Moja Crvena Zvezda
FeaturedКошаркаНајновије

За нови трофеј, за повратак у Евролигу!

Сви се одлично сећају прошлогодишњег првог дуела у финалу против Будућности који је у великој мори одредио исход комплетне серије. Црвена звезда поново има предност домаћег терена, поново се креће из Пионира, али се надамо другачијем исходу.

Нема сумње да играчи Звезде улазе са одличним расположењем у овај меч, с обзиром на убедљиву победу против вечитог ривала у мајсторици. С друге стране, Будућност је ипак успела да дође до финала упркос поразу у првој утакмици у Загребу.

Звезда је у претходна три дуела дошла до победе, али је тешко повући паралелу у односу на те мечеве, с обзиром да је Будућност у међувремену променила главног тренера и доста играча. Међутим, не би било лоше подсетити се ситуације из прошле сезоне када је Будућност добила оба дуела у лигашком делу такмичења.

Иако је Норис Кол двоструки освајач НБА прстена, стиче се утисак да је Будућност заправо боље изгледала са Немањом Гордићем на позицији плеја. То је посебно било очигледно у одлучујућој утакмици против Цедевите када је Кол завршио на клупи крајем треће четвртине услед проблема са личним грешкама, али је након тога почела да се топи предност Загрепчана.

Јако битни играчи у серији са Цедевитом су били Џексон и Бел који су углавном били задужени да зауставе ударне игле шампиона Хрватске — Кобса и Пулена. Додуше, проблем је у томе што Звезда не зависи у тој мери од једног или двојице играча, што је очигледно услед изостанка Регленда.

Ерл Кларк је несумњиво одличан нападач, али је питање какав је његов целокупни утицај на екипу. За разлику од остатка сезоне, Кларк је на ниском посту против Цедевитиних четворки тражио контакт и покушавао је да заврши близу коша, уместо да узима шутеве са раздаљине од 4-5 метара. Међутим, Римац је успео да га неутралише удвајањем јер се Кларк нерадо одлучивао на додавања и тако успоравао проток лопте у нападу.

Вреди напоменути и учинак Гоге Битадзеа чији се највећи допринос можда огледа у одбрани у којој функционише као одлични заштитник обруча. Примера ради, он ове сезоне бележи две блокаде по утакмици у АБА лиги. Поред тих блокада он често приморава противничке играче да измене свој шут при продору или да уопште не улазе у рекет. Наравно, не бисмо смели да заборавимо играче из другог плана, попут Данила Николића и Петра Поповића који су играли веома битну улогу у прошлогодишњој финалној серији.

Тренутно је тешко прогнозирати какви нас дуели очекују. Обе екипе имају шта да понуде у нападу, тако да не би требало да нас изненади ако се сусретнемо са сличним резултатом из прве утакмице полуфинала против Партизана. Сигурно је да изабраници Милана Томића имају мотив више након пораза у финалу прошле сезоне. Звезда би направили огроман корак напред услед победе у првој утакмици јер је управо тај пораз прошле године коштао црвено-беле пласмана у Евролигу.

Црвена звезда – Будућност

Петак 12.4.2019. почетак у 19:00

дворана „Александар Николић“, пренос на Арени Спорт 1

судије: Матеј Болтаузер, Саша Пукл, Томислав Хордов

Повезане вести

1 comment

Србин са Космета апр 11, 2019 at 17:19

Дај Боже!!!

Reply

Leave a Comment