Moja Crvena Zvezda
Најновије

Просинечки: „Медојевић неостварена жеља“

Рпберт Просинечки
Рпберт Просинечки

Опширан интервју за „Спорт“ дао је наш шеф стручног штаба Роберт Просинечки. Интервју преносимо у целости.

Велика играчка звезда црвено-белих није остварио још прави резулат као тренер. Тога је и сам свестан и ниједног тренутка не жели да се брани, већ покушава да у 2012. години формира нови тим, победнички тим који ће у Љутице Богдана да донесе, барем, трофеј у Купу Србије.

– Црта је подвучена и оно што је у целој причи добро је да знам где смо грешили и шта треба да се мења. Потрошили смо бројне кредите и свестан сам да су наредни потези, пре свега у прелазном року, од пресудног значаја за клупску будућност. План је сасвим јасан: морамо да се појачамо најбољим фудбалерима из Србије, али и да из сопственог погона бирамо играче победнике и момке који могу да поднесу притисак играња у Црвеној звезди – почиње причу Просинечки у разговору за „Спорт“.

Пре неколико месеци сте тврдили да имате тим вредан борбе за оба трофеја, а сада сте многе играче ставили на трансфер-листу?

– Знам да нисмо испунили планирано, али смо имали објективне проблеме и пехове. Покушавао сам да мотивишем момке, да им усадим неке нове обавезе знајући да је танка линија између успеха и амбиса. Чињеница је да нисам до краја успео у томе и много грешака смо веома скупо платили. Сматрам да је ово прави и можда једини тренутак да се направи рез из корена.
У Партизану је на сцени неколико играча на које су око бацили и најјачи европски клубови. Да може да бира, кога би Просинечки преселио у Црвену звезду?

– Нико ме, најискреније, не занима из Партизана! Неостварена новогодишња жеља, по својој прилици, биће ми само капитен Војводине Слободан Медојевић – искрен је Просинечки.

Колико Вас брине чињеница да имате највећи бодовни заостатак у историји за Партизаном у једној полусезони?

– Наравно да сам разочаран. Пре свега као човек, који је увек оптимиста. Нећу да се бавим неким стварима на које нисам могао да утичем, али пораз у вечитом дербију нисмо заслужили. Све се окренуло наопако после солидне партије у првом полувремену, Партизан је сачекао тренутак да лако наплати све наше промашаје. Искусно, нема шта, и лепо одрађено. Дозволили смо себи луксуз да нам Раднички 1923 однесе бод, да без два бода останемо у Ужицу, а посебно ме је заболео последњи шамар од Војводине који ме је, уосталом, и натерао на радикалне потезе.

Да ли се кајете што сте, због воље других, вратили Милана Вилотића у конкуренцију за најбољи тим?

– Не може Просинечки да буде изнад интереса Црвене звезде. Саслушао сам савет врха клуба и попустио. Међутим, да сам само ја одлучивао – никада не бих то урадио! Ипак, и поред свега, сматрам да Вилотић има квалитете вредне играња у Звезди, мада није успео да се уклопи у моју визију и желим му да испуни амбиције у другом клубу.

Изгледа да је један од кључних проблема током првог дела сезоне био тај да екипа није имала правог диригента, односно вођу на терену.

– Тражили смо честим изменама праву формулу, а вођа мора сам да се наметне. Пре свега, када не иде да покаже карактер и покрене саиграче. То, нажалост, нисмо имали – истиче Просинечки.

Има оних који тврде да сте пожурили са доласком у Црвену звезду, а да можете да вратите време да ли би и данас одлука била иста?

– Ако си тренер, онда мораш и да ризикујеш. Да кренеш од нуле, да се бориш, јер, нема правог тренутка. Или јеси, или ниси за такву улогу. Звезда је мој клуб. Нисам се ниједног тренутка двоумио и поручујем да после јесењег неуспеха и даље имам огроман мотив и снагу да се такмичим. Да се време врати, наравно, поново бих исто поступио, као и пре годину дана.

Плашите ли се да се једно велико играчко име не потроши на старту тренерске каријере?

– Нисам се никада предавао током играчке каријере, а нећу ни као тренер. Знам да могу још много да пружим, да заједно напредујемо и екипа и ја. Ови турбулентни дани су ме само ојачали да идем даље уздигнуте главе, спреман и одлучан да стигнем до трофеја.

