Moja Crvena Zvezda
Važne vestiВажноКлупска дешавањаНајновијеПрипремеФудбал

Рајић: Шампионски рецепт за успех

Претходне сезоне Црвена звезда је патентирала рецепт за успех, а исти ће овог лета покушати да понови и догради. На путу до нове странице историје значајан допринос имају сви чланови тима и стручног штаба, а важна улога припада и доктору Браниславу Рајићу, нутрициониисти задуженом за исхрану наших шампиона.

На истом смо месту у односу на прошлу годину, али су се неке ствари битно промениле кад је у питању исхрана и суплементација. Колега Иван Вучетић, кондициони тренер и ја смо прошле године самоиницијативно уписали Барселонину академију, односно научни институт ФК Барселона. Престижни институт покрива 16 различитих области и ангажује светски признате стручњаке који формирају теоријски и практични приступ у свим сегментима врхунског спорта. Сходно послу који обављам, изабрао сам област посвећену исхрани и суплементацији врхунских спортиста. Принципи савременог приступа у тој области у фудбалу везани су за индивидуални приступ сваком играчу, упаривање захтевима периодизације спортског тренинга, тачније у ком делу сезоне ће шта да се примењује и треће, најважније, повезивање теоријског приступа и практичне примене – објаснио је Рајић.

Наш нутрициониста нема дилему по питању значаја који за њега и тим има стечено искуство.

Оно што радим у Црвеној звезди сад је пресвучено теоријским приступом који је везан за добијену лиценцу на Барселонином институту. Сваки играч је, на основу добијених резултата тестирања, добио знатно јаснију смерницу како да сам организује исхрану, а суплементација коју им дајемо је делимично и општа и специфична у зависности од добијених резултата. Барселонина академија има веома једноставан концепт. Научни институт ради за потребе Барселоне, а своје ресурсе су ставили на располагање и стручњацима широм света који путем интернета могу да се придруже и изаберу један од 16 сегмената, односно области. Највећи светски стручњаци из области физиологије, нутриционизма, биомеханике и фармакологије су предавачи на том курсу, односно поред теоријског дела постоји доста вежби које корисник мора да одради онлајн или предајом писаних материјала како би се повезали теоретски приступ и практична примена.

Овај курс, као и сви други у оквиру престижне академије, заснован је на последњим научним открићима.

У оквиру кусра у сегменту напредне исхране и суплементације за фудбалере, педавачи су нутриционисти ФК Барселоне као и неколицина светски познатих нутрициониста и физиолога који раде као предавачи на универзитетима широм света, а цео теоријски део је уствари сажетак научних радова из наведених области и ништа од тога није старије од 2013. године, односно обухвата последња научна открића у овој области – рекао је Рајић и открио заслужено стечену привилегију: – Посредством видео материјала сам сазнао како раде у Барселони, а прошле недеље сам добио позив клуба да будем гост у октобру и да са нутриционистима шпанског клуба проведем недељу дана како бих и уживо видео како раде.

Управо захваљујући професионалном напретку др Рајића, шампион Србије добио је прилику да у још већој мери искористи потенцијал играча.

Искуство стечено кроз академију ми је дало конкретну смерницу. Добио сам одговоре на сва питања око којих сам имао дилему. Стечено знање ми је омогућило да, као што се тренинг припрема са физичког и тактичког аспекта, и ја припремам тренинг кад је у питању исхрана и суплементација. Ствари су сад по питању овог дела припреме играча знатно конкретније. Знамо тачно од фудбалера до фудбалера које су му потребе и што је најважније дајемо играчима информације да и они буду свесни колико је овај сегмент битан за њихову каријеру, поготоово за млађе играче који су тек ушли у први итм и предстоји им сигурно деценија рада високим интензитетом.

Стручњак задужен за исхрану шампиона је поглед усмерио и на период испред себе.

Екипа је на првом месту, преостаје да се трудимо да напредујемо у квалитету практичне примне стечених теоретских знања. И сами аутори целе академије за коју тврде да је најнапреднија на свету у овом тренутку истичу да је најтежи корак применити теоретско знања у пракси где имате 25-30 играча, различитих старосних категорија, који играју на различитим позицијама и различитих су антропометријских својстава, погледа и заинтересованости – поручио је Рајић.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment