Moja Crvena Zvezda
Најновије

Пешић за Б92: „Своју будућност видим у Звезди“

Шеф стручног штаба Црвене звезде Светислав Пешић дао је интервју за Б92, који преносимо у целости.

Повратак Светислава Пешића на место тренера Црвене звезде обрадовао је све навијаче ‘црвено-белих’. Резултати на полусезони су испод очекивања (скор 3-10 у АБА лиги), али Пешић у новогодишњем интервјуу за Б92 каже да ће се оцена резултата вршити на крају сезоне. Популарни ‘Кари’ још је говорио о постављану система у Црвеној звезди, о верности навијача, напретку играча, стању у српској кошарци итд.

Можете ли да дате пресек досадашњег тока сезоне, јесу ли резултати могли да буду бољи и зашто нису?

„Видим да има доста зезања на рачун спортских резултата Звезде. Мој коментар гласи: ’Ви се сада смејте, а ми ћемо се на крају смејати’. Не бих да говорим о спортским резултатима, али не зато што ја то избегавам, већ зато што мислим да о томе треба да говоримо на крају сезоне. Имамо још други део Јадранске лиге, српску лигу, имамо куп. Ми смо релативно касно почели да стварамо нови систем Црвене звезде, онда још није ред говорити о спортским резултатима. Сигурно да је могло да буде боље, нисмо губили намерно. Али концентрисали смо се на неке друге ствари да уредимо –систем унутар тима, да се започне селекција играча који могу да бележе врхунске резултате и ми се тренутно налазимо у том процесу. Зато је и контрапродуктивно сада говорити о спортским резултатима и правити коначне закључке. Спреман сам у свако доба дана и ноћи да одговорим и на ту причу, али волео бих да се то остави за крај. Одмах да кажем, великих резултата неће бити, али Звезда их није имала 20 година и то није ништа ново. Ти спортски резултати ће доћи, али следеће године, када направимо базу. Ми смо сада у фази уигравања, и на тренингу и на утакмицама, али и у целом клубу – менаџменту, управи и свима који учествују у пројекту. Надамо се да ће онда доћи и до резултата који ће задовољити навијаче“.

Можете ли да упоредите ситуацију у Звезди сада и када сте први пут водили тим у сезони 2008/2009?

„То су два различита пројекта. Ја верујем у ово што сада радимо и размишљам у позитивном смеру. Али у Србији је све могуће. Видећемо када се заврши ова сезона колико је реално да наставимо ово што смо започели. Та сезона, када сам био први пут, била је фантастична у сваком смислу, али онда нисмо наставили. Због укупне ситуације у Србији, не само економске, већ и свега што нас прати, није превише интелигентно правити прогнозе“.

Видите ли себе у Звезди на дуже стазе, рецимо пет година, од чега то зависи?

„Ја сам себе замислио у будућности у Звезди. Направио сам договор са руководством клуба на две године, да видимо шта заједно можемо да учинимо. Ако створимо базу која ће омогућити резултате, егзистенцију клуба и повећање интересовања спонзора и навијача, онда бих остао. Ја сам одавде, најбоље се осећам у Србији и не бих имао ништа против да овде завршим каријеру. Али то су ствари о којима треба да говоримо када се прва година заврши“.

Који играч је највише индивидуално напредовао од Вашег доласка?

„Сви су напредовали. Неки, који нису имали проблема са повредама и болешћу, напредовали су више, а неки су мање. Када заврше сезону, загарантовано ће имати осећај да су у јуну постали бољи кошаркаши него што су били у септембру. То је, на крају крајева, циљ свих нас. Убеђен сам да се играчи налазе на правом путу, да су прихватили систем едукације, тренинга и комуникације коју имамо. То су све одлични и лепо васпитани момци. Као што је уобичајено у првих месец-два, имали смо проблема да бришемо старе навике и да стварамо нове, али сада је тај најтежи процес завршен. То уопште није лако, али то је иза нас. За сада не бих никога појединачно издвојио, о томе ћемо да разговарамо на крају сезоне“.

