Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДруги пишуЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Сунтурлић: „Мој сан ја да видим Звезду једног дана на Ф4“

Директор КК Црвена звезда мтс, Филип Сунтурлић, причао је о бројним темама у интервјуу датом за специјализовани литвански портал „krepsinis.net“.

Литвански новинари, као и читава европска кошаркашка јавност, нису крили задовољство што се Црвена звезда вратила на место које јој припада и да са узбуђењем сви чекају повратак у Београд где је по признању многих легенди европске кошарке, функционера најјачих клубова и садашњих играча увек задовољство играти.

– „Ово је прва моја сезона на позицији директора клуба и из ове перспективе могу да кажем да је успешна јер смо освојили АБА лигу и вратили се у Евролигу. Вратили смо се својој кући, на место које нам припада“ – истакао је у уводном излагању Сунтурлић.

Сунтурлић је био задужен у клубу за маркетинг и комуникације још од 2011. године. Клупска организација и систем су му веома познати, па када је стигла понуда да преузме место директора клуба није дуго размишљао.

– „Од првог дана знао сам шта морамо да урадимо као клуб, шта је потребно у организационом смислу да бисмо освојили жељени трофеј. Када су ми председник клуба и управни одбор понудили позицију директора, нисам имао дилему ни у једном тренутку јер ми је циљ био да вратим екипу у Евролигу, најјаче европско такмичење где ми и припадамо.“

Један од најмлађих клупских директора у Европи (37 година), истакао је да је губитак места у Евролиги било разочаравајуће, али не и трагично.

– „Били смо део европске елите пет узастопних година, а онда смо направили корак уназад, многи би у тој ситуацији клонули и били разочарани, али ми нисмо себи то дозволили. Схватили смо да све догађа са разлогом. Пораз у финалу АБА лиге и губитак места у Евролиги је био позив за нас да се пробудимо. Искористили смо наведени период да учимо из наших грешака, да реорганизујемо систем и да се на најбољи могући начин припремимо за нову сезону“ – сагледао је са позитивне стране целокупну ситуацију Сунтурлић.

Менаџмент Црвене звезде почео је од идеје да се тим састави од играча који имају добар карактер и ван терена, амбициозних и играча са победничким карактером који би вратили клуб у Евролигу. Тиме се водило и када је доведен тренер сличних карактеристика Милан Томић који је имао дугогодишње трофејно искуство са Олимпијакосом. Такође, састављен је и одличан стручни штаб. Како и сам Сунтурлић истиче, Томић је имао задатак да такав ростер уклопи у јединствену целину.

– „Било је измена у планирању буџета, али не толико драматичних. Трошкови су редуковани јер такмичење у Еврокупу није толико захтевно колико наступ у Евролиги. Поставили смо изазов испред себе да направимо састав који чине играчи са победничким менталитетом, али исто тако и који имају добре карактерне особине ван терена. Ипак, најбитније је било да доведемо тренера који ће предводити екипу на прави начин, а мишљења сам да је Милан Томић то и успео. Задржали смо основу домаћих играча из претходне сезоне, придружили неке из развојног тима и довели играче са богатим интернационалним искуством.“

Нагласио је да је елитно европско такмичење посебно битно.

– „Моја идеја је била да такође и оснажимо менаџмент клуба и да доведемо нове људе на позиције на којима их до ове сезоне нисмо имали и да на тај начин унесемо филозофију успешног финансијског пословања у оквиру великог спортског колектива. Ту смо направили велике промене. Евролига је најинтересантније такмичење за компаније, спонзоре и знатно је лакше када се наступа у најјачем европском такмичењу да се доведу нови партнери у ваш тим. Са друге стране, када наступате у другим такмичењима, попут нас у Еврокупу, знатно је теже приволети их. С тога, ваша улога је тада да их привучете тако што ћете радити још више и без обзира на све околности које су против вас. То је могуће ако око себе имате праве људе јер на крају приче баш они доносе превагу. То се управо догодило и ове сезоне, а резултати на пољу финансијског пословања су чак и бољи него што сам ја лично очекивао“ – истакао је Сунтурлић.

