MCZ intervju: Aleksandar Saša Janković

MCZ intervju: Aleksandar Saša Janković

667
84

U svetlu poslednjih događanja u našem fudbalskom klubu, ponavljamo intervju koji je Saša Janković dao za naš sajt dva dana pred kraj prošle godine. Kroz intervju se svi možete podsetiti, a oni mlađi upoznati, kakvog smo stručnjaka vratili njegovoj kući. Srećno Saša! Za samo našu Zvezdu crvenu…

Kada sam pre 3-4  godine ponosan sa tribine skandirao njegovo ime, nisam ni sanjao da ću ikada na jednom Zvezdaškom sajtu čiji sam deo, moći da napišem: “Zvezdaši, od danas, deo sajta MCZ, saradnik i neko ko nikada nije otišao iz srca svih Zvezdaša….. Gospodin Aleksandar Saša Janković!!!!“ Ovo je intervju koji je dao za sajt MCZ. Uživajte, ja sam ga pročitao više puta.

Sale Janković

MCZ: Kako se snalazite na mestu selektora mlade reprezentacije i koliko je teško pratiti sve raspoložive igrače?

AJ: Dobro mi je na mestu selektora, radim na pravljenju tima koji pobeđuje. Pratim sve igrače koji po godištu mogu da se nađu u najboljoj selekciji i nije mi teško. U osnovi ovog posla je veliki entuzijazam i posvećenost ekipi. To, kao i sve ostalo što  zahtevam od igrača  pokazujem ličnim primerom. Nikome ništa ne sme teško da padne ukoliko je u cilju pravljenja ozbiljnog tima.

MCZ: S obzirom da ste sada više sa mladom selekcijom automatski i imate bolji uvid u to kakav je kapacitet mladih fudbalera u Srbiji?

AJ:  Potencijal naših igrača je ogroman, treba ih pratiti i posmatrati ne samo njihov fudbalski, već i ljudski, karakterni kapacitet. Jer, nije isto igrati protiv Crvene zvezde i nositi Zvezdin dres.

MCZ: Da li imate neki predlog na koji način bi trebalo unaprediti skauting službu u našim klubovima i da li je novac samo problem?

AJ: Skauting služba uvek može da bude bolja, naročito u klubovima koji veliki deo budžeta obezbeđuju prodajom igrača. Zvezda to jeste i svoju veličinu je u velikoj meri izgradila praveći velike rezultate sa igračima iz regiona koji su pažljivo birani. Najpre Omladinska škola, zatim najbolji srpski igrači iz domaće lige, potom igrači iz regiona i, na kraju stranci. Tako ja to vidim.

MCZ: Da li mislite da smo kao narod talentovani za fudbal i šta nam to nedostaje da odemo korak dalje i u klupskom i reprezentativnom fudbalu?

AJ: Mislim da smo izuzetno talentovana nacija za fudbal. Za veći rezultatski uspeh nedostaje nam čvrsta disciplina i u životu ekipe i na terenu, bolja organizacija u poslu, manje euforije i u porazima i u pobedama, čvršći karakter i podređenost ličnih interesa jednom velikom, višem, zajedničkom. Kada kažem rezultatski uspeh, mislim na ponavljanje dobrih rezultata u kontinuitetu i trajanje u uspehu, a ne jedan plasman u Ligu Šampiona ili kvalifikaciju na veliko reprezentativno takmičenje.

MCZ: Koje igrače smatrate najtalentovanijim u Srbiji?

AJ: Ne volim da pričam pojedinačno o igračima, naročito ne o mladim momcima koji moraju da zadrže hladnu glavu i obe noge na zemlji.

MCZ: Šta mislite o Spajiću, Kovačeviću, braći Srnić i ostalim Zvezdinim mladim igračima i ko je po vašem mišljenju najbliži prvom timu Zvezde i mladoj reprezentaciji?

AJ: To su talentovani momci, pred njima je period sazrevanja i borbe za minutažu u takmičarskom pogonu. Gledano iz perspektive Mlade reprezentacije, u njoj igraju igrači koji su standardni u svojim klubovima, to je i najjednostavnija poruka svim mladim momcima koji žele da se izbore za mesto u Nacionalnom timu.

MCZ: Šta mislite o fudbalskoj filozofiji Barselone i načinu njihove igre, taktici itd.

AJ: Barselona danas je demonstracija „totalnog fudbala“ 21. veka. Klub sa strategijom, i to ne u formi jeftine demagogije, već u najfudbalskijem, terenskom, obliku, koji svaki gledalac ne može a da ne primeti. Drugim rečima, oni štancuju fudbalske majstore po istom šablonu i stalno pobeđuju. Sad još čujem kako najavljuju da im je sledeća generacija klinaca još bolja od aktuelnog tima. Da nisu registrovali Betmena?!

MCZ: Može li Zvezda da igra kao Barsa?

AJ: Zvezda ima privilegiju najvećih, a to je da može da se ravna prema velikima, ali i prema sebi samoj, odnosno svojim tradicionalnim vrednostima koje su je i dovele na vrh Evrope i Sveta. Zvezda može da prati kako igra Barselona, i da adaptira određene stvari našem mentalitetu i uslovima u kojima mi živimo. To je normalno i dobro, treba gledati kako to rade najbolji.  Ali, isto tako, Zvezda zna kako se velikim igrama prave veliki rezultati. Svi ti veliki i najbolji su padali na Marakani, te stoga treba gledati i kako je to Zvezda nekada radila. Iz toga, takođe, može mnogo da se nauči. Zvezda je Zvezda.

MCZ: Da li redovno pratite Zvezdine prvenstvene utakmice?

AJ: Naravno, i to ne samo u fudbalu.

MCZ: Imali ste kratku karijeru u Zvezdi. Možete li nam nešto reći o tom periodu u Zvezdi i povredi koja vas je sprečila da napravite značajniju karijeru?

AJ: U prvi tim sam stigao u januaru 1991. godine, u vreme najbolje i najtrofejnije generacije. Nisam imao puno prostora za igru, ali me je sama mogućnost da živim sa takvim timom i treniram sa najboljim igračima u Evropi obogatila za ceo život. Splet raznih okolnosti, sportskih, ali pre svega političkih u tadašnjoj državi, uslovio je da krenem drugačijim putem nego što sam, kao klinac, zamišljao. Sanjao sam da igram u šampionskom timu Crvene zvezde, koji osvaja titulu i proslavlja je u poslednjem kolu Šampionata pred punom Marakanom. Nisam to doživeo. Kada sam, zbog povrede i operacije kolena, prekinuo sa aktivnim igranjem, rešio sam da svoj san dosanjam jednog dana kao trener.

MCZ: Sa kojim igračima je bilo najlepše i najlakše sarađivati dok ste bili  u Zvezdi?

AJ: Jedna od mojih najvećih satisfakcija jeste što sam napravio dobar, stabilan tim Crvene zvezde. Sa svim igračima sam imao sjajnu saradnju.

MCZ: Da li je tačno da ste imali problema sa disciplinom nekih igrača dok ste bili trener, zbog čega je navodno i doveden Zeman?

AJ: Nije tačno. Kada želite da smenite mladog trenera, onda kažete da nije imao autoritet, a kada želite da smenite starijeg trenera, da nema dovoljno energije da drži tim pod kontrolom. To je, nažalost, politika petparačkih izgovora koja je Zvezdu dosta koštala u bliskoj prošlosti. Ekipa bez discipline ne može da pobeđuje u kontinuitetu, a mi smo napravili tim Crvene zvezde koji je odigrao jedinu sezonu bez poraza u istoriji kluba. To ne može tim bez sređenih odnosa u svlačionici, bez poštovanja hijerarhije i vere u sebe. Bili smo tim, zato smo pobeđivali.

MCZ: Navijači vam jedino zameraju izjavu da je Blažić bolji od Moline? Ako ste to zaista izjavili, šta ste mislili pod tim?

Deo Zvezdine porodice

AJ: Čista glupost, laž. Nikada ne poredim dva igrača, pre svega nije pedagoški. Ne poredim ni dva trenera, ni dve različite ekipe, kao ni jedan isti tim u dva različita vremenska perioda. Smatram da je nemoguće, a pre svega bespotrebno vršiti takva poređenja. U sportu postoje rezultati, bolji je onaj ko pobeđuje. Osim u umetničkom klizanju, gde se boduje i „umetnički dojam“, što bi rekla Milka Babović, ali to nikad nije bio moj sport. Molina je otišao zato što nisam hteo da mu garantujem da će igrati standardno na poziciji na kojoj je u konkurenciji bio i Nenad Milijaš. Vrlo jednostavno. Nema garantovanja takvih stvari, ni treneru niko ne garantuje da će sedeti na klupi za tri kola ako nema rezultata. Molina je dobar igrač, bio sam srećan što ga treniram, ali nikome nisam garantovao mesto u timu, pa ni njemu. Dobio je ponudu da potpiše ugovor za Santos, privlačilo ga je sve to, neposredno pre toga je izgubio oca. Nije to bio lak period za njega, razumem da je želeo da bude bliži porodici. Uz sve to i klub je zaradio na njegovom transferu. Mislim da se tu sve poklopilo.

MCZ: Šta sebi najviše zamerate iz perioda kada ste vodili Zvezdu i koje ste lekcije od tada naučili a tiču se trenerskog posla?

AJ: U sportu je i ono što se desilo juče već daleka prošlost, a ne nešto što se završilo pre tri i po godine. Ako jednim okom gledam unazad, ostaje mi samo jedno da gledam unapred, a to nije dobro. Trudim se da učim svakog dana, prvenstveno iz tuđih grešaka, da bih svoje sveo na minimum.

MCZ: Da li mislite da ste nezasluženo (nefudbalskim dešavanjima) ostali bez trofeja u sezoni u kojoj ste derbi dobili 4:1, i završili prvenstvo bez poraza, a u kupu ostali bez finala zbog sudijske nepravde?

AJ: Sve što mislim o svemu tome, rekao sam 2008. godine, neću da se vraćam na to.

MCZ: Možemo li očekivati da se jednog dana vratite u Zvezdu i ispravite nepravdu koja Vam je učinjena u sezoni 2007-08?

AJ: Da, vratiću se, jednog dana, sigurno. Nije bitno kada.

MCZ: Vaš prvi susret sa Marakanom?

AJ: Definitivno pre nego što sam počeo da pamtim.

MCZ: Omiljeni igrač iz detinjstva?

AJ: Pižon.

MCZ: Zvezdina ekipa koja Vam je ostala u sećanju iz detinjstva…

“Zvezda ima privilegiju najvećih,da se ravna prema velikanima“

AJ: Zvezdin tim iz pohoda na Kup UEFA 1979.

MCZ: Koga smatrate za najboljeg igrča u ekipi iz Barija?

AJ: Ceo tim je bio sjajan.

MCZ: Koliko je bilo prednost, a koliko ometajući faktor činjenica da Vam je otac poznati sportski novinar?

AJ: Nije bila nikakva prednost, imao sam želju da se borim za svoj identitet, i čak mislim da sam zbog te želje napravio par loših, pre svega ishitrenih poteza u karijeri. Pre svega, odlučio sam da u 19. godini upravo iz tog razloga odem u Australiju, da tamo igram. Da me pogrešno ne shvatite, nosim sjajne uspomene iz tog perioda, imao sam i uspešnu sezonu, koja je ujedno i najuspešnija u istoriji mog kluba iz Sidneja, ali, fudbalski, igrački, to nije bila najpametnija odluka. Ali, bila je moja odluka, i zbog toga sam srećan. Mnogo sam se pametniji vratio odande.

MCZ: Koji veliki klub bi voleli da vodite?

AJ: Real Madrid.

MCZ: Kog igrača bi vodili sa sobom u svaki klub?

AJ: Ima ih. To su uvek i samo igrači koji ne štede ni sebe ni druge, koji mnogo više daju ekipi nego što očekuju od nje. Imam takvih momaka i sada u reprezentaciji i mnogo sam srećan što ih treniram. Biti šampion nije titula koju dobiješ ili izgubiš, to je crta karaktera koju, ili imaš, ili te nema na vrhunskom nivou. Ja takve tražim.

MCZ: Najteži protivnik u trenerskoj karijeri?

AJ: Prvi sledeći.

MCZ: Vaša omiljena formacija?

AJ: Formiram je u odnosu na profil fudbalera, omiljena mi je ona u koju moji igrači najviše veruju, u kojoj se osećaju najsigurnije. Ekipa ne može da melje ukoliko sumnja u bilo šta.

