Moja Crvena Zvezda
Važne vestiВажноМлађе категоријеНајновијеФудбал

Иза југа Маракане – Резиме сезоне

Крај сезоне за млађе категорије био је повод да руководство Омладинске школе Црвене звезде сумира утиске. Драган Младеновић, директор Звездине школе је истакао задовољство оствареним у претходних дванаест месеци, али и најавио наставак прогреса рудника фудбалсих бисера иза југа Маракане.

Превасходни циљ омладинске школе Црвене звезде, односно главног тренера Николе Јелића и мене био је да уз помоћ наше школе Графичар избори место у квалитетним лигама Србије за омладинце и кадете. То је била примарна амбиција за сезону иза нас и она је достављена руководству клуба пре почетка такмичења. Циљ је остварен и самим тим је прескочена прва степеница ка остварењу дугорочног циља који је постављен пред нас. Жеља нам је да унапредимо развој и едукацију талената и зато успостављамо систем који је предуслов за константне резултате – открио је Младеновић.

Успесима кадета и омладинаца Графичара, Омладинска школа Црвене звезде је знатно проширила базу талената и креирала шири полигон за стварање бисера.

Остварили смо фантастичан резултат, али са њим стижу додатне обавезе. Добили смо шансу да развијемо што више играча. Свака генерација Црвене звезде имаће свој одраз у огледалу у екипи Графичара. По два тима у свакој генерацији значајан су корак за Црвену звезду јер имамо велики фонд играча и до сад нису сви могли да играју у истом тренутку. Пласманом Графичара у квалитетне лиге Србије у конкуренцији кадета и омладинаца решили смо проблем.

Ипак, према речима Драгана Младеновића, пут до успостављања система још није потпун.

Тренутно смо у позицији да можемо још увек да напредујемо што је добро и очекујеем да уз помоћ руководства наставимо у зацртаном смеру. Имамо пуну подршку челника Црвене звезде на челу са господином Звезданом Терзићем и господином Митром Мркелом. Омладинска школа је за циљ поставила развој играча и водимо рачуна да се тај циљ представи тренерима на прави начин. Од њих се не тражи да по сваку цену буду први, већ да испуњавају задатке на едукацији играча, као и очекивања која су унапред дефинисана. Резултат ће доћи као последица озбиљног система. Прошле године смо били први у свинм категоријама и све се заборавља временом, али ће се памтити да су браћа Илић, Аџић, Рачић, Терзић, а веровано и Јовељић ускоро, продати из омладинске школе. Свако дете из Црвене звезде ће пронаћи ангажман у иностраним лигама. Бројни представници клубова из иностранства се распитују за наше играче, чак и проводе време са нама гледајући тренинге. Направљена је озбиљна конекција са европским клубовима и наша деца и тренери сад имају отворена врата и постају гости озбиљних европских клубова.

Нова сезона донеће и нове изазове које је руководство наше школе поставило врло високо.

Пред нову сезону смо поставили циљ да свака наша генерација игра са годину дана старијим ривалима. Желимо да ове године померимо границу сазревања играча. То је озбиљан процес у којем можемо видети да ли дете које је физички доминантно у свом узрасту може да испуни задатак играјући за старије. Фокус је на сазревању, едукацији, обуци играча и спремању за сениорски фудбал, пре свега кадета и омладинаца.

Последњи степеник пред излазак на траву стадиона „Рајко Митић“ за будуће првотимце ће представљати први тим Графичара из ког су овог лета изабраницима Владана Милојевића за прву фазу припрема прикључени Гордић, Станковић, Станојев, Николић, Гаврић и Конатар.

Добар играч ће наћи своје место у првом тиму, али је потребно да се поклопи низ ствари које су битне: технички, тактички и физички аспект. Они који не задовољавају један од три аспекта ће сигурно надоградњу наћи у Графичару. Добра ствар за омладинску школу је што наша деца, и поред тога што не дебитују за сениорске екипе добијају понуде из иностранства па су тако неки наши играчи отишли пут Шпаније и Немачке да пробају тамо да се изборе у сениорским екипама. Графичар је обавеза више, а сарадња на свим нивоима је одлична. Кроз свакодневне састанке и разговор са Звезданиом Терзићем, Митром Мркелом и људима који воде нашу филијалу решавамо проблеме и побољшавамо организацију – рекао је Младеновић за крај осврнувши се на главну препреку у спровођењу циља: – Највећи проблем у самој организацији Омладинске школе представља однос родитеља према својој деци. Морају да схвате да дрес Црвене звезде носи одговорност и одређене обавезе за фудбалере, али и њихове родитеље. Неопходно је да родитељи имају апсолутно поверење у људе задужене за фудбалски развој детета и да буду свесни да сваком ко се меша у рад тренера и руководства није место у Црвеној звезди. Апелујем зато на њих да се узму у памет и да пусте децу да уживају у фудбалу.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment