Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiБлоговиВажноВладимирЖенски фудбалНајновијеФудбал

Женски фудбал – истине и заблуде

За све ове своје године, а има их по прилично, а јасно је колика је то бројка ако напоменем да газим три и по деценије праћења фудбала и наше Звезде уопште, на наговор пријатеља из ЖФК Црвена звезда са којима и наш портал има изузетну сарадњу, по први пут посетих утакмицу овог црвено-белог клуба. Не могу, а да не поменем да је било прича, али и личног размишљања да могу очекивати не баш занимљив фудбал, јер свуда око нас постоји оно друштвено укорењено мишљење да девојкама многи спортови не приличе, а фудбал је свакако на челу те листе.

Међутим,…

Била је субота 4. мај. Послеподневни сати и око стадиона „Рајко Митић“ било је прилично мирно. Готово да ништа није указивало на то да се ускоро одиграва првенствена фудбалска утакмица. На једном од помоћних терена подно јужне трибине група малишана у црвено-белим дресовима је играла утакмицу у својој узрасној категорији праћена спорадичним повицима са трибина углавном родитеља и фамилије. Занесен игром тих дечака који свакако сањају да једног дана заиграју и на главном терену наше „Маракане“, прошла је поред мене група девојака. Све око двадесетак година, све оне као и свака друга девојка тих година које можете срести на улицама нашег града, али ипак их је нешто издвајало. Препознах у њима управо оне девојке које сам видео на фотографијама нашег женског фудбалског колектива, а које са толико поноса носе црвено-бели дрес. Упутиле су се ка свлачионици на последње припреме пред сусрет, а ја се отиснух на трибине. Време до почетка сусрета прекраћивао сам размишљањима како би ипак можда било боље да сам у исто време био у дворани „Александар Николић“ где су наши кошаркаши играли дерби сусрет 3. кола Супер лиге Србије против ФМП-а, али ипак некада се због обећања пријатељу мора потиснути жеља за нечим другим.

Девојке су изашле на терен на загревање. Загревање као и свако друго, али за разлику од мушке екипе ипак нешто слабијег интензитета. Истезање, истрчавање краћих и дужих деоница, вежба ударца са ивице шеснаестерца у пуном трку,… и све је било спремно за почетак сусрета.


А онда, велико изненађење,…

Сусет је почео и прилично јаком темпу. Одмах се видело да за све те девојке у фудбалу нема непознаница, а што је још важније жеља, срчаност, пожртвованост,…, били су на високом нивоу. Могло се видети све што једна фудбалска представа доноси. Девојке су шпартале по терену горе, доле, уклизавале, нису се либиле да уђу у дуел, али и да ударе и приме ударац. Било је ту и дриблинга, „штикле“, али и падова након којих би и фудбалери били добро угрувани. О жестини дуела говори и податак да су током сусрета две наше девојке и повређене, а једна од њих је одмах након сусрета морала возилом Хитне помоћи да буде пребачена у здравствену установу ради снимања. На срећу и једна и друга нису доживеле теже повреде.

Повреда Саре Савановић

Оно што је свакако током меча било приметно је чињеница да девојке не врше опструкцију игре. Нема онога на шта смо сви навикли у мушком фудбалу да се играчи „ваљају“ по терену и када треба и када не треба. Игра заиста тече својим током и време брзо пролази, а има се и шта видети.


Врло брзо све ове девојке прирасту за срце и почне сваки просечан навијач да дише са њима. Да се радује сваком успешном потезу и да се нервира када се не успе у жељеном.

Иако су наше девојке меч изгубиле резултатом 3:2 туга због тога је постојала, али је срце било испуњено. Присетих се тада и утакмице наших кошаркашаи беше ме по мало и стид пред самим собом што помислих на почетку да би било интересантније да сам суботње поподне провео у кошаркашкој дворани.

За крај шта могу рећи,… Јована, Пале, Анђела, Дарија, Марија, Тијана, Катарина, Александра, Ивана, Сара, Санда, Мирела и све друге девојке које носите овај свети дрес, од суботе имате још једног ватреног фана који ће редован бити на трибинама, а надам се да ће и други препознати ваш рад и труд и доћи на ваше утакмице и уверити се у све горе написано. Ко једном дође, долазиће увек, а знам да ћете и ви када чујете хук са трибина дат исве што можете, а и оно што у датом моменту не можете за славу наше Црвене звезде.

Навијачи, Звездаши, подржите ове девојке, јер оне гину за црвено-беле боје!!!

Повезане вести

Leave a Comment