Moja Crvena Zvezda
Važne vestiВажноЕвропска такмичењаНајновијеФудбал

Традиција наговештава успех

Црвена звезда у првом колу квалификација за Лигу шампиона одмериће снаге са добро познатом екипом Судуве. Уколико буду бољи црвено-бели ће се у наредној утакмици састати са победиником дуела Хелсинки, са којим су већ имали прилике да играју 1997. године, и Торшавн, са којим се још увек у исторји нису састајали.

Сви добро памтимо прошлогодишњи двомеч са Судувом, почетак бајковитог пута ка Лиги шампиона. Након што су изабраници Владана Милојевића избацили Спартакс укупним резултатом 2:0 на Маракану је 24. јуна стигла литванска екипа. Пред нешто више од 23.000 гледалаца наши фудбалери као да су на овом сусрету били „на турбо погон“. У првих 45 минута Ебисилио и Радоњић крунисали су тоталну доминацију црвено-белих. Први одличним ударцем са дистанце, док је репрезентативац Србије на најбољи могући начин испратио акцију свог тима по десној страни. Висок пресинг разбио је линије гостујућег тима који никако нису успевали да протуре лопту до најбољег играча Сисилија. У наставку врата трећег кола квалификација за Лигу шампиона широм је отворио Немања Радоњић својим другим, укупно трећим голом на утакмици, за свој тим у 58. минуту.

Три гола предности свакако су била велика залиха, али нису се опустили наши фудбалери ни на сусрету у Маријанполу. Уколико је и било било каквих недоумица око победника овог двомеча оне су отклоњене већ у осмом минуту реванш утакмице. Немања Милић, који је поново играо најистуреније, али се по потреби извлачио на бокове, преватио је чувара мреже и одлично асистирао у средину ка Бену, који је са двадесетак метара изузетно прецизним ударцем „удомио“ лопту у мрежи Судуве и коначнан резултат поставио је у 38. минуту.

Звездаши памте и дуел са финским Хелсинкијем. Било је то 1997. године, квалификациони меч Купа победника купова. Пва утакмица одиграна је у Хелсинкију, 14. августа, а тим који је предводио Милорад Косановић поражен је резултатом 1:0, голом Марка Хелина у 58. минуту. На Маракани је прича била потпуно другачија. Ношени хуком са трибина, фудбалери Црвене звезде су већ у уводним минутима меча јасно ставили до знања да ништа неће препустити случају. У шестом минуту Дејан Станковић подигао је атмосферу када је главом сјајно матирао чувара мреже Хелсинкија након корнера. Следећи гол поново је био дело Звездине легенде Станковића, који је слајно дочекао центаршут Јовичића са десне стране и прецизним ударцем повећао предност своје екипе. Коначан резултат поставио је Његуш у самом финишу меча са беле тачке.

За наш тим на овом двомечу играли су: Драгослав Јеврић, Братислав Живковић, Дарко Крстевски, Никослав Бјеговић, Горан Буњечевић, Срђан Пецељ, Далибор Шкорић, Јован Гојковић, Зоран Његуш, Зоран Јовичић, Дејан Станковић, Миодраг Пантелић, Перица Огњеовић, Драган Мићић, Блаже Георгиоски, Дејан Илић.

Торшавн је непознаница за нашу екипу, јер се до сада црвено бели никада нису сусрели са овом екпиом са Фарских Острва. Једини представник ове земље са којим је наша екпиа играла јесте Ки Клаксвик, у првом колу квалификација за Лигу шампиона 2000. године. Наши фудбалери победили су у том двомечу резултатом 5:0.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment