, а не против њих! Волимо своје, не обраћамо пажњу на било шта што је мање од нас!

Reply
aikido дец 24, 2011 at 23:07

U pravu si…sjetite se samo poteza i gestova Bate Mirkovića,Nađa,Kežmana…to je sve u poslednjih petnaestak godina…toliko su poradili na mržnji i netrpeljivosti da je to prosto za nevjerovati. Pamtim ja partizanove igrače i iz osamdesetih dobro,bilo je tu stvarno ok igrača,po meni je Moca Vukotić bio i ostao pravi primjer poštenog partizanovca,Đelmaš recimo,a bilo je i budala Vlado Čapljić npr.,i nije bilo tolike mržnje…izgleda da je kompleks tinjao i tinjao…i kao da us u podsvijesti znali,ili bar se nadali,da će doći njihovih pet minuta pa da nam sve nabiju na nos..u tome su izgubili i obraz i čast i prešli su tu granicu…sad dosta stvari u rivalitetu nema smisla…

Reply
ДС 1989 дец 24, 2011 at 20:24

Песма је тек почела и овде нема краја,
Као кад је Камача шетао Џаја,
Дуле Савић, Синиша, голмани збогом,
Илија иде главом где други неће ногом,
вруће, тазе код чика Лазе,
Југа, Панчев, Бина, Немце газе……………

http://www.youtube.com/watch?v=BcaH0kIoGTc

Reply
Jovan дец 24, 2011 at 20:32

Ovu sam pesmu imao kad sam bio veoma mali na kaseti uz jos mnoge naravno i nikako nisam mogao da se setim kako se zove. Hvali ti mnogo ovo mi vraca secanja kad sam ubacivao kasetu u svoj mali radio i uzivao uz omiljene pesme.
Nznm kako posle svih godina nisam ranije naleteo na ovu pesmu.

Reply
Darko дец 24, 2011 at 20:37

Brateeee hvala ti!! Bas dugo trazim ovu pesmu, vraca nas u doba kad smo bili klinci, i slusali preko kasete… Hvala ti puno 🙂

Reply
Kizami дец 24, 2011 at 20:22

Zato sto Partizan nije srpski klub i .

Svi dobro znamo njihovu istoriju…. tako da ne mogu da navijam za Hrvatski klub!!!

Reply
goran69 дец 24, 2011 at 22:26

Brate,zdravo! Ako imaš.MOLIM TE,pošalji mi link ,sa onom dokumentarnim filmom ili serijom u kome se(neznam ko?) govori gdje je mali partizan osnovan.OVo važi i za sve moje zvezdaše,ako imaju taj link da mi ga pošačju.Bitno mi je.ŽIVELI!

Reply
Kizami дец 24, 2011 at 23:18

Cini mi se da je ovde u nekim od epizoda…
http://www.youtube.com/watch?v=tso_haoOzjc

ILI NA U92 ONI SU IMALI NEKU EMISIJU O KLUBOVIMA…Zaboravio sam… ja sam gledao tu emisiju i jedan tamosnji hrvat je rekao da se patlidzan pre zvao Zagrebacka konjicka brigada i da su posle toga promenili ime u partizan tj osnovan je u Zagrebu…sad dal lazu za tu konjicku brigadu ili ne nzm…ali znma da sam to video i DVD 🙂

Reply
dejanRS дец 25, 2011 at 10:57

Ja sam našao nešto neznam da li ti odgovara i gratis ima njihova da tako nazovem himnna koju pevaju hrvati a oni samo standardno prepevali
http://www.youtube.com/watch?v=eyFYq-f7wbk
pozz

Reply
van basten дец 24, 2011 at 20:02

„poslednjih nekoliko godina sve se promenilo. Javila se neka neverovatna netrpeljivost među navijačima sa obe strane“
uopste se ne slazem sa ovim recenicama.govori u svoje ime.ne traje to nekoliko godina.ja ih dobro poznajem.znam jednog koji je poludeo kada je dejo dao gol u minhenu.oni su prema nama antagonisticki nastrojeni a to je posebno neprijateljstvo,suparnistvo noseno mrznjom.i to ne traje poslednjih nekoliko godina.to traje mnogo mnogo duze.oni su opsednuti nama,kao sto su hrvati opsednuti srbima.ima tu slicnosti.mrze te a ne mogu da te ne spominju bilo kako.pa srbi se ne skidaju sa hrt-a vec 20 godina iako ne zivimo zajedno tako isto i ovi, stalno nas spominju.onaj vujosevic misli da je pilot zvezdas sto je kasnio let a danilovica da ne spominjem,on organski mrzi zvezdu.oni se bave nama a ne mi njima.
da neki partizanovac proseta u crno belom dresu pored nas petnaest niko ga ne bi pipnuo,a obrnuto njih petnaest bi ugazilo zvezdasa.provereno.oni su kao siptari 15 na jednog.navedi jednog fudbalera zvezde bivseg ili sadasnjeg koji je opsednut njima,a sta kazes na bjekovica,nadja,smiljanica,stanojevica,vujacica,dalje da ne nabrajam,teski zvezdomrsci.a ako se neki nas navijac prepucava sa njihovima to je cista reakcija na nepravdu u domacem fudbalu.na kradju i lopovluk.ja kad sam bio klinac prvu pricu o partizanu koju sam cuo je to da su uzeli titulu golom laznog centarfora bjekovica u 99.minutu.kasnije 86 i 87 sam licno doziveo.uvek smo ih dobijali na terenu a oni nas za stolom.sad se malo ljute kada im spomenemo franju a nije to zbog nase mrznje nego nam je to simpaticno.oni su nasi simpaticni protivnici a mi njima okoreli neprijatelji,u tome je razlika.a iskreno da ti kazem ja nemam ni koga da zezam od njih a ni oni mene jer u mojoj ulici zive samo dva partizanovca,koji su nebitni.nama ovaj tvoj komentar nije potreban probaj sa njima.ziveo.