Сада имате одрешене руке око ангажовања играча, па, да ли за шест месеци навијачи могу да очекују лепше дане?

– Да не верујем да можемо боље, више не бих радио овај посао. Снимао сам месецима ситуацију, играче, потенцијална појачања… Анализирао појединачно сваког фудбалера и проценио да ови који су стигли могу да донесу напредак Црвеној звезди. Млади су, већина има педигре репрезентативаца и само треба да се надограде и стекну сигурност и рутину кроз рад на тренинзима и припремним утакмицама. Важно је да пролећни старт буде успешан да се крене победнички, а онда расту самопоуздање и вера у сопствене могућности.
ОЧЕКИВАЊА ОД НОВАЈЛИЈЕ Често је помињао Роберт Просинечки да је, поред нападача, Црвеној звезди потребан и креатор на средини терена. Избор је пао на Миливојевића.
– Очекујем да Лука буде најбољи играч Звезде на пролеће! Да залагањем буде предводник нове екипе. Убеђен сам да ће се борити и оставити последњи атом снаге на терену да докаже да је долазак на „Маракану“ био пун погодак – сматра тренер црвено-белих.

Да ли сте спремни у случају елиминације из Купа Србије да поднесете оставку, мада неки бивши играчи сматрају да је после лоше полусезоне већ требало да напустите клуб?

– Моја размишљања и планови су потпуно другачији и за све што радим имам неизмерну подршку челника клуба. Не знам шта може да се деси на крају сезоне, али ниједног тренутка нисам помислио да се повучем и да оставим Звезду у овакво тешким тренуцима. Урадићу све што је до мене да достигнемо наше циљеве, а други нека дају оцене.

У историји Црвене звезде се није догодило да тим у једној полусезони не победи ниједну екипу од првих шест на табели?

– Често нисмо били на нивоу који омогућава да се дође до успеха. Мучили смо се у реализацији, промашивали зицере, а на другој страни ривалима је полазило за руком да нас врло лако матирају. Тешко је вратити се на победнички колосек када се киксне, па поручујем да нисмо успели да останемо у озбиљној трци с Партизаном само захваљујући сопственим глупостима. Комшијама се то није дешавало сем на старту, серија победа им је уливала додатну сигурност, али надамо се поправном у окршајима на пролеће.

Колико често сањате промашени пенал Евандра у 141. дербију, који је креирао завршницу јесени?

– Неколико пута сам вртео снимак. И, шта рећи да буде паметно… Нема никаквог оправдања, после тог промашаја све је кренуло у контраритму. Евандро је хтео најбоље, није му пошло за руком, али тај момак има потенцијал. Баш као и Димитријевић, Лазовић, Микић…

На крају, где Роберт Просинечки види себе у лето 2012. године?

– На клупи Црвене звезде! Иако у овом послу све може да се промени преко ноћи. Нисам оптерећен било чиме, само желим да 2012. буде резултатски много успешнија, да Црвена звезда буде препознатљива и оригинална по игри на терену – закључује шеф стручног штаба Црвене звезде.

Повезане вести

31 comments

nemanja јан 1, 2012 at 17:11

Ovde u KG-u se prica da Kostic na kraju ipak prelazi u Zvezdu i da je to maltene gotova stvar imam info od od njegovog saigraca iz Radnickog

Reply
CarMajstor јан 1, 2012 at 18:06

I ja sam imao neku vest da kada su nasi isli u KG pre 3 4 meseca da razgovaraju oko prelaska kostica sam cuo da je „kaparisan“

Reply
Ognjen јан 1, 2012 at 18:45

ajde insajderi nasi lozite ponovo…..

Reply
Velja_FCRS јан 1, 2012 at 10:45

Bla bla bla bla bla bla bla bla bla…i tako do sutra…ajde malo da pricate na terenu !!!

Reply
Ana јан 1, 2012 at 14:25

bla bla bla bla aj malo cuti, a?

