Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДруги пишуКлупска дешавањаНајновијеТрансфериФудбал

Терзић: „Растемо по свим параметрима“

Генерални директор Црвене звезде, Звездан Терзић на крају припрема у Аустрији направио је резиме оствареног током припрема, али се осврнуо и на бројне друге теме везане за шампиона Србије.

Задовољни смо игром у контролним утакмицама. Против Зенита смо били доминантни свих 90 минута. Храбри ме да нисмо имали фазе у којима је екипа падала, показали смо висок ниво мобилности, физичке спреме, концентарције, поседа лопте и шнаси. Све што би требало да има Звезда. Јеидни пад концентрације представљао је моменат када смо и примили гол, везали смо две-три грешке и то нас је коштало – рекао је Терзић и додао:

– Пријатељске утакмице личе једна на другу. Ноге су тешке, играчи нису припрмељени за утакмице јер су у јаком тренажном процесу и не остављају реалну слику. Није ни добро да екипа у припремном периоду изгледа добро и свеже. Деловали су уморно против Аполона и Клужа, тад су били на врхунцу физичког оптерећења.

Играчи од којих се очекује да буду покретач тима у квалификацијама под посебном су лупом јавности.

– Задовољни смо како је Мирко одиграо, може много више него што је показао током пролећа. Тек треба да покаже праву класу због које је и доведен у Црвену звезду. Ипак, потребан је период адаптације. Мали број играча кад дође у Звезуду у страту је на наивоу који очекујемо. То се односи и на њега и на Милуновића, који је по нашем мишљењу најквалитетније одиграо припремни период. Биће прави, даће чврстину Звездној одбрани, јер је штопер који има класу. И он овог пролећа није био на нивоу који смо очекивали, имао је дугу паузу због повреде прошле јесени у Борисову. Ове прпреме су нас увериле да је Милуновић штопер којег је Црвена звезда тражила годинама уназад. Са том висином, хитрим ногама, координацијом и техником. Видело се против Зенита колико је издоминирао у односу на шпицеве, играче који вреде по 15-20 милиона евра. Милуновић је играч који четири године константно игра Лигу европе и Лигу шампиона и у најјачим европским утакмицама смо видели какву класу има. Да се није повредио био би штопер Србије.

Крај припремног прериода уједно представља и завршни корак у формирању тима за јесен.

– Нећемо доводити штопера. Велика је конкуребција на позцији штопра. Милуновић је неприкосновен, ту су Бабић и Панков од кога заиста много очекујемо. Панков је профил играча какав је био потребан Звезди, хитар, агресван са јаким карактером. Компатабилан да игра и са Бабићем. Вујадин има уговор, не видим разлог зашто не би остао. Њему и Стојковићу је речено да ако нађу добар ангажман имају слободу уз минимално обештећење. Задужили су клуб у претходне две године, а Црвеној звезди је потребна свежа крв. Дошли су играчи на њиховим позицијама, али ако остану наравно да ће бити у конкуренцији.

Пажњу јавности изазвали су и потенцијални трансфери звездиних играча.

– Павков је изразио жељу да иде. Прихватили смо његов захтев, отишао је у Кину где се није договорио око услова и вратио се. то нас није забринуло јер за Павкова имамо и друге понуде, а и ако остане нећемо се љутити. Имамо понуду француског прволигаша, такође три милиона евра као и понуда из кине, међутим плата је неупоредиво нижа у односу на ону коју Кинез могу да му дају, а постоји велико интересовање и из Арабије и Емирата. Изразио је жеју да иде и кад је тако задржавање на силу не би било добро ни за Звезду ни за играча.

Правило по питању продаје јасно је дефинисано унутар клуба.

– У овом моменту не може да оде ни један играч који је прва опција тренера Милојевића. Имали смо онуду за Бранка Јовичића, али он није на продају и то сам му кроз разговор и образложио. Имали смо понуду од милион евра, али није у питању милион или три, већ то што је бранко Јовичић прва опција, а заосам дана нам предстоји прва утакмица у квалификацијама и било би неозбиљно од нас да пустимо играча који је прва опција. Питање је у каквој је физичкој спрени Кањас који је тек јуче одрадио први тренинг. Нико од играча који су били стартери против зенита не може да иде у овом моменту – нагласио је Терзић додавши: – Имали смо понуду и за Бена, али ако смо професионалци не можемо продавати играче који су прва понуда тренера неколико дана пре почетка квалификација. За Ебисилија имамо две усмене понуде, из Арабије и Кине. Он у овом тренутку није у првом плану и уколико добије услове које тражимо може да иде.

Позната је и судбина осталих првотимаца.

– Јирка иде на позајмицу сигурно. Биће позајмљен клубу из Србије, желимо да нам буде на оку и да се што брже адаптира на нашу лигу језик и све потребно. Договорили смо већ позајмицу, а разгоор је обављен и са Милошем Вулићем који ће такође отићи на шестомесечну позајмицу јер је велика конкуренција и неће имати велику минутажу што би било лоше за њихов зазвој. Могуће је да оду на позајмицу у пакету, али приликом слања играча на позајмицу дледамо бројне детаље. Ко је тренер, какав стил игре гаји тим и у којој формацији игра, да ли је тим из врха табеле, са победничким карактером, какав је терен и амбијент. Донећемо одлуку шта је најбоље за играче јер су они озбиљна инвестиција и не смемо да дозволимо луксуз да играчи не буду оно што смо проценили да јесу приликом довођења. Постоје два предуслова за играче који имају потенцијал. Потребан је квалитетан рад и уткмице. За голмана Васиљевића смо проценили да му је потребнији квалитетан рад од утакмица, па ће на препоруку Душана Гашића остати да тренира са нама. Васиљевић има невероватан потенцијал, али му је потребан рад.

Последнајадва појачања биће реализована у наредна 24 часа.

– Чекају нас у Београду Томане и Жандер и неће бити више долазака. Томане је био наша жеља број један прошлог лета, али мисмо успели јер тад је Тондела тражила два милиона евра. Сад је проблем био више административне природе јер су три клуба имала потраживања и док нисмо усагласили све са све три стране одужио се долазак. Све је потписано и Томане ће обавити прегледе и бити лиценциран већ за двомеч против Судуве. Жамбер такође стиже у Београд. Оног момента кад је било јасно да није реално да се испуне захтеви египатског клуба око Хафеза, Милојевић је препоручио Жандера којег је гледао у јануару у сусрету Аполона и Омоније кад је издоминирао. Тад је рекао мени и мркели да нам је овакав леви бек потребан. Тешко је наћи играча на тој позицији, а желео сам да буде фудбалер са нашим пасошем. Пожелео сам и Филипа Младеновића, али је био прескупа опција. Родић је ту, али је једини играч на тој позицији. Не смемо почети сезону са једним левим беком.

Остварено током претходног, али и овог прелазног рока улива поверење руководству шампиона Србије.

– Очекујем да будемо доминантни у домаћој лиги, имамо јачи тим него прошле године. У односу на прошле квалификације улазимо још спремнији. У односу на екипу која је изборила пласман у Лигу шампиона слабији смо за Дегенека, Крстичића и Радоњића, али смо јачи за Милуновића, Иванића, Боаћија, Марина и Кањаса, пет играча са озбиљном биографијом. Годину дана смо искуснији и са знатно више самопоуздања улазимо у ове квалификације.

Терзић је истакао да од екипе очекује знатно боље игре него пролетос.

– Потребна је свежа крв и зато увек доводимо нове играче. Овог пролећа нисмо били на нивоу свог квалитета и наших очекивања. Можда је томе допринела прича да ли Милојевић одлази, можда је разлог и што смо рано освојили титулу па је било опуштања јер у марту и априлу практично нисмо имали такмичарских утакмица већ је то било отаљавање посла. Кад изађете из такмичарског ритма дође финале Купа Србије где сте потпуно неспремни у смислу да нисте фокусирани последња два месеца. Можда је било и потцењивања јер је Партизан озбиљан ривал и никад га не треба потценити. Ипак, Мислим да смо квалитетнији од осталих ривала и да ћемо доминирати и ове сезоне.

Највише пажње у претходном период изазвале су полемике по питању дуга нашегклуба, а Терзућ је овом приликом још једном образложио финансијско стање.

-Дуг Црвене звезде је 14 милиона евра, то је већ разјашњено. Постоје књиговодствене категорије, обрачунске категорије међу којима сун а пример, резервисана средства у случају продаје стадиона 9 милиона евра. Ко ће да продаје Маракану? А ми то кроз папире морамо да укалкулишемо. Реалан дуг је 14 милиона евра. Црвена звезда је један од ретких клубова можда и у Европи који је својим играчима, стручном штабу и запосленима измирила сваки динар до последње паре. То се не памти у историји клуба. Позивам сваког коме Звезда дугује да сутра дође на маракану и каже: “мени је Звезда дужна”, или поднесе тужбу суду. Вртимо се око неких ствари које су јасне.

Посебан повод за понос руководство клуба има приликом сумирања оствареног у претходних пет година.

Бавимо се стварима које су интересантне само у Србији. Мени, као директору, је битно да Црвена звезда из дана у дан расте као клуб. Имамо веома добру финансијску службу и пословни сецтор који води табелеи графиконе и по свим критеријумима и параметрима пратимо динамику клуба. Црвена звезда из дана у дан, већ пет година и два месеца клуб показује тренд раста по свим сегментима. Само дуг пада, а по свим осталим параметрима растемо, од броја титула, учешћа у европскм такмичењима, до улагања у инфраструктуру. Направили смо тренинг камп за Омладинску школу, правимо нове терене за први тим, градимо медицо блок и теретану, реновирамо стадион, а све што радимо је из сопствених извора и нико се не пита одакле клубу паре. Клубу је данас потребно 25 милиона за живот, а ми имамо пет милиона од спонзора и 20 милиона које морамо сами да обезбедимо. Овај менаџмент је успео да направи рачуницу. Схватили смо да су да су само спортски резултати генератор прихода и инвестирали смо у тим који сада вреди много. Пре пет година нико није веровао да звезда може да игра у Лиги шампиона или Лиги Европе, а ми смо то успели, квалитетним и стручним радом – изјавио је генерални директор и потом додао:

– Звезда ради најтрапнспарентије од свих компанија у Србији. Имамо додтану контролу од УЕФА. Функционисање клуба у сивој зони је нула, послујемо искључиво преко рачуна. На свеплаћамо порез, а 92 процента наших прихода су из иностранства. Прошле године смо 6,7 милиона евра платили порез држави. Кад продате играче за 26 милиона морате део уложити и у куповину нових. Купили смо фудбалере за осам милиона евра. Кад од УЕФА бонуса зарадите 22 милиона евра не можете од тог новца враћати дуг, већ их дати играчима који су то остварили. Пракса је да се 30 до 40 посто прихода да онима који су то оствари. Звезда је озбиљан систем који људи са стране не разумеју како функционише. Само припреме у Аустрији, пут у Маријампол и Хелсинки ће нас коштати пола милиона евра. И не трошимо државне или било чије паре јер смо се оспособили да функционишемо сами. Драго ми је да нисмо на терету државе.

Упркос значајном напретку пред клубом су још бројни изазови.

– Спремили смо финаисјска средтсва за медико блок и третану, али смо имали проблем обрушавање зида. Компликована израда проекта, потпорни шипови најпре морају да се заврше, па да се почне са изградњом. У скалдишту је комплетна медицинска порема и све справе за теретану. Очекујем да до октобра све буде инсталирано и у функцији.

Терзић се осврнуо и на развој младих играча.

– Моамо да слушамо своју савест и стручност. Говорио је и Гроф Божовић, а и Милојевић то истиче, није реално да оставримо резеултате са децом. Нису спремни да одговоре захтевима сениорсог фудбала. Влеика је разлика између омалдинске лиге и сениора. Зато смо кренули у сарадњу са Графичаром, потребна нам је међу станица. Лично ми смета, јер бих волео да брже завршавамо формирање играча из школе, да долазе обученији тактички технилки и физички, али то није лако јер биологија код многих играча касни. Није реано да ниједан играч уђе из школе у први тим. Увели смо зато обавезу да прођу кропз Графичар као филтер и завршну обраду. Родитељи и игачи су то схавтили. Само најбољи ће имати птилику да кроз Графичар стигну до првог тима. Луковић ће бити спона између Митрка Мркеле, Младеновића и Јелића који су ушколи, наслониће се са захтевима бржег фомрмирања, да играчи дођу спремни за сениорски фудбал.

Посебан разлог за задовољство руководство клуба има због чињенице да је кадар појачала са четири доскорапња првотимца.

– Четири бивша играча звезде су добила озбиљна задужења у клубу: Милијаш, Супић, Анђелковић и Луковић што ми је посебно драго. Одавно се није десило да Црвена звезда ангажије четири бивша играча на озбиљним позицијама. Супић је п помоћник Дулета Гашића, тренера голмана, Луковић је помоћник Митра Мркеле, Анђелковић ће бити главни скаут, а Ненад Милијаш тренер у стручном штабу, од ког планирамо да једног дана буде шеф. Звезда мора да размишља дуговечно и припрема кадрове за будућност.

За крај Терзић се осврнуо и на најболнији тренутак у последњих пет година у нашем клубу.

Највише ми је жао због утакмице против Лудогореца. Постојала је неветоватна енергија и не могу да прежалим тај дуел имали смо 2:1 у гостима и шансу за трећи гол, а због непажње завршили смо резултатом 2:2. У реваншу смо имали вођство и играча више, али онда неконтролисани потез Канге и пад концентрације. Водимо озбиљан клуб и немамо времена да се бавимо размишљањем о освети, фокусирани смо само на судуву и озбиљно се припремамо за ту утакмицу. Док се не прође судува забрањено је размишљање о Хелсинкију, а не о трећем колу – рекао је генерални директор Звезде.

Текст на сајту СД

Повезане вести

4 comments

Dejo јул 3, 2019 at 19:27

Terzicu dovedi u Crvenu Zvezdu Djuricica i jos jednog desnog beka ,Terzicu neka stadion Crvene Zvezde bude bez atletske staze utici da to bude konacno resenje za stadion Crvene Zvezde ,Terzicu zasto ne pozoves Jugovica i Ramba Petkovica da udju u Crvenu Zvezdu i dovedi nove strane sponzore evo ti dva VTB i Lukoil Terzo

Reply
Hadži Dragan NBG јул 2, 2019 at 20:25

Doktore živ ti nama bio i stado sa vojnog pašnjaka dogodine da postaviš ispod trećeg mesta.

Reply
krvavi zvezdas-DE јул 2, 2019 at 14:47

po svim parametrima NE RASTEMO…mi tonemo lagalo a od prosle godine i slavlja bacili smo milione na neverovatno los prelazni rok a sada jos gori..da se radi normalno i raste dovodu se dva Marina a ne drugoligaski amateri..tesko da ce i prvo kolo da preguramo ali drugo sigurno necemo..ovo je istrosena i limitirana ekipa sa samo 3 igraca:borjan,popovic i marin..ostali koliko vrede videleo se protiv linza koji je slab i drugoligas..tako da…crni dani idu

Reply
krvavi zvezdas-DE јул 2, 2019 at 14:48

zaboravih…klub ne raste osim neciji dzepovi sa dovodjenjem istrosenih raga i propaliteta kojih niko nece

Reply

Leave a Comment