Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноИнтервјуиНајновијеФудбал

Ексклузивни МЦЗ интервју: ЕРИК ЈИРКА

Портал „мојацрвеназвезда.нет“ имао је ту част да гостује у Словачкој и посети брзоногог фудбалера нашег клуба Ерика Јирку. Ерик нам је широм отворио врата свог породичног дома, угостио нас домаћински и омогућио нам да у пријатном разговору упознамо првог словачког фудбалера у историји Црвне звезде.

Разговор смо почели уз срдачне поздраве и нашу захвалност на гостопримству и издвојеном времену. Љубазно нам је пожелио добродишлицу и исказао спремност да са нама подели све импресије које је стекао у претходних шест месеци колико је члан највећег клуба југоисточне Европе, Црвене звезде. 

Ерик како је све почело и откуд љубав према фудбалу?

– Љубав према фудбалу стекао сам фактички од самог рођења, отац ми је био фудбалер, деде су играла фудбал, брат такође игра и самим тим сам био предодређен за фудбал. Почео сам у месту где сам рођен Драховце, али је мама убрзо увидела да сам за више и одвела ме у Трнаву где и почиње мој фудбалски пут. Прошао сам све млађе категорије Спартака и дошао до првог тима.

 

Какво имаш мишљење о бившем тренеру Латалу, имао је велики утицај на твој потпуни развој?

– Латал је наследио Нестора који је донео титулу након 45 година, и очекивања од њега су била велика. Није му било лако у почетку након добрих резултата које је имао Нестор. Са њим смо играли квалификације за Лигу шампиона у којим смо изгубили од Звезде(смех), касније смо победили Лубаву и играли групну фазу ЛЕ. Имали смо добре резултате и сматрам да је добар тренер.

Како си видео двомеч са Звездом у квалификацијама за Лигу шампиона?

– Много сам се радовао да играм против Звезде, ја познајем Звездину историју, Звезда је велики клуб са великом историјом. Постојала је могућност да се сретнемо већ у првом колу квалификација, али нас је жреб прво одвео у Мостар затим у Варшаву, а у трећем колу кад смо добили Звезду много сам се радовао, може мој отац да потврди ту радост. Имам пријатеља овде који исто воли Звезду, заједно смо гледали снимке са Звездиних утакмица, гледали дербије и много нам се свиђала атмосфера и увек сам маштао да једног дана заиграм на Звездиној Маракани. Било ми је жао што нисам видео тунел јер УЕФА није то дозволила, а једном приликом док је Нестор био тренер у посету нам дошао његов брат Никон и показивао снимке стадиона и тунела и ја сам маштао да једног дана то исто доживим.

Како видиш сада ситуацију у Транави, били су шампиони а ове сезоне су се једва спасили, шта се дешава? 

– Не знам шта се дешава, тим се много променио, а играчи који су остали су се добро борили да сачувају прволигашки статус и ако је то у једном моменту изгледало да ће бити тешко. Али момци су показали карактер и да желе да и даље играју прву лигу Словачке.

Кад си сазнао за интересовање Звезде како си реаговао?

– Позвао ме агент и рекао ми да морамо да се видимо, идеш у Звезду. Ја нисам могао веровати и за 10 минута сам био већ на састанку. Саопштио ми је да је Звезда показала велико интересовање и да идемо на прегледе и да потпишемо уговор. Био сам много срећан.

Шта су те људи у Трнави саветовали и јесу ли били изненађени твојим избором?

– Сви су радовали што идем у Звезду, зато што је Звезда велики клуб, светски клуб, и знали су колико волим тај клуб. Али су исто желели и да останем још неко време и помогнем Трнави.

Да ли је реванш меч у Београду имао дефинитиван утицај  на твоју одлуку?

– Да. Кад сам играо тамо посебно ме гледао Косан(Косановић), свидело му се како играм и посебно моја брзина. Нахвалио ме у неком интервјуу који је дао у то време. И овде сам одиграо добру утакмицу и дефинитивно су се одлучили за мене.

Како ти се чини Београд и јеси ли се навикао на живот у Србији?

– Београд је велики милиноски град, није као код мене у Словачкој, у почетку је било тешко, нисам знао језик и сналазио сам се на енглеском. Након пар месеци сам делимично савладао језик, не знам још све али мислим да добро причам српски. Остајем ту да се борим за Звезду и да покажем навијачима колико волим клуб.

Брзо си савладао језик, да ли ти је неко помагао или си све сам?

– Да да, помагао ми Иван Дудућ. Он је пријатељ са мојим агентом и био ми је на располагању за све што ми је било потребно. Касније су ми доста помагали Јевтовић и Бакула(Јовичић)

Јесу ли те њих двојица и најбоље прихватила и да ли се са њима и највише дружиш? 

Да да. Кад сам стигао са Дудићем сам ишао на вечеру и он ми рекао да ће ми помоћи његова два играча, и стигли су Јевтовић и Бакула. Тад их нисам много разумео али смо временом постали добри другари, и много су ми помагали.

Можеш ли да упоредиш рад на тренинзима у Звезди и у Трнави, и да ли има разлике?

– Има разлике, али углавном све зависи од шефа. У Трнави за време Нестора се форсирао немачки стил фудбала, са доста трчања, борбе и игре на контранапад. Док је Латал углавном форсирао позициону игру. У Звезди се више игра са лоптом и форсира се игра један на један, не трчи се много али се игра технички дотеран фудбал.

Који сегмент у игри мораш да поправиш још, а у чему си напредовао од доласка у Звезду?

– Морам да поправим игру један на један да би био још бољи, тренутно нисам задовољан тим сегментом у својој игри. Али у Звезди су све топ играчи попут Марина који је играо у Челзију, енглеску и шпанску лигу, и остали играчи су на високом нивоу и најбољи у Србији и уз њих ћу напредовати и лакше отклонити недостатке у својој игри.

Како оцењујеш рад са тренером Милојевићем и како ти се чини као стручњак?

– Шеф је добар човек, и он много воли Звезду. Од нас захтева да се много боримо и изгарамо за Звезду, захтева да играмо агресивно, атрактивно и да победимо сваког и сваку утакмицу и да пистижемо што више голова. За мене је он добар тренер.

Сматраш ли да си требао добити више простора у минулој полусезони?

– Много сам се нервирао што нисам више играо, али није лако када дођеш из другог клуба у другу средину. Потребно је време за аклиматизацију, да се научи језик, да се привикне на другачији стил игре. Али сматрам да сам све то прошао и можда од јула добијем већу шансу.

Очекујеш у следећој сезони већу шансу?

– Да да, очекујем већу шансу и потрудићу се да је заслужим.

Припреме су пред вратима, зимус на тестирању си имао невероватне резултате и одушевио све у клубу, можемо ли очекивати да поновиш такве резултате?

– Ја волим да тренирам. Ја сам овде у Словачкој  на одмору али не одмарам, одмах сам почео са припремама и тренинзима да бих био спреман за тестирања, припремни период и нову сезону. Тако да очекујем исте или сличне резултате тестирања.

Звезда је играла Лигу шампиона, очекивања навијача да се то понови и ове сезоне, јеси ли спреман за притисак?

– Звезда је играла Лигу шампиона, сада је поново освојила титулу, 30.титулу и славила се трећа звездица, и то је добро за клуб. Дуго се то чекало. Мислим да сви имамо притисак, сви играчи, зато што је Звезда велики клуб и сви играчи су свесни тога и знају то. Али на терену ћемо показати борбу и да желимо да поновимо успех из претходне сезоне и да поново играмо Лигу шампиона.

Навијачи су те одлично прихватили, какав је твој генерално утисак о њима?

– Ооо Делије, много их волим, као и све навијаче Звезде. Кад сам гледао снимке био сам одушевљен, праве најбољу атмосферу на свету и много сам срећан што су ме као странца тако лепо прихватили. Једноставно најбољи навијачи на свету.

Осетио си атмосферу на дербију, какав ти је утисак оставио дерби?

– Само сам гледао навијаче (смех) више него утакмицу. Атмосфера и навијање је врхунско и незаборавно. Буде доста навијача, пун стадион. И на терену је другачије него код осталих утакмица, осети се да је дерби посебна утакмица.

Освајао си титулу и са Трнавом и са Звездом, јел има разлике у начину прославе?

– Звезда има много више навијача него Трнава, овде у Трнави је било баш добро. Сад у Звезди нисмо славили титулу због невремена, баш је много падала киша, али кад су ми саиграчи показали како је било прошле године тражио сам да то поновимо следеће сезоне. Али видећемо, Звезда је велики ккуб и има добре играче и покушаћемо поново освојити титулу.

Како оцењујеш квалитет Суперлиге Србије и можеш ли да је упоредиш са Словачком лигом?

– Квалитет је прилично сличан, можда је словачка лига за нијансу боља. Али је проблем што Словачка нема клуб као што је Звезда, јер Звезда игра са топ европским клубовима. Док у Словачкој играју само на нивоу лиге, Европа је далеко.

Где видиш себе након Звезде?

– Звезда је најбољи клуб са најбољим навијачима и ја сам фокусиран на Звезду и само о њој размишљам тренутно.

Меси или Роналдо?

– Волим више Месија, зато што мој брат воли Роналда(смех). Различити су али су обојица  топ  играчи и најбољи на свету.

Како проводиш слободно време?

– Тренирам, повремено одем са другарима на ручак или неко пиће и одмарам се.

Јеси ли се навикао на српску кухињу, и шта највише волиш?

– Српска кухиња је доста слична словачој кухињи, свиђа ми се а највише волим ћевапчиће.

Користиш ли друштвене мреже и генерално став о њима?

– Морам признат да не користим превише, повремено ФБ и Инстаграм али ништа претерано.

Хвала ти много на гостопримству и на издвојеном времену за наш портал. Желимо ти много здравља, среће и успеха у каријери и да са Звездом освојиш што више титула. 

– Хвала и вама и много поздрава за све навијаче Црвене звезде, воли вас ваш Ерик Јирка.

 

Повезане вести

2 comments

Veteran Sever јун 1, 2019 at 02:07

Neces ti brate , Jirka kod Miloja da vezes dve cele utakmice!

Reply
Loooka мај 31, 2019 at 11:43

Uvijek mi se činio kao vrlo dobar i skroman momak. Ako Bog da, ispuniće mu se želje a i nama, i ima da bude jedna od naših glavnih iglica, ona najbrža!

Reply

Leave a Comment