У протеклој сезони Црвена звезда је учествовала и у Еврокупу, али се такмичење за њу завршило у Топ 16 фази.

– „Да будем искрен, мислим да смо могли да уђемо у Топ 8 Еврокупа, али и у томе видим позитивне стране. Имали смо више времена да се припремимо за одлучујуће борбе у АБА лиги, а то је био наш примарни циљ у овој сезони“ – рекао је Сунтурлић.

Говорио је посебно и о финалној серији АБА лиге, као и о дешавањима ван паркета.

– „У последњој утакмици плејофа АБА лиге тензије и адреналин били су на највишем нивоу. Победили смо у одлучујућој утакмици у нашој дворани, пред нашим навијачима, у нашем граду. Током целе сезоне борили смо се за ту предност домаћег терена. Претходне сезоне Будућност нас је победила и ове сезоне је имала тим који је био најскупљи у региону са феноменалним индивидуалцима, али уочи те пете утакмице у плејофу ми смо имали чак пет победа против њих – у Суперкупу АБА лиге, два пута у регуларној фази АБА лиге и два пута у финалу. Знали смо да имамо велике шансе“ – рекао је Сунтурлић, а потом додао:

– „Још увек памтим трећу утакмицу финалне серије у Подгорици. Атмосфера и сама утакмица били су заиста луди, али у исто време потпуно неприкладни спортском терену. Последњи меч у финалној серији је одигран у атмосфери у којој је заиста задовољство играти, а то могу да вам потврде играчи Нептунаса, Жалгириса или Лијетувос Ритаса који су гостовали у нашој хали. Подршку навијача нам нико није могао одузети јер смо се за то борили током читаве сезоне. Да, 45 минута уочи меча навијачи су ушли на терен, али су једино имали вербални напад на представнике противничке екипе. Наравно да то не подржавамо и даћемо све од себе да се то никада не понови. Такве ствари се догађају не само у Београду или Подгорици, а ми као људи из спорта морамо да пронађемо начин да се такве ствари не догађају. То је посао за све нас, али исто тако и за представнике медија који такође имају утицаја на све што се догађа на самом терену.“

Београдски црвено-бели већ праве планове за наредну сезону и највећи акценат биће на посети навијача на утакмицама. Један од примера је Жалгирис.

– „Најтеже за нас је прошло у овој сезони и сада треба да само да наставимо путем који смо поплочали. Финансијски моменат је увек незгодан, али ће бити лакше када смо се вратили у Евролигу што сам већ и спомињао. Изазов је да пронађемо још партнера и спонзора који ће помоћи у стварању буџета на дуже стазе. У поређењу са прошлим сезонама веома сам разочаран посетом на нашим утакмицама.“

Једна од ствари на којима ће радити је што већи број навијача на трибинама.

– „Морамо да урадимо више на том плану да бисмо поново напунили „Штарк арену“ и да пошаљемо слику кошаркашкој јавности широм света. Сувишно је рећи колико би то допринело клупској каси. Јавна је тајна да сам гледао Жалгирис са дозом љубоморе, односно посао који они раде у циљу пуњења њихове дворане. То је клуб који је био на ивици банкрота, а данас је један од клубова који најздравије функционише у Европи и то све захваљујући људима који раде у клубу.“

Црвена звезда тихо сања о пласману не само у плејоф Евролиге, већ и да нађе своје место на Фајнал фору.

– „У претходној сезони смо имали прилику да видимо Жалгирис на Фајнал фору у Београду, неколико година раније Басконију у Берлину и сада Ефес у Виторији. Мој сан је да једног дана Црвена звезда буде тај аутсајдер који ће наћи место на Фајнал фору. Зашто да не?“ – закључио је уз осмех Сунтурлић.

(извор: samocrvenazvezda.com)

Повезане вести

Leave a Comment