Moja Crvena Zvezda
Važne vestiВажноДруги пишуНајновијеФудбал

Уз искуство претходника до Лиге шампиона

Црвена звезда ће кроз двомеч са Јанг бојсом покушати да понови успех из претходне сезоне и пласира се у групну фазу Лиге шампиона. Улог у сусрету нашег тима и првака Швајцарске је карта за најсветлију европску позорницу, а пред важне изазове црвено-белима су драгоцене савете дали Славољуб Ђорђевић и Александар Луковић, двојац некадашњих дефанзиваца Црвене звезде и актера претходног сусрета актуелних ривала.

Некада играчи, а данас спортски радници у Звездиној радионици, Ђорђевић и Луковић, присетили су се двомеча Црвен звезде и Јанг бојса 2004. године из ког је наш тим изашао као победник и искуства од пре 15 година поделили са изабраницима Владана Милојевића.

Јанг бојс је тада, као и данас, био веома квалитетан противник. У нападу их је предводио Стефан Шапуиза, били су најбољи тим Швајцарске и знали смо да ће бити тешко. Губили смо 2:0 на гостовању све до завршнице утакмице кад је Жигић са два поготка донео реми и вратио нас у живот. Значајно нам је порасло самопоуздање пред сусрет у Београду, борили смо се мушки, са много енергије и обезбедили пласман у следећу рунду пред домаћом публиком – рекао је Ђорђевић и додао:

Сличан изазов је и пред актуелном генерацијом. Набој је још већи јер се директно одлучује о учеснику групне фазе Лиге шампиона. Наша предност је што смо домаћини у реваншу и веома је важно да сусрет у Београд дочекамо са повољним резултатом у Швајцарској. Било би сјајно да не примимо гол, а савршен исход би представљала победа.

Снагу изабраника Владана Милојевића некадашњи штопер види у компактности и јединству, а разлог да са још више набоја гледа наредне изазове вољеног клуба за Ђорђевића је чињеница да би успехом првог тима излазак на интернационалну позорницу обезбедили и његови ученици.

Влада добра атмосфера у тиму, а екипа има искуство у европски сусретима. Веома смо квалитетни као тим, а из групе увек искочи појединац. Сигуран сам да су сви наши фудбалери мотивисани и да ће неко посебно инспирисан да нам донесе радост било да је то Боаћи, Марин, Борјан или неко четврти. Наравно, улог додатно расте са чињеницом да пласман у Лигу шампиона омогућава и нашим омладинцима пласман у Европу што је драгоцено искуство за младе таленте, стручни штаб и Звездину школу уопште – изјавио је Ђорђевић.

Филм је деценију и по уназад премотао и тадашњи Ђорђевићев саиграч и дефанзивац Звезде Александар Луковић.

Био сам на почетку фудбалског пута у периоду кад смо играли против Јанг бојса. Утакмица у Београду била ми је прва озбиљнија и сваки детаљ ми је остао у сећању. Од тог периода се фудбал променио и еволуирао, игра се знатно брже, али, као и данас, велики значај је имао сусрет пред нашом публиком – рекао је некадашњи капитен нашег тима.

Бивши дефанзивац, а сад помоћник спортског директора Митра Мркеле, истакао је значај предстојећег двомеча.

Ова генерација је већ направила историјски успех и врло добро знају како се играју двомечи попут наредног. Неопходно је да у обе утакмице уђемо паметно и стрпљиво. Верујем да имамо велике шансе да се другу годину узастопно пласирамо у Лигу шампиона. Ипак, треба бити опрезан, Јанг бојс је прошле сезоне оставио иза себе Базел 20 бодова у шампионској трци, такође су играли Лигу шампиона и противник су који захтева опрез – рекао је Луковић.

Подсетимо, први меч плеј-офа за Лигу шампиона између Црвене звезде и Јанг бојса заказан је за среду од 21 час у Берну.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment