Moja Crvena Zvezda
БлоговиЛука

Sudija sviraj kraj…ili ipak nemoj

Često počinjem tekst sa par ključnih pitanja, zbog kojih u krajnjem slučaju i pišem, pa je tako i ovaj put. Da li neko osim Zvezdaša primećuje očigledno guranje Partizana od strane celokupne sportske javnosti, čelnika fudbalskog saveza kao i onih na samom vrhu vlasti u Srbiji? Da li “državni projekat” uopšte treba da igra prvenstvo, kada se unapred zna da će biti šampion? Ako se zna, daj recite i nama da znamo, da ne mora Crvena zveda da kupuje igrače, menja trenere i troši pare na plate, prevoz i pripreme.

Da, kao i većina vas gledao sam u nedelju prenos meča Rad – Partizan i zamislite, primetili smo isto. Sudija Milenko Vukadinović je bio najzapaženiji na terenu iako je nosio drugačiji “dres” od svih drugih na travi. Na pomenutoj utakmici, ekipa Rada je igrala znatno oslabljena jer je morala da igra protiv 12 igrača Partizana. U jednom trenutku sam se zapitao, da li će i on možda da pokuša da šutne loptu na gol Rada. Mislim, kada se već toliko trudio da pomogne, mogao je i nešto konkretno da uradi.

I pored svega Rad je u nedelju bio znatno bolji protivnik. U nekim situacijama nisu imali sreće, te su posle jednog šuta dva puta pogodili stativu pri rezultat 2-1. U prvom poluvremenu, sudija je svirao kraj, po nekim informacijama, čak i pet sekundi pre 45. minuta, kako ne bi dozvolio igračima Rada da izvedu korner. Čovek se uplašio, jer je iz prethodna dva prekida, Rad bio opasan. Tokom celog meča sudija je i za najmanji kontakt telom, bilo u odbrani ili napadu, svirao faul za  Partizan, pa se dešavalao da svira faul u napadu napadaču Rada, zato što je Savić pogrešno procenio let lopte i pao na zemlju. Remplovanje protiv Partizana ne postoji, to je uvek faul.

U drugom poluvremenu se moglo očekivati svašta, a najviše se pričalo o preokretu u toku pauze. U tom pravcu je i krenulo pošto je  Partizan vrlo brzo stigao do 2-2, ali je zanimljivo da kao i u derbiju(kod drugog gola), prekid tj. faul dobijaju, a da bukvalno i nije bilo kontakta.

Isto tako u drugom poluvremenu smo mogli da vidimo novi način nameštanja, gde više sudija neće ni moći da dodje u situaciju, da mora da poništava gol protivniku Partizana, već se akcija seče u korenu, nepostojećim ofsajdom. Tako je u kontri Rada, Predrag Luka navodno bio ofsajdu, iako je bila situacija čista i direktna opasnost po gol.

Još zanimljivije od “igre” sudije, je možda bila igra nekih igrača Rada u drugom poluvremenu. Nemanja Andrić, napadač ekipe sa Banjice, je u tri ili četri navrata u kontri, bukvalno poklonio loptu igračima Partizana, iako je oko sebe imao slobodne saigrače. Ne, on se uvek zabijao u Savića. Pored njega veoma “čudnu” postavku i pozicioniranje, imao je bek Aleksandar Kosorić, koji je u nekoliko navrata loše procenio loptu i time ostavio dosta prostora Ilijevu ili Vukiću. Duvala je promaja na toj desnoj strani Rada, ali je Vukić ipak ostao bez daha.

I onda vrhunac kretenizma! Vukadinović usled igre u drugom delu bez prekida, i sa pet izmena, produzava utakmicu sa standardnih 3 minuta. Prolazi treći minut, pištaljka nije ni blizu usta. Rad pokušava kontrama da prebaci težište igre napred i sačuva vreme, ali to Milenko Vukadinović smatra verovatno zakinutim vremenom, pa meč produžava za još dva minuta, iz samo njemu znaninih razloga. Reditelj ga prikazuje u krupnum kadru, a on kao što su neki napisali u komentarima, sa izrazom lica koje govori “ Ništa od premije. Naje#ao sam!”. Kada je i sam primetio da Partizan ne može da da gol i da se igra još pet minuta, svira kraj. Naravno vidno razočaran.

"Ništa od premije. Naje#ao sam!"

Ono što je, malo reći neverovatno, je da je Milenko Vukadinović i prošle godine sudio na istom meču, isto na Banjici! Tada je rezultat bio 2-3 u korist Partizana. Jel se to delegiraju sudije po nekim novim principima i pravilima?

Inače, posle skoro jednogodišnje suspenzije zbog loše arbitraže Milenko Vukadinović je ponovo vraćen na listu sudija Meridijan Superlige, pa će „deliti pravdu“ u poslednjih šest kola srpskog šampionata.” 24.04.2008. odluka o vraćanju Vukadinovića na listu.

Ajde sada malo šire da sagledamo sve. Crvenoj zvezdi je dato za 19 kola 47 žutih kartona i jedan crveni (kup se ne računa), dok je Partizanu dato za isto toliko utakmica 25 žutih kartona i isto jedan crveni. Neko sa strane, kada bi gledao ovo, pomislio bi da je Partizan ekipa koja ne pravi mnogo faulova, da igraju mekano, ali je slika potpuno drugačija. Cilj je da se pojedini igrači čuvaju za važne mečeve. Pa tako jedan Radosav Petrović ima jedan žuti karton za 17 utakmica, koliko je igrao (posle Saše Ilića proveo je najviše minuta na terenu)! Svi znamo kakav je on igrač i koliko „krvnički“ igra nekada, ali je to po sudijama JSL sasvim normalno. Mladen Krstajić ima samo dva kartona, a i on je poznat kao „nežan“ igrač koji nikada ne koristi laktove.

Namera je jasna. Pred možda odlučujući derbi vrlo je moguće da se desi da pojedini igrači Zvezde imaju problema sa nagomilanim kartonima. Tošić, Ninkov,Koroman, Mikić, Isah, Kadu i Vešović imaju zajedno 27 kartona, više od cele ekipe Partizana. To, priznaćete, ne deluje normalno. Ako ćemo i iskreno, neki kao Koroman dobijaju potpuno glupe i nepotrebne kartone zbog prigovora, ali za slične situacije igrači Partizana dobijaju samo opomenu. U prvom delu sezone nije dosuđen nijedan penal za Crvenu zvezdu, iako je bilo dosta prilika za to, ali je i poništeno bar pet, šet golova naše ekipe, mahom regularnih. U prvom kolu prolećnog dela dosuđen je prvi penal posle 18 utakmica (sa Kupom) u ovoj sezoni i odmah su počele priče kako nam se sude penali. Pritisak javnosti je neverovatan, i išao do te mere da su čak stavljane i ankete sa pitanjem o regularnosti dosuđenog jedanaesterca.

Na SOS-u u Ponedeljak, u emisiji Crna tačka, Zdravko Jokić situaciju u kojoj je Andrija Kaluđerović bio fauliran, protiv BSK Borče, komentariše rečenicom „Nekada je bolje da igrači padnu. Sudija neće dosuditi faul igraču koji je na nogama“.  Vrlo zanimljivo, nema šta. U istoj emisiji ofasajd Luke se ne pominje, već se više priča o postavci pomoćnog sudije, tj. traži se način da se opravda greška.

Novac i fudbal...odlična kombinacija

Gojsko Andrijašević je nedavno u svom tekstu napisao“ Srbijа je verovаtno jedinа zemljа nа svetu gde nа nаcionаlnoj televiziji još uvek аktuelni sudijа govori o suđenju nа međunаrodnim mečevimа, аli i jednа od retkih zemаljа nа svetu gde jedаn od pomoćnih аrbitаrа nа fudbаlskom derbiju imа tetovаžu jednog od timovа koji igrаju.“ Gojko Andrijašević je jedan od retkih komentatora koji je bio Zvezdaš na javnom servisu, ali je najuren odatle po kratkom postupku. Zato svi ljubitelji sporta moraju da slušaju pametnjakoviće kao što je Aleksandar Stojanović koji priča o tome kako je Ćavijev deda pecao sabljarke (?!?!), ili još veći „genije“ Predrag Strajnić koji ne ume da potrefi ime igrača, a ni njegove godine. Naravno, okoreli je grobar, i subjektivan do bola.

Pre samo nekoliko dana, kada su se sastali Crvena zvezda i Partizan u Kupu, u drugom meču igrali su Sevojno i Vojvodina, a na tom meču Vukadinović je bio opet glavni akter. Tekst iz Novosti:Prvo je sudija Vukadinović svirao nepostojeći jedanaesterac za goste, da bi na intervenciju svog pomoćnika promenio odluku i loptu postavio na ivicu šesnaesterca.Gostima je u 37. minutu poništen pogodak posle navodne ofsajd pozicije Abubakara Oumarua.” Vukadinović je izgleda rešio da uništi fudbal u Srbiji i da on postane “glavna faca” , a ne fudbaleri.