Омар Томас је већ више од две недеље у клубу, можете ли сада нешто детаљније да кажете о његовим квалитетима? Хоће ли играти више на позицији три или четири?

„Као што сам и раније рекао, још га нисам довољно упознао. Ја нисам тако лош тренер, као што знате, али нисам ни толико добар да све одједном знам. Играће и на крилу и на крилном центру. Он је играч који нема позицију, он може да изврши много задатака у игри. Иначе, у кошарци је погрешно гледати све кроз призму позиција. То није важно, важно је колико задатака играч може да обави на терену. Томас је едукован и свестран играч, веома је посвећен кошарци и срећни смо због његовог доласка. Није лако направити прогнозу колико ће он допринети побољшању наших резултата, али уверен сам да ће сви играчи уз њега напредовати“.

Утисак је да Бојан Поповић не пружа партије које су се од њега очекивале. Колико сте ви задовољни његовим учинком?

„Различити су укуси и то је за дискусију ко коме није испунио очекивања. Можда би ти стручњаци који се баве проценама ко је добар требало би да дођу на тренинг да им ја то поближе објасним. Бојан је изузетан професионалац и изузетан играч, таман довољно добар за фазу у којем се овај пројекат налази, у развоју. Он својим односом према кошарци и односом према тренингу показује младим играчима како се постаје професионалац. Ми смо њиме задовољни и срећан сам што је овде. И он би желео да игра боље, и ја бих, али срећни смо што је он део нашег тима“.

Пре десет година у ово време били смо између Турске и Индијанаполиса. Има ли Србија потенцијала да понови сличне успехе? Шта је потребно променити да би се то догодило?

„Мислим да смо ми и даље у врху. Истина је да се нисмо пласирали на Олимпијске игре, гледају се једино резултати, али довољно дуго сам у кошарци и сматрам да је наша сениорска репрезентација веома талентована. Такође, и у млађим генерацијама имамо веома талентоване момке, поготово ’93, ’94 и ’95 годиште, и то је будућност српске кошарке. И наша сениорска репрезентација на правом је путу, већ је доказала у Пољској и Турској да је међу најбољима на свету. Нисмо се квалификовали за ОИ и сви смо разочарани, али у спорту су и порази понекад добри како бисмо разумели где се налазимо и како бисмо нешто научили. Сигуран сам да ће наша репрезентација поново показати оно што је показала у Пољској и Турској“.

Шта бисте пожелели навијачима за Нову годину?

„Љубитељима кошарке пожелео бих да је воле и да долазе да навијају за њу. Нашим навијачима пожелео бих да долазе да нам помогну и да бодре наше младиће. Они треба да им дају снагу. Знам да се није лако када губимо, али ни нама није лако када се у понедељак поново сви скупимо после пораза. Али знамо да морамо даље, до победе. Тако и навијачи. Не желим никоме да се удварам, чак се више не удварам ни својој супрузи, осим понекад, али навијачима нема потребе да се удварам. Ипак, морам да кажем да су Звездини навијачи највернији. Да ли су најбољи, то се никада не зна, али највернији јесу сигурно. Знамо сви да Звезда није имала врхунске резултате у последњих десетак година, не само у кошарци, а навијачи су и даље верни. Кажем им ‘хвала’ због свега што су урадили до сада, мада наравно има и појединаца који и нису неки навијачи. Али на крају смо године и треба да говоримо о позитивним стварима. Уверен сам да ћемо њихово поверење и ентузијазам успети да оправдамо“.