Reply
josif јан 1, 2012 at 10:21

Gospodine Prosinecki!Ovo sto ste dosada odradili u Zvezdi nezasluzuje prelaznu ocenu!Imate ovu polusezonu da nesto promenite,konacno ste izabrali igrace po svom ukusu,imate ovo prolece da napravite boljitak u igri,imate 3 derbija koji ce biti pravi ispit i za tebe da pokazes dali si naucio na sopstvenim greskama ili ces i dalje tvrdoglavo forsirati istu onu igru koja i sam vidis dovela te u situaciju da imas najgori skor na polusezonu u istoriji Zvezde.Ja razumem ove klince koji te zdusno podrzavaju pod prevezom da si legenda kluba jer su te gledali samo na you tubu ali mi stariji koji Zvezdu pratimo vec nekoliko decenija i koji smo imali tu privilegiju da uzivamo u tvojim igrama znamo da i ti znas da to nije to.Zelim ti puno srece i pameti pa da u junu pricamo o vedrijim temama,o osojenom trofeju u kupu i planovima za Evropu.Pozz.MKD

Reply
Zvezdanananana јан 1, 2012 at 09:36

Robi ostaje najmanje 20 godina! Grobari crknite u mukama ))

Reply
op cup јан 1, 2012 at 13:10

I ja mislim da samo grobari mogu da budu za Robijev odlazak, jer je Robi najvece pojacanje u zadnjih 10 god koje je doslo u C.Z

Reply
Andrija дец 31, 2011 at 23:13

Sve sto sad hocemo je da budes opet ona prava Zvezda kao nekad pre…

Reply
Nemanja Muslin дец 31, 2011 at 20:09

Za Novu godinu Robi uzmi pa se dobro prektrsi i pomoli za uspesniju sezonu,jer sa ovim trenerskim znanjem iz 2011 moze samo da bude gore u 2012 .

Reply
Vanja дец 31, 2011 at 21:40

sa ekipom kojom je Robi raspolagao opstanak je pravi podvig. Robi je jedini vrijedan Zvezde.

Reply
Marko дец 31, 2011 at 22:39

Са којим тимом је Пижон располагао па је био јесењи првак, са којим тимом је Кристић располагао па је имао бољи скор. Нисам за смену тренера јер то ништа не би донело, опет би морало све из почетка. Али ако испадне из купа онда треба да оде а клуб да зове Славољуба Муслина!

Reply
TALAS KOJI NE MOZETE ZAUSTAVITI јан 1, 2012 at 09:57

Nikada vise Muslin nece biti ni blizu Zvezde, posle onakvog odlaska. A Robi ce ostati dugo, dugo u nasoj Zvezdi, najvise jer je jedan od nas Delija.

Reply
bogda czv јан 1, 2012 at 11:52

Znaci kolko smarate vise sa tim Muslinom to nije normalno,pa i ja da sam bio trener u ono vreme kad mu je Dzaja napravio onakav tim bio bih prvak,kad je toliko dobar strucnjak sta je uradio posle zvezde,koje uspehe ima?Ostavite Robija da radi svoj posao,mora malo da se istrpi,ali ce zato cemo nadam se na kraju svi biti srecni,a ne cim ne ide kako treba menjaj trenera.

Nemanja Muslin јан 1, 2012 at 14:29

E decko,da barem malo pratis Ruski fudbal ne bi tako pricao.

bogda czv јан 1, 2012 at 17:04

Metalurg dao otkaz,u Lokomotivi dobio otkaz zbog izgubljene prve pozicije i rane eliminacije iz uefa kupa,Lokeren ispao iz lige on smenjen,Himki, smenjen posle sest meseci klub bio poslednji na tabeli,Dinamo Minsk otkaz posle deset meseci,Anortozis dobio otkaz posto je ispao u cetvrtfinalu kupa,ja nesto ne vidim te uspehe koje ti pominjes,pozzzzzzzzz

Reply
Nemanja Muslin јан 1, 2012 at 17:41

Meni je dovoljno to sto dok je bio trener Crvene Zvezde,sama pomisao da paritzan moze da osvoji titulu je bila smesna,a derbi da ne pominjem.Bio je predvodnik jedne velike generacije ,afirmisao mnogre igrace u inostranstvo,medju njima i Vidica.Nije otisao zbog slabih rezultata ( ako jee se nesrecno izgubljena utakmica protiv kijeva smatra neuspehom,a bili smo veoma blizu Lige Sampiona ) vec zbog sukoba sa Dzajom,oko prodaje Vidica ! Isto tako zasto nisi naveo da je ekipom Krasnodar ,koja je do prosle-pretprosle godina bila u 2 ligi rusije,sada zauzelo izezetno dobro 8 mesto u Ruskoj ligi,a da jedan visemilionski Andzi je svega nekoliko bodova ispred njih . Covek je bio velicina od trenera u Zvezdi,o cemu svedoce REZULTATI .Vi samo podrzavajte Robija,i videcemo dokle ce to da ide .A sto se tice Lokomotive,malo se bolje rapitaj kakav tamo status ima i kakav je imao.To sto trazis neke stvari na vikipediji,ne pomaze ti nista.