Reply
Александар дец 24, 2011 at 20:11

Рекао сам на почетку текста да се нећу њима бавити, јер они своје показују на различите начине.

Оно што си издвојио односи се искључиво на Звездаше. Мени то смета, јер је у последње време све више таквих примера. Да ли су то клинци не знам, али ми јако смета помињање њих, њихових резултата, имена и било чега другог! Поздрав!

Reply
Gvozden дец 24, 2011 at 20:33

Aleksandre, u istom tonu i bojama mislimo. Svaka čast, odličan tekst!

Reply
nikola дец 24, 2011 at 19:57

Ajde da dokazemo da su DELIJE sjajni i kada nema baklji…

Reply
Aca дец 24, 2011 at 19:45

Ništa drugo do božija pravda htela je da se najveće sklonište od komunizma, u rizičnim “vunenim vremenima“ , začauri baš pod simbolom tog nesrećnog vremena-zvezdom petokrakom, pa još crvenom. Amin. “Zvezda i njen fudbalski klub, stekli su oreol velike zajebancije svega i svačega, kao glavne oznake beogradskog duha…“ U Beogradu je , naročito u to “oslobodilačko vreme“, vladalo i pravilo razlikovanja, po kome ako već niste mogli bezbedno da slavite slavu, dobiste “zamenu“ , navijanje za “Crvenu Zvezdu“! (Bogdan Tirnanić – „Beograd za pocetnike“)

Reply
Jacky дец 24, 2011 at 19:40

Admine,ima li nekih novosti o Kasalici i Maksimovicu?

Reply
Александар дец 24, 2011 at 19:51

Очекује се финализација договора.

Reply
Johnny дец 24, 2011 at 19:27

evo jedan predlog za sloga:
Ti neces ostati nikad sama,jer zivot si moj!

Reply
republika srpska дец 24, 2011 at 19:18

i ne trba da ih pominjemo al treba nase dvoriste da uredimo.dajte ljudi da bar jednom ne gori sever;mozeli u pm bez tih baklji topovskih dimnih da svima pkazemo da smo najbolji i bez tog da nasa zvezda vise ne ispasta zbog nas i nasih gluposti

Reply
wolf дец 24, 2011 at 18:42

Kao sto rece jedan veliki pisac “ ja ne mogu da mrzim ali mogu da prezirem“…toliko o njima

Reply
zivko дец 24, 2011 at 18:40

to sam ja uvek govorio…a zvezdasi i ne prozivaju kada oni izgube, oni su ti koji se previse bave nama i raduju se svakom neuspehu cak i onom koji nema direktne i indirektne veze sa njima…pogledajte razne sportske sajtove, nasu vest vise komentarisu grobari nego mi, ne zato sto nas je malo nego sto samo gledaju da propadnemo, a njihove vesti slabo ko od nasih komentarise, ima dileja, ne kazem, ali slabo koji zvezdas to radi!

Reply
Milan дец 24, 2011 at 18:37

u potpunosti se slazem sa tobom…Bravo!!

Reply
baba simana дец 24, 2011 at 18:35

Svi smo isti samo nas boje dele!

Reply
Александар дец 24, 2011 at 18:41

Дели нас још нешто. Неки су мали, а неки смо и велики!

Reply
baba simana дец 24, 2011 at 18:45

Brate, prvo sam Srbin i pravolsvac pa onda sve ostalo!

Reply
Александар дец 24, 2011 at 18:53

Нисам помињао твоју националност и вероисповест, само сам навео још једну разлику између нас и њих. 🙂

Reply
Mladjen дец 24, 2011 at 19:17

Sem boja…nas odlikuje cast,ponos,upornost,i ljubav! A ne pohlepa kao njih!

Reply
Александар дец 24, 2011 at 21:35

Управо то!

Reply
Гаги дец 24, 2011 at 18:35

Svaka cast na tekstu ! Draze mi je nase nista nego njihovo sve !

Moze li neko da mi da link od teme “ Pitajte Pjanovica „

Reply
Александар дец 24, 2011 at 18:38

Изволи, Гаги и хвала.

http://www.mojacrvenazvezda.net/19371/2011/12/23/postavite-pitanje-mihajlu-pjanovicu/

Само да напоменем да се питања шаљу на мејл из текста, обавезно! 🙂

Reply

Leave a Comment