Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Шампион АБА лиге и наредне две године у Евролиги?

Сви љубитељи кошарке на екс-Ју просторима данас су остали у најмању руку непријатно изненађени сазнањем да је на састанку деоничара „ЕКА“ одржаном у Минхену донешена одлука да од сезоне 2020/21 домаћа и регионална такмичења више неће бити и квалификациона за елитно европско кошаркашко такмичење. Четири места у Евролиги која су била намењена шампиону АБА лиге, најбољим екипама шпанског и немачког првенства (не рачунајући екипе које имају загарантовано место), као и најбољој екипи ВТБ лиге (шампиону или финалисти плеј-офа) претворена су у три „вајлд карда“, а четврто место које је раније било предвиђено наведеним регионалним и националним шампионатима, пренешено је на финалисту Еврокупа.

У конкуренцији Шпаније, Немачке, као и регионалне ВТБ лиге просто се сам по себи намеће закључак да су клубови са ових наших поднебља у погледу финансија далеко инфериорнији, а управо су финансије један од кључних фактора учешћа у елити. Иако су и врха борда Евролиге нагласили да ће АБА лига у наредном периоду имати приоритет при додели специјалне позивнице, скептицизам није јењавао.

Поводом свега што је изречено на минхенском састамку јавности се обратио и Домагој Чавловић, потпредседник АБА лиге:

– „У наредне две године шампион АБА лиге ће имати сигурно место Евролиги. Евролига је увела низ новина и између осталог променила систем расподеле места, по коме више не постоји директан пласман из домаћих лига. Ипак, и у новом систему, АБА лига је добила чврсте гаранције да ће и кроз систем расподеле три вајлд карте имати сигурно место у Евролиги. На нама је сада задатак да заједничким радом АБА лигу подигнемо на још виши ниво, оправдамо поверење и изборимо се за још бољи статус наших клубова.“

Свакако ће нове одлуке Евролиге у многоме уздрмати превасходно нашу регионалну кошарку, али исто тако постаје јасно да представник АБА лиге у кошаркашкој елити не сме и не може бити само пуки учесник. Он мора остваривати што је могуће боље резултате како АБА лига у блиској будућности не би постала само развојна лига за играче на путу ка богатим клубовима широм Европе.

Повезане вести

Leave a Comment