Reply
Aca_Delija дец 31, 2011 at 19:53

Koliko sam ja svatio nama treba napadac koji ni iz jedne sanse da jedan gol 😀 hahahahaha xD

Reply
CzvBoys дец 31, 2011 at 19:18

Robi KRALJU!

Reply
Momcina дец 31, 2011 at 18:55

Делије,срећна нова година свима и сви се лепо проведите вечерас.

Reply
Stix дец 31, 2011 at 18:54

Gospodin Robert Prosinečki. Dali je on dobar trener/taktičar neću na to da ulazim, ali sigurno je da je on jedan veliki gospodin i jos veći zvezdaš i trebamo njime da se ponosimo. Uvek je spreman da stavi Zvezdu ispred sebe.
Braćo, srećna nova 2012 iz srca vam želim 🙂

Reply
Vladimir дец 31, 2011 at 17:42

Ionako mislim da je prelazni rok dobro urađen za sada.Mislim da smo se opametili i da netreba više da dovodimo neproverene strance i stare igrače sada će cela mlada reprezenracija da igra za Zvezdu 🙂
A što se tiče onog Čavrića iz Banata jer ima neko informaciju dali će doći ili ne?

Reply
milpar дец 31, 2011 at 18:07

Питање се поставља са: Је ли, је л’!!! Дај научите више!

Баш шта је са Чаврићем?

Reply
Momcina дец 31, 2011 at 18:36

милпаре,админ са твоје странице ме је бановао што сам га стално исправљао да се пише упадајте,а не упадај те,итд. тако да прво њега научи,а онда овде причај 😉

Reply
milpar јан 1, 2012 at 02:20

Брате, извини, али нисам ти ја крив… Момак је прсо тотално, само да сконтам како се на овом новом го*ну скидају банови, враћам све… Поздрав!

Reply
milos дец 31, 2011 at 17:37 Reply
Nenad дец 31, 2011 at 17:45

Eeeee, zalicemo mi za Mezengom, isto kao i za Molinom Edgarom i Kleom…

Reply
milos дец 31, 2011 at 17:53

ne brin,cim su oni njega vratili postoji tu alternativa,mezenga je samo jedan limitiran igrac i nista vise,ima dosta godina da bi bio neka nada ili potencijal,ako se do sada nije pokazao nece nikad…

Reply
marko дец 31, 2011 at 18:09

Ja stvarno ne znam kako si ti zakljucio da je on „limitiran igrac“… Nisi valjda ocekivao da sam, oduzme loptu na centru, predribla sve i postigne pogodak! :/
Momku jednostavno nije data prava sansa! Koliko smo mu sansi napravili za pogodak, dobro je i to dao, sto je dao…
Jednostavno stvaramo premalo sansi nasim napadacima… I to je glavni problem!

Reply
milos дец 31, 2011 at 18:16

izgleda da gde god je on igrao ekipa nije stavrala puno sansi,prica ne pije vodu jer da je vredeo pa ne bi ga njegov klub selio po pozajmicama,i jos nesto,da se radi o profesionalcu nikad sebi ne bi mogao da dozvoli da se pojavi na pripreme u takvom stanju,to jest,da nam je klub ozbiljan taj igrac nikad ne bi ni prisao klubu i trece,ne zaboravi da je sam izjavio pre par dana da mu se ovde ne vraca…

Ivan дец 31, 2011 at 18:41

Dugo citam komentare lose za Mezengu , ja bih se takodje slozio da momak nije imao sansu i siguran sam da cemo za njim zaliti ako ode… Neka dobije tri utakmice sansu u kontinuitetu i garantujem da cemo ga svi slaviti,ovako ce ostati samo zal za njim…siguran sam

Reply

Leave a Comment