Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаНајновијеФудбал

Швајцарски испит зрелости

Одбраном Милана Борјана у 11. серији једанаестараца на стадиону „Телиа Паркен“ у Копенхагену фудбалери Црвене звезде већ су обезбедили европску јесен трећу сезону узастопно. Самим тим, много растерећенији пулени тренера Владана Милојевића улазе у двомеч плеј-офа за УЕФА Лигу шампиона са швајцарским БСЦ Јанг Бојсом из Берна.

Швајцарска екипа која на фудбалској мапи Европе егзистира још од 1898. године, претходне сезоне по 13. пут се окитила титулом најбоље екипе у земљи сатова и чоколаде, а сходно коефицијенту на УЕФА листи у квалификације се укључује тек на последњем степенику, у предворју групне фазе елитног такмичења. Наш клуб је до ове фазе морао да преброди искушења у Маријампољу, Хелсинкију и Копенхагену, па самим тим евентуалним успехом у двомечу са швајцарском екипом има прилику да понови прошлосезонски успех када су постали прва екипа која је учествовала у групној фази Лиге шампиона, а да је у такмичење ушла од првог квалификационог циклуса.

Црвена звезда је кроз своју историју често имала прилике да одмери снаге са екипама из Швајцарске у европским куповима. Историја је започела још у сезони 1961/62 када су црвено-бели у Купу сајамских градова одиграли двомеч са екипом Базела и резултатима 4:1 у Београду и 1:1 на гостовању наставили Евро одисеју. Последњи меч нашег клуба са неком екипом са подручја Швајцарске догодио се 3. новембра 2005. године у тадашњој групној фази Лиге купа УЕФА, а противник је поново била екипа Базела. Пред празним трибинама нашег највећег стадиона екипа тадашњег тренера Валтера Зенге поражена је резултатом 1:2, а једини погодак за црвено-беле било је дело Милана Пуровића у 25. минуту сусрета.

Црвена звезда и Јанг Бојс већ су имали прилике да се састану у Евро куповима. У сезони 2004/05 две екипе су одиграле двомеч у 2. колу квалификација за Лигу шампиона. Први сусрет одигран је у Цириху 28. јула 2004. године и завршен без победника – 2:2. Оба гола за нашу екипу постигао је Никола Жигић у 78. и 88. минуту, док су голове за Јанг Бојс постигли легендарни Стефан Шапуиза у 6. и Ојгстер у 65. минуту сусрета. Тадашњи тренер Љупко Петровић је на том сусрету извео следећу екипу: В. Дишљенковић, М. Дудић, С. Ђорђевић, Б. Миладиновић, Д. Баста, Г. Попов, Б. Јанковић (М. Бишевац), М. Ж. Перовић (В. Тинтор), Д. Станчић, М. Пантелић (Д. Миловановић), Н. Жигић. У реванш мечу црвено-бели су головима Бојана Миладиновића (39`), Милана Дудића (49`) и Николе Жигића (69`) остварили убедљивих 3:0 и пласирали се у наставак такмичења. На стадиону Црвене звезде наступио је следећи састав: : В. Дишљенковић, Д. Баста, М. Бишевац, А. Луковић (Г. Попов), М. Дудић, С. Ђорђевић, Б. Миладиновић, Д. Миловановић (М. Ж. Перовић), Б. Јанковић, Н. Жигић (В. Тинтор), М. Пантелић.

У данашњи сусрет, у граду који се налази у централном делу Швајцарске и који је једнако удаљен и од Немачке и од Француске и од Италије, Црвена звезда улази знатно ослабљена. Услед проблама са картонима меч ће пропустити Душан Јованчић и Немања Милуновић, повреде су спречиле Бранка Јовичића, Срђана Бабића и Милана Павкова, док је Ел Фарду Бен и поред повреде отпутовао у Берн, али готово је извесно да се неће наћи у стартних једанаест фудбалера. Сходно свега наведеног вечерас на терен стадиона „Швајцарска“ требало би да истрче следећи играчи. На голу је сигуран Милан Борјан. Бековске позиције покриће Марко Гобељић и Милан Родић, а пар центархалфова чиниће Милош Дегенек и јунак пенал серије у Копенхагену Радован Панков. У везном реду позиције че заузети Мирко Иванић и Шпанац Хозе Алберто Кањас, док ће за креацију Звездине игре бити задужен капитен Марко Марин. На крилним позицијама наћиће се Алекса Вукановић десно и тек придошли Аргентинац Матео Гарсија лево. Најистуренији у нападу биће Ричмонд Боаћи.

Нека почне борба за нову јесен у европској елити…

– УЕФА Лига шампиона, плеј-оф – прва утакмица:
БСЦ Јанг Бојс Берн (ШВА) : ФК Црвена звезда (СРБ)
Стадион: „Швајцарска“, Берн (капацитет: 32.000)

Стадион „Швајцарска“

Датум: Средан 21. август
Почетак: 21 час
Главни судија: Дени Мекели (Холандија)
Помоћне судије: Марио Дикс, Хесел Стегстра (обојица Холандија)
Четврти судија: Кевин Блом (Холандија)
Пројектовани састав: М. Борјан, М. Гобељић, М. Дегенек, Р. Панков, М. Родић, Х. А. Кањас, М. Иванић, М. Марин, А. Вукановић, М. Гарсија, Р. Боаћи. Тренер: Владан Милојевић
ТВ пренос: РТС 1; ТВ Аренаспорт 1

Повезане вести

Leave a Comment