Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЖенски фудбалКуп СрбијеНајновијеФудбал

Поносни смо на вас

Наше „Вучице“ нису успеле да одбране трофеј у националном куп такмичењу. У финалном сусрету који је одигран на Градском стадиону у Суботици екипа ЖФК Спартак је заслужено стигла до победе и дупле круне у актуелној сезони, а и шта се друго могло очекивати од екипе која за разлику од нашег клуба у својим редовима има две Американке, три играчице са афричког континента и две Бразилке. На такву силу су удариле црвено-беле, али се нису плашиле јер оне не размишљају о јачини противника који им прети, већ искључиво и једино о светињи коју бране.

ЖФК Спартак Суботица : ЖФК Црвена звезда 3:1 (1:1)
(Т. Филиповић 24`, В. Словић 52`(11.м), А. да Коста 76` ; А. Савановић 44`(11.м))

Иако смо у данима који су претходили финалу куп такмичења истицали да црвено-беле у меч треба да уђу потпуно растерећено, посебно када се добро зна какву је увертиру имао овај сусрет, до тога није дошло. Већ након тридесетак секунди игре домаће играчице су стигле до првог корнера на сусрету, након којег је настала велика гужва у шеснаестерцу Саре Цетине, али је одбрана наше екипе успела правовремено да реагује.

Евидентно је било у наставку да су црвено-беле покушале чврстом игром како на средини терена, тако и у последњој линији одбране, да спрече нападе домаћих играчица и да брзим контранападима покушају да угрозе гол Суботичанки. Играчице Спартака имале су теренску иницијативу која је у уводу меча деловала не баш претерано опасно по наш гол. У таквој консталацији снага на терену протекло је првих 15 минута игре, а онда су домаће играчице имале прву велику прилику. Дупли пас су размениле Алина да Коста и Тијана Матић која је изашла сама пред наш гол, али је упутила лош ударац тако да Сара Цетина није морала да интервенише.

До половине првог полувремена сви напади домаћих играчица завршавали су се на ивици нашег казненог простора или ударцима из даљине, а онда је уследио 24. минут. Суботичанке су са средине игралишта упутиле дијагоналу на лево крило, уследио је центаршут по земљи, на лопту је натрчала Тијана Филиповић која је након финте лопту из непосредне близине сместила у мрежу за предност домаћина од 1:0.

Након водећег гола наше девојке су заиграле знатно одважније у фази напада и у таквој игри Спартак је имао знатно више простора да из контри и полуконтри угрози наш гол. У 29. минуту Алина да Коста је имала лепу прилику да повећа предност, али је Сара Цетина правовременом интервенцијом спречила погодак.

У 34. минуту Дарија Ђукић је због повлачења за дрес противничке играчице зарадила жути картон. Картон је оправдано показан, али овај тренутак ће постати интересантан у наставку игре и завређује додатну анализу.

Дарија Ђукић

Право фудбалско мајсторство показала је Санда Малешевић у 41. минуту. Прво је пресекла напад девојака у плавим дресовима, повукла је лопту десетак метара и упутила лоб пас преко одбране домаћина. Мирела Тенков је правовремено утрчала у празан простор. Била је бржа и поред повлачења за дрес, а голманка Милица Костић је у покушају да избоксује лопту са две руке ударила Мирелу у главу. За судију Јелену Цветковић није било дилеме – једанаестерац, али остаје велико питање да ли је Милица Костић требала након оваквог старта да добије и директан црвени картон. Ни жути није показан. Лекарски тим нашег клуба неколико минута је указивао помоћ на терену убојитом стрелцу црвено-белих која је боксерским речником доживела прави нокдаун, а онда је лопту на „креч“ наместила Александра Савановић. Уследио је јак и прецизан ударац у горњи леви угао Милице Костић. „Паучина је уклоњена“ за 1:1.




На почетку другог полувремена Јована Миладиновић је уступила своје место на терену имењакињи Јовани Аранђеловић.

Покушале су наше девојке на старту другог дела игре да стигну и до другог поготка. На једну дубинску лопту чувар мреже Спартака је била бржа од Миреле Тенков, а само два минута касније покушала је и Јована Стојановић ударцем из даљине, али је Милица Костић била на месту. Уследио је 50. минут. Окере је центрирала са десног крила, лопту је прихватила да Коста, направила је корак у напред, нашла се између две играчице у црвено-белим дресовима и пала је. Судија Јелена Цветковић још једном је показала на „белу тачку“. Приликом интервенције повредила се Николина Милић. У питању је колено и са видно болном гримасом на лицу и сузама у очима морала је да напусти игру и место уступи нашој Македонки Павлинки Николовској.

Једанаестерац за домаћу екипу извела је Виолета Словић. Упутила је ударац по земљи у десни угао, Сара Цетина је прочитала намеру, али није успела да заустави лопту – 2:1.

Други гол Спартака

Други примљени погодак приморао је наше девојке да много агилније крену ка голу домаћина, па је у 60. минуту забележен добар ударац ка голу Суботичанки. Капитен црвено-белих Катарина Ђорђевић је лепо уочила Павлинку Николовску на десном крилу, популарна „Пале“ је лепо примила лопту и уследио је разантан ударац са ивице шеснаестерца искоса са десне стране. Лопта је ишла под саму пречку, али је Милица Костић била „будна“.

Вероватно кључни моменат утакмице догодио се у 61. минуту. Јована Аранђеловић је пресекла напад домаћина, повукла је лопту по десној страни терена, уследио је пас ка Мирели Тенков која је пропустила лопту ка Катарини Ђорђевић. Популарна „Чупа“ је прихватила лопту и уочила Сару Савановић која је утрчавала са леве стране. Уследио је правовремени пас. Сара се нашла очи у очи са голманом домаћина, али је одуговлачила са ударцем па су домаће играчице успеле да изблокирају шут ка голу. Велика прилика је отишла у неповрат.

Велика прилика Саре Савановић

76. минут игре донео је дефинитивно разрешење победника овог сусрета. Сара Савановић је фантастично уочила Санду Малешевић која је утрчавала по левом крилу. Уследио је правовремени пас и Санда је кренула сама ка голу, али је помоћни судија Ивана Јовановић са великим закашњењем подигла заставицу сигнализирајућу офсајд позицију. Одмах је било јасно да је начињена велика грешка судијске тројке, а успорени снимак је то и потврдио. Оправдано је протествовао тренер Александар Петровић, али се ништа променити није могло.

Протести након досуђеног офсајда

Након катастрофалног пропуста судија, Суботичанке су кренуле у напад, лопта је стигла до Присиле Окере, ова је правовремено упослила Алину да Коста која је са неких 13, 14 метара упутила јак и прецизан ударац у доњи леви угао Саре Цетине и победник купа је био решен – 3:1.

Последњи покушај да угрозе гол домаћина црвено-беле су имале у 89. минуту када је Санда Малешевић упутила ударац са 18 метара, али је голманка Спартака била добро постављена.

Санда Малешевић

У 91. минуту сусрета Теодора Буркерт, која је само пет минута раније заменила Сару Савановић, због повлачења добила је први жути картон, а два минута касније иста играчица добила је због оштрог старта и другу јавну опомену, самим тим и црвени картон, па је раније морала у свлачионицу.

Након последњег судијског звиждука уследило је славље домаћих играчица, које су мора се признати, биле боље на овој утакмици, заслужено оствариле победу и стигле до новог трофеја у сезони.

Реч две о судијској тројци:
– Судијска тројка предвођена Јеленом Цветковић током првих 45 минута игре била је неприметна на терену, што је за судије и најважније, мада се мора поставити питање да ли је приликом прекршаја над Мирелом Тенков, након којег је досуђен једанаестерац за Црвену звезду било могућности и обавезе да се домаћој голманки покаже јавна опомена у виду црвеног картона, а ни жути није додељен. Међутим, у наставку игре се нешто догодило. У 65. минуту свирано је играње руком Александре Савановић у зони шута, а евидентно је било да је Александра лопту захватила раменом. Минут касније свиран је прекршај Ивани Трбојевић на средини терена, а идентична ситуација виђена је у 79. минуту када прекршај није свиран над већ поменутом Александром Савановић. У 81. минуту играчица Спартака није добила јавну опомену због повлачења за дрес Санде Малешевић, а идентични стартови Дарије Ђукић у 34. и Теодоре Буркерт у 91. минуту су санкционисани жутим картонима. О спорној офсајд позицији Санде Малешевић у 76. минуту сусрета већ је било речи, након чега су домаће играчице поготком решиле питање победника.

По нека реч и о дешавањима пред сам сусрет:
– О играријама Фудбалског савеза Србије у вези самог домаћинства финалног сусрета већ смо писали и нећемо се овом приликом враћати на ту тему, али се мора истаћи да је ЖФК Спартак домаћинство добио, како су сами истицали у клубу са севера Србије, због искуства у организацији небројено међународних сусрета и европских манира које поседују. Са друге стране, ми „цигани“, смо одлучили да на пут одемо и са њега се вратимо о сопственом трошку, односно о трошку некадашњег потпредседника нашег клуба Мирослава Млинара, рескирајући да се уморне девојке злопате на путу. Због свега наведеног, мора се пажња јавности скренути на чињенице и догађаје уочи самог меча.

Заједнички ручак пред полазак на пут

Наиме, играчицама ЖФК Црвена звезда које нису биле у протоколу за сусрет, а регуларно су биле униформисане у званичне тренерке ЖФК Црвена звезда, које су носиле и играчице на клупи за резервне играче, није дозвољено да седе у рестриктивном простору поред клупе, већ су биле приморане да седе на трибини стадиона, окружене људима које нећемо да назовемо навијачима ЖФК Спартак и да са њихове стране током меча буду константно вређане;
Тијана Ђорђевић и Анђела Крстић

Пред почетак меча, поред самог терена изложени су трофеји и медаље које ће бити уручене учесницама финалног сусрета. Поред пехара стајале су две девојке и све је то било уобичајено. Међутим, интересантно је да су обе на себи имале десове ЖФК Спартак (једна плави, друга љубичасти), а по протоколу сваки клуб мора бити представљен поред трофеја у дресу у којем наступа. Тек на интервенцију руководства ЖФК Црвена звезда, једна од девојака је обукла црвено-бели дрес;
Званична застава ЖФК Црвена звезда стављена је на адекватан начин заједно са свим осталим заставама на јарболима тек након што је, на интервенцију службеног представника нашег клуба, са за то предвиђеног места уклоњена она на којој се налазила застава са латинским натписом и искључиво католичким верским симболима посвећеним Марији Терезији и хабзбуршкој монархији;


Током представљања играчица ЖФК Црвена звезда, забрањено је од стране званичника ФСС-а Сеада Чочића да слике Звездиних играчица буду приказане на семафору. Као разлог за то наведено је да се на сликама налази грб Републике Србије што је по Закону о истицању државних симбола забрањено, а други разлог је чињеница да су се девојке сликале са пехаром освојеним претходне године, па је вероватно и то некоме сметало и изазивало нелагоду у ложи стадиона у Дудовој шуми;

Спорне фотографије

Када се помене Закон о истицању државних симбола и грб Републике Србије на сликама Звездиних играчица мора се истаћи и чињеница да је приликом интонирања химне Републике Србије део трибине са присталицама домаћег клуба седео!!!
Домаћи навијачи приликом интонирања химне Републике Србије

Дешавања током меча:
Већ смо истакли да су играчице ЖФК Црвена звезда које су биле ван протокола у овом сусрету морале да меч прате са трибине окружене извесним особама без заштите овлашћених лица. Управо те особе, ти хулигани (њих двадесетак) у пет наврата су покушали да од играчица отму заставу ЖФК Црвена звезда, а безобразлук је ишао дотле да су покушали да отму и заставу Републике Србије. Да није реаговала полиција, тек на ко зна коју интервенцију овлашћеног лица ЖФК Црвена звезда, могло је доћи и до физичког сукоба тзв. навијача са играчицама Црвене звезде.

Интересантно је било и „треће полувреме“:
Вероватно ретко када се догодило да се додела медаља екипама након финалног меча „одради“ онако како је то био случај на овој утакмици. Као да се некоме журило, или се у некој локалној кафани „грејало пиво, а хладило печење“ па су медаље подељене у руке играчицама, без стављања око врата, а капитен нашег клуба Катарина Ђорђевић је утешни пехар намењен пораженом финалисти добила док је на другој страни у току била подела златних медаља победницама. Мора се напоменути и да је победничка екипа добила оштећени пехар. Не знамо како и када је са трофеја откинут грб Фудбалског савеза Србије који је пре меча био на њему;

Оштећени пехар без грба ФСС

Они који су се бусали у прса како су добили организацију финала од ФСС јер су једино они били способни да плате и обезбеде преноћиште у хотелу са 4 звездице, ручкове, вечере и флашице воде за гостујућу екипу, нису обезбедили вечеру ни за своје фудбалерке, а камо ли за нас, тако да су „бркове омрсили“ само они који су их и фаворизовали приликом доношења те срамне одлуке;
За разлику од њих фудбалерке Црвене Звезде и цела црвено-бела експедиција паркирала је након утакмице аутобус у центру Суботице и у ресторану организовала вечеру за све;
Наше фудбалерке вратиле су се у престоницу Србије у 5:15 високо уздигнутих глава, поносне на то што су, ко су и коју светињу носе на грудима. За успомену и наук остаје чињеница да су заставе и част Србије и Црвене звезде сачувани, а у прилог томе сведочи и фотографија настала по завршетку утакмице.

Све што је наведено и доживљено никога у Црвеној звезди не изненађује јер су још пре четири године одлуком УО ЖФК Спартак и Скупштине тог клуба званично прекинути сви односи са ЖФК Црвена звезда, али ФСС чак ни тој фрапантној чињеници није дао никакав значај приликом одређивања домаћина финала Купа Србије. Зато никога у клубу не изненађује све што се догађало под паролом „европског гостопримства и господских бечких манира“.

Још једном, на крају, честитамо играчицама ЖФК Спартак на освојеном трофеју у Купу Србије, а ви „Вучице“, знајте да смо поносни на све вас. Хвала вам за дивну сезону, сезону која је показала да време ради за нас и да ће црвено-бела боја врло брзо доминирати и женским фудбалом у Србији.
Зато, још једном,…

… хвала вам и поносни смо на вас у црвено-белом!!!

– Још мало фотографија са финалног сусрета:














Повезане вести

5 comments

СЕВЕР89 јун 4, 2019 at 23:53

БРАВО ДЕВОЈКЕ!Само газите и борите се за светињу на дресу!Од следеће сезоне Делије ће бити увек уз вас па ћемо видети чија мајка црну вуну преде и коме то смета Звезда-Београд-Србија и Српски хероји!Свака част што сте одбраниле и сачувале свете барјаке.Нека вас бог благослови и буде увек уз вас као што ћемо и ми бити! МЛАДИЋИ БОРОВИ-ДЕВОЈКЕ ЈЕЛЕ-БОРЕ СЕ ПОШТЕНО ЗА ЦРВЕНО-БЕЛЕ!!!

Reply
Heroes јун 3, 2019 at 17:56

Gospodo iz Beograda, sto se tice toka utakmice sve ste korektno napisali, sem potenciranja price da je golman spartaka trebalo da dobije crveni karton.

Sve posle toga je poznata ratna retorika iz 90tih koja ne pije vodu ako nam se vec raspala RSK gde je vas bivsi potpredsenik nazovi ‘ucestvovao’ u borbama, ne bi trebalo da nam se raspadne Srbija.

Zastava koju pominjete je zastava grada Subotice, potencirate ponovo neku pricu koja ne pije vodu.
Druga stvar za ljude koji nisu ustali na intoniranje himne, to je njihova sramota I tu se salzemo 1 kroz 1, sve ostalo sto potencirate u toj prici nacionalnoj, srpskoj ne pije vodu.
Dosta je nama tih kvazi patriota iz Bg ili odakle hocete koji prvi pobegnu kad se zacuje pucanj, daleko bilo.

Reply
Vladimir јун 3, 2019 at 19:25

http://www.gradsubotica.co.rs/zaboravljeni-grb-grada/?fbclid=IwAR0t1bqh8zG5yZDGoVyur4tA60ipcFMZt0I7EOo-ld6mOm4cFcW_wSrtP3o

torajemi 22. 09. 2013. u 21:00
Ove godine obeležavamo 20 godina od grba u sadašnjoj upotrebi.Dakle,od 1997.godine pod upravom gradonačelnika,već zaboravljenog,ali ne i od strane sudskih i drugih organa.Dakle,grb Subotice sadrži:katoličku Bogorodicu,naravno nevinu,ali sa malim Isusom i svetom Terezijom..Lav je habzburški,dinastije koja više nema direktnih potomaka.a grb je grb Temišvarskog Banata..i sve to u cirkusu zvani slobodni kraljevski grad.Sloboda je koštala zlatnih266.000 forinti,5.000 provizije ,Mariji Tereziji,takođe u zlatnim forintama,kao i ,poklon/dar od 150 konja.I svakog 1.septembra,umesto da obeležavamo početak školske godine,u ovoj 20% nepismenoj zemlji.Subotice se prvi puta pominje 7.maja …kako lep datum za praznik grada,u kojem žive i pravoslavci,protestanti,i drugi.A ne Temišvarski Banaćani….nego srpski,hrbatski,bunjevački,romski,i drugi SUBOTIČANI.Sadašnji grb iako zajedničko pitanje,nije bio predmet referenduma….ON JE JEDNOSTAVNO OGLEDALO malih u GRADSKOJ KUĆI….Njihova SLIKA i PRILIKA…

П.С.: На последњој фотографији можете да видите и оригиналну верзију на којој црни двоглави орао Аустро-угарске монархије држи канџама наведени грб Суботице испод круне Фрање Јосипа.

Reply
zOKY јун 3, 2019 at 20:40

Prekršaj nad zadnjim igračem napada je ISKLJUČENJE…i nemojte se baviti cirkusom,ako ne znate kako izgleda majmun…!!!??? Pustite RATNU retoriku,jer ne znate šta uopšte znači RAT…đubretaru izobličeni…!!! A to što se „VI“ slažete sa nekim svojim objašnjenjima iz istorije…ma gonite se u 3 PM…!!! Jedan je je pre neki dan umro….a nagonjen od takvih bednika,poput tebe bezmožnika… da pljuju po bilo kome…!!! KO JE TO STORNIRAO ZASTAVU GRADA SUBOTICE….DAL OVA „DRŽAVA“ ima vlast…jel to prekršaj…il krivično delo…!!!??? To što mnogi nisu ustali…to je stvar čobanizma,neobrazovanosti i nevaspitanja,…. nikako prekršaj…!!!

Reply
Gogi јун 3, 2019 at 17:36

4 puta smo bili Vicesampioni Drzave
2 puta trece mesto u prvenstvu
1 put osvojili Kup
3 puta jos finalisti Kupa
1 put osvojili Medjunarodni Turnir
1 put jos Vicesampioni Medjunarodnog Turnira

Ovo smo uspeli postici za nepunih 8 godina,zato nekima i smetamo jer rastemo kao klub…Samo polako i strpljivo pa da osvojimo i u zenskom fudbalu titulu a nas ZFK da nakon seniora i omladinaca zaigra u Ligi Sampiona…

Reply

Leave a Comment