MCZ: Da li i dalje vaspitavate decu rečenicom ,,Danas igra Zvezda“?

AJ: Da. Zvezda je član moje porodice, a moja porodica je deo Zvezdine.

MCZ: Da li sinu dajete savete vezane za fudbal, i koliko pratite njegovu karijeru?

AJ: Marko ima ogromnu ljubav prema fudbalu, posvećen je i pasioniran. Utičem na to da izgradi lični odnos prema treningu, utakmici, obavezama… Da ne gleda na način na koji ja gledam, da to bude njegovo igranje fudbala, a ne realizacija mojih fudbalskih ideja kroz njega. Ako bude napredovao, trenirao i pravilno se razvijao, biće to zato što pripada lopti stoprocentno i zato što sam vidi sebe u tom svetu, a ne zato što mu otac stoji nad glavom. Fudbal je prosta rabota, istina je uvek jedino na terenu, a tamo nema ni oca, ni prijatelja, ni novinara, ni menadžera. Učim ga da bude svestan toga.

MCZ: Šta Zvezda treba da učini da bi ponovo bila ona prava?

AJ: Da izađe na teren i pobedi prvog sledećeg protivnika. I stalno tako.

 

I ovim putem se u svoje ime i ime svih ostalih članova sajt MCZ zahvaljujem Aleksandru Jankoviću na datom intervjuu.

 

Podeli

Komentari

84 Komentara na "MCZ intervju: Aleksandar Saša Janković"

Obavesti me o
avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshock???cooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsad!?ideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Slike
 
 
 
Audio i video fajlovi
 
 
 

Poređaj po:   najnovijim | najstarijim | najviše glasova
MladenNk
Gost
MladenNk
avg 23, 2012 15:30

Sta sad Predicu? Krecemo sve ispocetka je li? Brzo si zaboravio Robija, Zarka, Marovica, Zirojevica, Radakovica…Svi su prljavi samo je Lukic cist izgleda. A sve si ih dizao u nebesa i ucestvovao u obmanjivanju zvezdaske javnosti nerealnim pricama. Sad smo na ivici ambisa samo zato sto prije 2godine niko nije realno htio da sagleda stvari

Uros
Gost
Uros
avg 23, 2012 13:57

Jel ima mozda neko kartu viska za sever,treba mi za drugara hitno,uzima za 1000rsd? Hvala unapred..

mare
Gost
mare
avg 22, 2012 22:14

Pa covek upravo prica kako je zbog caleta imao taj teret i da je zeleo da se sam izbori za sve, i onda vidis komentare nekih ljombera ovde koji ga isto zbog toga pljuju i ponizavaju kako mu je cale sredio, kumovi bla bla, a covek nema nijednu mrlju u svojoj trenerskoj karijeri, nego upravo obrnuto. Iako mi je Robi drag kao osoba nije se nesto posebno pokazao kao trener, mada nije ni imao neki veci prostor za manevrisanje pored ove ogranicene uprave, a Jankovica sam od proslog sramotnog proterivanja zeleo ponovo na klupi.

TALAS KOJI NE MOŽETE ZAUSTAVITI!
Gost
TALAS KOJI NE MOŽETE ZAUSTAVITI!
avg 22, 2012 08:45

Ovaj da nešto zna trenirao bi neki drugi klub osim Zvezde i mlađe Toletove selekcije. Sve što je uradio u trenerskoj karijeri je zasluga takozvanih kumovskih veza, i priča po medijima…

Nemanja
Gost
Nemanja
avg 22, 2012 11:26

A Prosinecki kao trener nesto zna? Da nije bilo sudije i srece, ispali bih smo od Naftana. O Omoniji da ne pricam.

bob
Gost
bob
avg 22, 2012 08:00

Zvezda trpi samo uspehe. Želim Vam puno sreće, gospodine Jankoviću. Pišemo se u četvrtak.

sasa
Gost
sasa
avg 22, 2012 02:24

ljudi ovaj covek nije dobar trener,videcete,sve je lukic zakuvao,sale jankovic je vodio tim protiv boltona,a vidite kakav je nas tada tim bio jak,i sve je izgubio te godine,

Zoran
Gost
Zoran
avg 22, 2012 00:38

Ko se slaže da je Zvezda protiv Rada igrala fenomenalno?

wpDiscuz