Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЖенски фудбалНајновијеФудбал

Звездине фудбалерке следе дух православља

Српска православна црква и њени верници и ове суботе славили су један од најлепших празника – Лазареву суботу, у народу познату као Врбица. Ова светковина се обележава последње недеље Часног поста, тај дан се слави као Лазарева субота јер се сматра да је тог дана Исус Христос васкрсао Лазара из гроба. Врбица је увек суботом, дан уочи празника Цвети, који је недељу дана пред Васкрс, посвећена је успомени на васкрсење Лазара и на свечани улазак Христов у Јерусалим.

Тим поводом су фудбалерке Црвене звезде, Јована Стојановић и Санда Малешевић по завршеном Ускршњем посту, данас обавиле свету тајну исповести и свето причешће, у Храму Светога Ђорђа на Бановом Брду. Апсолутну подршку за овај свети чин имале су од целокупног руководства и својих саиграчица из ЖФК Црвена звезда. Посебну захвалност клуб дугује и особљу “Маракана лоунге бар”, обзиром да су свих дана њиховог поста, за њих две припремале посне оброке.

Цвети су празник са обичајима нераскидиво везаним за буђење природе и бујање новог живота. Празник Цвети се обележава у свим хришћанским земљама а Јеванђелисти бележе да је Исус на капијама града дочекан с цвећем и листовима палме, које су му људи бацали пред ноге. Међу православцима Цвети важе за један од најрадоснијих празника. Уочи Цвети девојке и деца одлазе у поља и беру цвеће и праве од њега цветне венчиће. Ово цвеће се не уноси у кућу већ се оставља у посуде са водом у дворишту да преноћи. Понекад се цвеће потапа у воду у којој је златно или сребрно прстење и онда се том водом деца умивају. Верује се да она девојка која прва стигне и убере цвет добија право на једну жељу која ће јој се сигурно испунити ако снажно верује.

У Србији се Цвети обележавају и као историјски празник. Пре два века, на Цветну недељу 1815. Милош Обреновић, вођа Другог српског устанка, дигао је код цркве у Такову народ у борбу против турске власти.

Својим личним примером, како на фудбалском терену, тако и изван њега Јована и Санда су најлепши путоказ свакој девојчици, која жели да сутра крене њиховим стопама. Као девојчице и девојке које су прошле све селекције фудбалске репрезентације Србије, као велике Звездашице и фудбалерке које не само на свакој првенственој утакмици, већ и на сваком тренингу остављају срце на терену, оне су и овим светим чином причешћа, дале један велики допринос целокупном нашем спортском колективу.

Причешће се у православној вери сматра за најлепши дар који верници могу да добију од самог Бога. Верује се да овим поступком чистимо душу и тело, тако што душу за причешће припремамо молитвом и добрим делима, а тело постом. Вече пред причешће верници одлазе на вечерње богослужење и од поноћи ништа не једу и не пију док се ујутру не причесте. Сматра се да је неопходно пре причешћа обавити исповест како бисмо се наглас присетили наших лоших дела, избацили из душе негативне елементе и чистог срца приступили светој тајни причешћа. Такође, пре причешће се чита молитва.

Током поста важно је размислити о односима са другим људима. Потребно је да се присетимо да ли смо са неким у лошим односима, да ли смо некоме учинили нешто лоше и покушамо да исправимо ту негативну конекцију. Затражите опроштај од особа коју сте на неки начин повредили, опростите људима који су вам учинили нешто лоше и будите захвални онима који вам дају љубав и снагу.

Причешће или евхаристија је најважнија света тајна у хришћанству, а сматра се да је установио сам Исус Христ на Тајној вечери. Верници се причешћују тако што узимају хлеб и вино, који симболизују крв и тело Христово.

Према православној вери причешће се сматра важним за спасење душе, односно за борбу против негативне енергије.

Зато нека и овај њихов свети чин буде наговештај још лепших, бољих и већих спортских успеха целокупног нашег колектива и милионске армије црвено-белих навијача широм наше планете.









Повезане вести

1 comment

Plavuša апр 22, 2019 at 17:44

Bravo devojke, prelep primer poštovanja vere i tradicije, koji zaslužuje iskrene pohvale i dubok naklon!!!

Reply

Leave a Comment