Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаНајновијеФудбал

Из Хелсинкија се види Копенхаген

Из Хелсинкија се види Копенхаген…

Фудбалери Црвене звезде отпутовали су у главни град Финске где ће у среду 31. јула одиграти реванш меч 2. кола квалификација за Лигу шампиона против екипе ХЈК Хелсинки. Црвено-бели су на пут понели београдских 2:0, али свакако сви су свесни чињенице да их на „Телиа-5Г Арени“ не очекује рутински посао.

Показали су Финци и у Београду да умеју да угрозе противнички гол, а посебно треба обратити пажњу на чињеницу да је Хелсинки код куће много боља и ефикаснија екипа у односу на оно што приказује на гостовањима. Та чињеница се показала и у првој квалификационој рунди када су код куће убедљиво савладали екипу ХБ Торшавна, док су на Фарским острвима у једном моменту били у тешкој ситуацији и поред три гола предности из Финске.

Предност домаћина свакако је и у чињеници да су у пуној такмичарској форми јер су до сада одиграли већ 18 првенствених мечева. Међутим, плаво-белима из Хелсинкија у последње време и не цветају руже. Екипа која је 29. пута била шампион Финске у последња три првенствена сусрета остварила је само једну победу и два ремија. Након победе на гостовању против Хелсигфорса 2:0, ремизирали су резултатом 1:1 против тренутног лидера Тампереа, али и код куће са фењерашем ВПС-ом. У том сусрету бод Хелсинкију донео је Тим Вејринен поготком у 54. минуту. Након тих резултата шампион Финске се на табели националног шампионата налази на петој позицији са 27 освојених бодова и има пет бодова мање од водећег Тампереа, али и две утакмице више одигране.

Наш клуб је пре тачно 22 године већ укрстио копља са ХЈК Хелсинкијем. У тадашњим квалификацијама за Куп побендика купова црвено-бели су гостовали у Хелсинкију 14. августа 1997. године. Сусрет је окончан победом домаћина од 1:0, али су пулени тадашњег тренера Милорада Косановића у Београду надокнадили заостатак и убедљиво славили 3:0. У сусрету на тадашњем „Олимпијском стадиону“ црвено-бели дрес су понели: Д. Јеврић, Н. Бјеговић, С. Пецељ, Г. Буњевчевић, Б. Живковић, Д. Шкорић (Ј. Гојковић), Д. Крстески, З. Његуш, З. Јовичић, Д. Станковић, М. Пантелић (Г. Друлић).

Састав Црвене звезде на претходном гостовању у Хелсинкију

Што се тиче предстојећег сусрета тренер Владан Милојевић има сигурно неколико дилема када је састав тима у питању. Наш клуб је на дужи период остао без Бранка Јовичића, а знак питања стоји и поред имена Марка Марина. Исто тако, стручни штаб ће морати добро да размисли када је у питању наступ Милана Родића којем прети суспензија уколико и у Хелсинкију заради јавну опомену, па самим тим не би наступио у наредној рунди квалификација, надамо се сви против данског Копенхагена. На голу је сигуран Милан Борјан. У последњој линији тима загарантовано место имају Филип Стојковић и Немања Милуновић, а њима би „друштво“ требали да праве повратник Милош Дегенек или до сада стандардни Срђан Бабић и уз леви бок Милан Родић или Бразилац Рибеиро Сантана Жандер који је досадашњим играма побрао симпатије свих у клубу. У везном реду повређеног Бранка Јовичића требао би да замени Шпанац Хозе Алберто Кањас, а поред њега место је загарантовано Душану Јованчићу. Позиција креатора Звездине игре зависи од стања повреде Марка Марина, па би у случају да он не буде могао да заигра то место попунио Мирко Иванић, који би се у супротном нашао на крилним позицијама, а треба напоменути да је током првог сусрета одлично деловао по десном крилу у пару са дефанзивним саиграчем Филипом Стојковићем. Позицију левог крила би могао да попуни Ел Фарду Бен, али не би било изненађење уколико би тренер Милојевић шансу указао Милану Јевтовићу. У шпицу напада сигурно равноправно конкуришу Ричмонд Боаћи и Милан Павков, али чини се да у овом тренутку минималну предност има нападач из Гане, док ће љубимац Звездиних навијача имати улогу џокера.

Ко год истрчи на терен „Телиа 5Г Арене“ сигурно ће дати свој максимум како би екипа наставила да испуњава зацртане циљеве, а први корак у остварењу је заказивање двомеча са данским Копенхагеном.

– Лига шампиона, 2. коло квалификација реванш сусрет:
ХЈК Хелсинки (Финска) : ФК Црвена звезда (Србија) – први меч 0:2
Стадион: „Телиа-5Г Арена“, Хелсинки
Главни судија: Алан Бери (Швајцарска)
Помоћне судије: Алан Хенигер (Швајцарска); Ефе Курнаца (Швајцарска)
Четврти судија: Урс Шнајдер (Швајцарска)
Датум: Среда, 31. јул
Почетак: 18 часова
ТВ пренос: РТС 1; ТВ Арена спорт 1
Пројектовани састав: М. Борјан, Ф. Стојковић, М. Дегенек (С. Бабић), Н. Милуновић, М. Родић (Р. С. Жандер), Х. А. Кањас, Д. Јованчић, М. Марин, М. Иванић, Е. Ф. Бен (М. Јевтовић), Р. Боаћи

Повезане вести

2 comments

Veteran Sever јул 30, 2019 at 21:47

Jel sutra omiljena Milojeva fornacija: 7-3-0..?

Reply
таде јул 30, 2019 at 14:51

одличан би био повратак лазовића који је стекао искуство у калчу.не свиђа ми се евентуална продаја бена (ако би отишао онда довести још једног странца)требају нам брза крила да све прши од продора као у утакмици Звезда Реал.увијек нам фале двојица тројица играча за већи успи,јер рецимо да је кангаиграо против цска можда би се пласирали у полуфинале лиге уефа.Да сам у управи позвао би га опет да дође али дабуде мирније главе

Reply

Leave a Comment