Повезане вести

9 comments

josif јан 1, 2012 at 11:25

Izlisno je da pricam o Kariju i njegovim pogledima i stavovima,covek je prosao svet,dokazan u svom zanatu tako da marginalac kao sto sam ja se ne usudi kritikovati takvu velicinu.Ja sa svojim skromnim poznavanjem kosarke i zivota uopste dosao sam do jednog zakljucka koji nemora biti tacan ali mislim da je cilj ove garniture da Zvezda ispadne iz jadranske lige,igra srpsku ligu gde ce gospoda koji poste na velikim praznicima a neidu na utakmice da se vrate i izivljavaju se po beton dvoranama prklamirajuci srpstvo,dokazujuci brojnost i odanost a okrivljujuci ULEB sto nam nepriznaje beton ligu pa zato neigramo Evropu.Sve sto oni rade ide u tom pravcu,zalosno ali istinito.Izvinjavam se na komentaru,subjektivan je i mozete mi lupati minuse.Pozz.MKD uvek uz tebe

Reply
Марко ЦЗБГ јан 1, 2012 at 19:18

У праву си, морамо да схватимо да друге лиге сем јадранске немамо. Ово што се зове српска лига је смешно а уз то немамо излаз у Европу а то је по мом мишљењу најважније. И ја бих волео да српска лига буде као АЦБ са 18 клубова али то нажалост није могуће. Једна опција је да се затворимо, не играмо јадран и глумимо да смо велики а други избор је да их бодримо на јадрану и покажемо им колико смо ми Срби велики. Треће нема.

Reply
Марко дец 31, 2011 at 23:34

Реално, кад је био први пут у Звезди имао је бољи тим. Драгићевић, Робертс, Овенс, Мариновић, Кешељ, Бјелица, Штимац су ипак бољи играчи од садашњих. Ја верујем у Светислава Пешића јер знам да он може да створи велику и јаку Звезду.

Reply
falkone дец 31, 2011 at 22:04

Veliko postovanje za Pesica , za ono sto je uradio ranije u karijeri.Utisak je malo da on radi u Zvezdi bez zvezdadaskog zara.Kada izgubi mec ume na konfereniji da se sali na racun Zvezde i da se smeje.Coveku koji navija za Zvezdu nije do smeha kada izgubi.Ali dobro.Druga, po meni, daleko vaznija stvar je izbori koji slede.Jasno je da ako recimo SNS dodje na vlast moze biti velikih problema, jer tada Skundric,Andjelkovic i ekipa nece imati budzetske firme na raspolaganju klubu.
Nadam se boljoj Zvezdi narednih godina, vooleo bih to.
Srecna svima 2012!

Reply
Aston дец 31, 2011 at 22:37

Neznam sta ocekujes od jednog zrelog coveka da se rasplace, Recicu ti ko god je neko i nesto trenirao je naviko da gubi i dobija meceve,samo se u pionirskim periodima place dok nesvatis da je u zivotu i poraz normalan. On je zreo covek i to je njegov posao, pa mi svi volimo zvezdu ali nam nije i zivot,jeste dok si mlad,i u ovakoj sugavoj zemlji. U inostrastvu ljudi idu na utakmice da se razonode a ne da luduju i rasplakuju, pozz i srecna nova od nas starijih malo Delija

Reply
ivan јан 2, 2012 at 11:38

Drago mi je “stariji delijo“ sto ti zvezda nije zivot i sto ostavi ovakav “prosecan“ komentar.Pretpostavljam i da retko kad odgledas utakmicu do kraja.Verovao ili ne ja sam fakultetski obrazovan imam 27 godina.A znam da je jos teze poverovati ako ti kazem da posle svakog poraza meni nije dobro par dana posle. ( tuzan sam jako) Tako da ljubav prema zvezdi ,kako prolaze godine moze biti samo jaca.I niko ne spominje suze i izlive besa,ali emocije su emocije.A meni je emocija sinonim za zvezdu. pozz

Reply
Zvezda! дец 31, 2011 at 20:54

„Ја сам одавде, најбоље се осећам у Србији и не бих имао ништа против да овде завршим каријеру. “ Dovoljno.

Reply
Zvezda Crvenaaaaaaaaa дец 31, 2011 at 20:39

HVALA KARI!

Reply
SHERIFF јан 1, 2012 at 11:28

Kari kosarkaska legendo,ljudino,dugujemo ti jedno veliko Hvala!

Reply

Leave a Comment