Moja Crvena Zvezda
Други пишуЕвропска такмичењаФудбал

Potencijalni protivnici u 3. kolu kvalifikacija(I deo)

Na svakih 6,7  dana, bićete u prilici da dobijete više informacija o mogućim protivnicima u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope u sezoni 2011/2012. Naša Crvena zvezda kreće upravo od ovog kola kvalifikacija, a među mogućim rivalima postoje timovi protiv kojih bi trebalo lako da izborimo prolaz, ali i onih koji mogu biti dosta neugodni. Informacije o timovima i njihova analize uradio je jedan momak, koji će biti potpisan kao ZvezdaMiJeSve.

Mogući rivali u trećem kolu kvalifikacija su: FK Dundee United, Bnei Yehuda Tel Aviv, FK Hajduk Split, FK Omonia, FK Midtjylland, Maccabi Tel Aviv, K.V.C. Westerlo, Legia Warszawa, FK Baumit Jablonec, FK Ventspils, FK Thun, Valerenga Fotbal, Tromso IL, FK Qarabağ, Jagiellonia Białystok, SV Ried, FK Rabotnički, FK Aalesunds, FK Aktobe, FK Bohemian, AEK Larnaca, FK Spartak Trnava, FK Dinamo Tbilisi, FK Sarajevo, FK Levadia Tallinn, RFK Split, FK Varaždin, FK Gomel, FK Senica, FK Strømsgodset, FK Sligo Rovers

_________________

Sligo Rovers

Zemlja: Republika Irska

Koeficijent: 1.991

Stadion: Showgrounds (6000 mesta, 3000 sedecih)

Sligo Rovers je stari irski klub, osnovan 1928. godine. Ucesnici su irskih liga od 1934. godine, i uglavnom su se takmicili u najelitnijem rangu. Nisu bas klub sa preterano bogatom istorijom, osvojili su 2 titule prvaka (1937 i 1977), 3 FAI kupa i 2 liga kupa.

Interesantno je da se Sligo Rovers vec sastajao sa nasom Crvenom zvezdom u evropskim takmicenjima i to u tadasnjem Kupu sampiona. Nas tim je lagano pocistio irskog prvaka sa 6:0 ukupno (dva puta po 3:0). Tokom 80tih i 90tih tim je nekoliko puta igrao u Evropi i takmicenje uglavnom zavrsavao posle prvog kola, kada su ih ubedljivo izbacivali Haka i Briz. Najzapazeniji ucinak su imali u grupnoj fazi Intertoto kupa 1996 godine, kada su uspeli da remiziraju sa Nantom (3:3) i Herenvenom (0:0), ali su ih porazi od Kaunasa i Lilstroma kostali prolaska dalje.

Sto se novije istorije tice 2005. godine Sligo Rovers ulazi u prvu ligu Irske (Premier League) po prvi put posle 6 godina. Vec sledece godine u svojoj debitantskoj sezone zauzimaju zavidno 5. mesto u ligi i igraju polufinale FAI (FA Ireland) kupa. Zatim sledi nekoliko sezona u sredini tabele, sve do 2008. godine kada klub objavljuje da je u finansijskim problemima i da je pitanje da li ce klub uopste docekati sledecu sezonu. I pored tih problema, klubu je na terenu islo neverovatno dobro, te su usled kazne oduzimanjem bodova Kork Sitiju dospeli na 4. mesto, sto im je donelo prvi izlazak u Evropu nakon 13 godina. Nazalost u tom takmicenju se nisu proslavili, jer ih je vec u prvom kolu izbacila albanska Vlaznija iz Skadra rezultatom 3:2.

Sledece sezone Sligo dolazi do finala FAI kupa, gde su uprkos ranom vodstvu, izgubili 2:1 od Fingala, primivsi dva gola u poslednjim minutima meca. Medjutim to im se vraca vec sledece godine (2010) gde osvajaju oba kup takmicenja Irske- Liga kup i FAI kup.

Tim sacinjavaju uglavnom irski igraci, u najboljim fudbalskim godinama- dakle oko 25. Jedini internacionalac je Kamerunac Joseph Ndo, koji je dosao iz Bohemiansa.

Zanimljivo je da irsko prvenstvo traje od marta do oktobra, te to moze biti problem nasim fudbalerima koji nece biti u takmicarskoj formi kao protivnik. Sligo je mesto u Evropa ligi izborio prosle sezone koju je zavrsio na 3 mestu sa 4 boda zaostatka za sampionom Samrokom, ali i kao osvajac oba kupa te zemlje, dok su ove sezone trenutno na drugom mestu sa dva boda manje od branilaca titule Samroka, sa skorom od 9 2 5 iz 16 utakmica.

Sve u svemu mislim, da je ovo jedan od pozeljnijih protivnika za nasu Zvezdu, s obzirom da nam daleko vise leze ostrvski timovi nego timovi istocnog bloka npr. Ukoliko bismo uspesno resili problem opasnosti posle prekida ove ekipe, mislim da bismo lako prevazisli i taj cvrsci stil koji ostrvljani neguju, sve u svemu ocekivana petarda na Marakani.

_________________

Strømsgodset IF

Zemlja: Norveska

Koeficijent: 2.875

Stadion: Marienlyst Stadion (7544 mesta)

Strømsgodset IF, moguci protivnik Crvene zvezde u trecem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, dolazi iz Norveske, iz grada Dramena, grada od oko 60000 stanovnika.

Klub je osnovan 1907. godine, a najveci uspeh je doziveo tokom 60tih i ranih 70tih kada je, predvodjen mladim

napadacem Steinarom Petersenom i njegovim skolskim drugovima, uspeo da SIF dovede iz cetvrte u prvi ligu za samo cetiri sezone, a nakon toga je i osvoji. Taj tim je bio poznat kao „Rødgata Boys“ po nazivu ulice u kojoj je vecina tih igraca zivela.

SIF je osvojio ligu 1970 godine, dok je nacionalni kup osvajao vise puta- 1969, 1970, 1973, 1991 i 2010. godine. Posle zlatnih 70tih, klub belezi nesto losije rezultate, i to sve do 1997. godine koju su zavrsili na 3. mestu u ligi, dok su u finalu kupa izgubili u finalu. Prethodne sezone ponavljaju slican uspesan rezultat, jer su pored solidnog sedmog mesta u ligi uspeli da osvoje prvi nacionalni kup nakon 19 godina posta. Prethodno je klub 2006. jedva spasen bankrota od grupe investitora, koji su uspeli da ‘oteraju’ postojecih 13 igraca, i sa novih 15 izbore promociju u prvu ligu. Zvuci poznato, zar ne?

Sto se tice ucestvovanja u Evropi, imali su nekoliko izleta tokom slavnih 70tih, a i tokom 90 tih, gde su ih pretezno izbacivali klubovi iz Engleske. Tokom 70 tih ispadali su redom od Arsenala, Nanta, Lidsa i Liverpula, od koga su izgubili sa cak 11:0 na Enfildu, sto je jedan od najubedljivijih poraza u istoriji evrokupova. Dve godine nakon naseg osvajanja Evrope i sveta, odnosno 1993. godine, SIF lagano ispada od Petah Tikve sa 4:0 ukupno, dok se Izraelcima svete 1999. godine kada nakon izvodjena jedanaesteraca uspevaju da eliminisu Hapoel TA. U narednom kolu ih lagano izbacuje Aston Vila sa 6:2 ukupno, sto biva njihov poslednji izlet u Evropu, do ove godine.

Sezonu 2010-11 su zavrsili na sedmom mestu sa skorom od 13 4 13, odnosno 4 bodova ispod mesta koje vodi u Evropa ligu, ali ipak kao osvajac kupa uspevaju da zazuzmu to mesto. Odlikuje ih igra na veliki broj golova, jer su u prethodnoj sezoni postigli 51 a primili cak 59 golova.

Sto se igrackog kadra tice, pretezno ga cine domaci igraci prevodjeni stamenim kapitenom na poziciji stopera Aleksander Aaom, kao i jednim od najboljih asistenata lige Oivind Storflorom koji igra na poziciji napadaca. Izrazitih strelaca nemaju, tj njihov nijedan igrac se ne nalazi u top 15 strelaca lige. Jedina dva stranca u ekipi su Alfred Sankoh, anonimni igrac iz Sijere Leonea, i Mohamed Abu, igrac rodjen 1991. godine, koga je Mancester Siti doveo iz jedne akademije u Akri (Gana) prethodnog leta, i odmah prosledio u SIF, gde je odigrao 15 utakmica prosle sezone. Da li ce ostati i za Ligu Evrope, jos uvek nije poznato.

Po mom misljenju tim sa kojim Robijeva Zvezda ne bi smela da ima vecih problema.

_________________

FK Senica

Zemlja: Slovacka

Koeficijent: 2.899

Stadion: Stadion FK Senica (4165 mesta)

FK Senica, je jedan manje poznati slovacki klub, osnovan 1921. godine. Dolazi iz istoimenog grada od oko 20000 stanovnika, i igra na stadionu koji prima 4165 mesta.

Klub nije imao nekih preterano velikih uspeha u svojoj istoriji. Od

pocetka svog osnivanja igraju sa najjacim slovackim timovima, kao i medjunarodne utakmice sa austrijskim i madjarskim. Kao najveci trenutak u istoriji kluba se navodi oktobar 1962. godine, odnosno otvaranje novog stadiona (ovog na kome i dalje igraju), kada je ekipa okruga u kome se Senica nalazi, koju je cinilo 7 igraca iz FK Senica docekala reprezenzaciju Cehoslovacke, koja je svega nekoliko meseci ranije izgubila od Brazila sa 3:1 u finalu Svetskog prvenstva.

U novijoj istoriji Senica ne spada u vodece klubove u Slovackoj. U sezoni 2008/09 klub se takmicio u cetvrtom nivou takmicenja. Sledece sezone posle brojnih peripetija dolazi do fuzije sa tadasnjim sampionom druge slovacke lige Interom iz Bratislave, te oni udruzenim snagama ulaze u Corgon ligu (najvisi rang takmicenja) pod zajednickim imenom FK Senica. U svojoj prvoj sezoni u najelitnijem rangu, Senica zauzima sasvim solidno 6. mesto, sa 5 bodova manjka u odnosu na Nitru koja je izborila izlazak u Evropu.

Medjutim, u sezoni 2010/11 Senica dolazi do najveceg usepha u svojoj istoriji. U veoma jakoj slovackoj ligi zavrsavaju na drugom mestu sa 6 bodova zaostatka u odnosu na, dobro nam poznati, Slovan iz Bratislave. Koliko je Senica bila jaka prosle sezone govori podatak da su pobegli cak 8 bodova, braniocu trofeja i ucesniku Lige Sampiona prosle sezone- Zilini, kao i da su ostvarili najubedljiviju pobedu u gostima u ligi, kada su pregazili Nitru sa cak 5:0.

Glavni igrac Senice je ceski napadac Ondřej Smetana, koji je drugi strelac lige sa 18 postignutih golova u minuloj sezoni. Sto se sastava tice, u njemu nema nekih meni poznatijih imena i cine ga pored domacih igraca, cak 7 Ceha, Brazilci Kaka (vezni, 91′ godiste) i Bolinja (napadac, 90′ godiste), Argentinci Gorosito (stoper, 88′ godiste) i Navarete (vezni, 88′ godiste) kao i jedan Holandjanin Stef Vijlars (vezni, 88′ godiste) koji je dosao iz holandskog drugoligasa Den Bosa.

Dakle, stranci nisu nikakva klasa, dolazili su uglavnom iz nizerazrednih stranih klubova, na gostovanju tamo bi ponovo bio veliki broj nasih navijaca, ali i pored toga mislim da je ovo jedan od protivnika za izbegavanje, s obzirom na rezultate u prosloj sezoni, kao i prethodnog iskustva sa timovima iz Slovacke.

_________________

FK Gomel

Zemlja: Belorusija

Koeficijent: 3.216

Stadion: Centralni stadion Gomel (14000 mesta)

Beloruski predstvanika u Ligi Evrope za ovu godinu je fudbalski klub Gomel, koji dolazi iz istoimenog, drugog najveceg grada u Belorusiji, sa preko 450 hiljada stanovnika. Tim Gomela igra na Centalnom stadionu u Gomelu, koji prima 14000 ljudi i jedan je od modernijih stadiona u Belorusiji, s obzirom da je izgradjen 2005. godine.

Preteca FK Gomela je bio fudbalski klub Lokomotiva iz Gomela, koja je osnovana 1959. godine i uglavnom se takmicila u drugoj i trecoj ligi SSSR-a. Kasnije, osnivanjem samostalne drzave i fudbalske lige, FK Gomel biva clan najelitnijeg takmicenja Belorusije, ali se suocava sa velikim rezultatskim mukama vec prvih godina, i ispada iz lige 1995. godine. Tada klub menja ime u danasnje i vraca se 1998. godine u navisi rang, otkada belezi nesto bolje rezultate, uz jos jedno kratko vracanje u drugu ligu 2009. godine. Najveci uspesi su titula prvaka Belorusije 2003. godine, kao i osvajanje nacionalnog kupa godinu dana ranije, pa zatim ponovo u sezoni za nama.

Sto se tice nastupa u Evropi, Gomel je 2 puta uspeo da prodje prvu rundu takmicenja u kojoj je ucestvovao, izbacivsi ceski Hradec davne 1999. godine i finski Helsinki u Kupu UEFA 2003 godine. Ti izleti u Evropu su se zavrsavali ubedljivim porazima od svedskog AIKA (6:2 ukupno) i Salkea (8:1). Sezone 2004/05 prvi put nastupaju u kvalifikacijama za Ligu Sampiona, gde ih izbacuje Tirana sa 2:1, dok poslednji nastup u Evropi beleze u sezoni 2008/09 kada ih poljska Legija izbacuje vec posle prvog meca u Belorusiji gde je slavila sa 1:4, dok se drugi mec zavrsava bez pobednika 0:0.

U tekucoj sezoni, prvoj otkad se vratio u najvisi rang, Gomel je trenutno na 6. mestu u beloruskom sampionatu sa 13 bodova manje od vodeceg BATE Borisova, posle samo 12 kola. Ucesce u Ligi Evrope su izborili kao osvajac nacionalnog kupa za ovu sezonu gde su u finalu savladali Neman iz Grodna sa 2:0.

U timu Gomela se pretezno nalaze domaci igraci, ‘pojacani’ Ukrajincem Smakovim, iskusnim estonskim reprezentativcem (83 utakmice) i bivsim igracem Himkija- Stepanovim, kao i sa 2 igraca sa ovih prostora Momcilom Mrkajicem i Srdjanom Ostojicem. S obzirom da su pre 2 godine igrali u drugoj ligi, i da su u tekucoj sezoni, sto se vidi iz tabele, daleko iza BATE Borisova, za kog mozemo da tvrdimo da je priblizno naseg kvaliteta, po mom misljenju predstavljaju jednog od pozeljnijih protivnika u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Повезане вести

40 comments

Comments are closed.