Sudio i u duelu Napredak – Crvena zvezda u Kruševcu, prošle godine, kada je bilo 1-1.

Milenko Vukadinović je samo egzekutor u ime onih koji nas potkopavaju. Sigurno je imao pritisak sa strane… Tražimo sastanak sa predsednikom Saveza Karadžićem i prvim čovekom Super lige Jankovićem, da razjasnimo neke stvari. Samo Zvezdi se događa da se sudijska trojka promeni preko noći uoči utakmice” rekao je tada posle meča Vladan Lukić. Na tom meču su takođe prvi i jedini put isprobani montažni reflektori, zbog kojih jedna cela strana terena nije bila vidljiva. Nema šta, odično isplanirano na čijoj utakmici će se ispobavati i eksperimentisati..

Žurnal je prošle godine pomenuo da je Ninoslav Spasić, sudio Partizanu 11 puta, i da su  igubili samo jedan meč od tih 11.

Komisija je ocenila da su Spasić i njegov linijski pomoćnik Aleksandar Veljović „načinili greške koje su bitno uticale na ishod meča, odnosno pobedu Partizana od 2:0. Spasić i Veljović idu na prinudni odmor koji će trajati do kraja tekuće sezone Jelen Superlige Srbije.

Vojvodina se žalila na suđenje arbitara smatrajući da je oštećena. Novosađanima su poništena dva gola u prvom poluvremenu – najpre zbog ofsajda, a potom i zbog prekršaja Dragana Mrđe nad defanzivcem Partizana Goranom Gavrančićem posle čega je napadač Vojvodine postigao gol. Takođe, sporan je bio i prvi gol Partizana, koji je Lamin Dijara postigao posle nedosuđenog ofsajda.

Taj isti Spasić je pre tri godine sudio u kup utakmici Zvezde i Partizana, koja je ostala upamćena kao jedna od najvećih krađa na derbiju ikada. Poništen je regularan gol Nenadu Milijašu pri rezultatu 2-2. Ofsajd nije bio ni približno ispravno dosuđen, a meč je završen porazom Zvezde od 3-2. Spasić je posle tog meča suspendovan, ali se kao i svaki drugi sudija vrlo brzo vratio na fudbaleske terene u JSL, kao da se ništa nije dogodilo. Izgleda da se samo u našoj ligi sudije ne spuštaju po rangu posle grešaka. To je sasvim normalno.

Jedina sudijska greška u jesenjem delu, gol Kaludjerovića iz ofsajda u Subotici

Komisija, čiji je izveštaj usvojio i Izvršni odbor FSS, utvrdila je da je gol Kaluđerovića postignut iz ofsajda, pa je zbog toga pomoćnom sudiji Daliboru Đurđeviću ocena preinačena u negativnu. Planirano je da on pauzira narednih šest kola prvenstva, a moguće je i da ta kazna bude uvećana.”

To je proglašeno za jedinu grešku sudija u jesenjem delu sezone, dok nije bilo ni pomena o golu Moreire protiv Jagodine, koji je postignut iz takodje postojećeg ofsajda.

Platini u poseti upozorava navijače...ili ipak Karadžića

Prema informacijama koje kruže, Partizan već pokušava da unapred „zatvori“ sve moguće duele do kraja sezone, kako premijama, tako i delegiranjem sudija. Sada su svesni postali da je sitaucija „malo“ teža, i da ne zavisi više samo od njih. U tome će im kao i do sada, sa zadovoljstvom pomagati generalni sekretar FSS Miodrag Janković, kao i komesar za takmičenje FSS Branislav Delić. Jedna lepo organizovana i jaka ekipica spremna na sve. Ista ta grupa kada god može, gleda da kazni Crvenu zvezdu zbog baklji, ali zato niko ne pominje prekid, koji su napravili navijači Partizana u Kupu, koji se ne razlikuje od onog  protiv Smedereva , za koji nam preti kazna. Nisu ista pravila za sve ZAR NE DELIĆU??

Prema informacijama koje sam lično dobio od jednog funkcionera, u poslednje dve godine sa liste sudija za JSL, na niži rang je pomereno više od 10 sudija, za koje se smatralo da su Zvezdaši ili u najmanju ruku neutralni.

Nema sumnje da nas očekuje još jedna polusezona sa mnogo podmetanja nogu, guranja, pritisaka, seljačkih manira i organizovane pljačke. Ovo je ipak ToleSuperLiga, u kojoj se sve zna unapred. Ali je isto tako i jedna stvar prisutna.

TRESU IM SE GAĆE OD PROSINEČKOG!

Повезане вести

87 comments

Leave a Comment