Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноНајновијеОбавештењаФудбал

Ретроспектива летњег прелазног рока 2019!

Завршен је још један прелазни рок и док траје репрезентативна пауза право је време да се осврнемо на учинак нашег клуба. Црвена звезда је већ зимус направила добру подлогу за нови тим довођењем „четверца“ нових играча. Клуб су тада појачали Мирко Иванић и Немања Милуновић из БАТЕ-а, као и двојац из домаће лиге Вукановић и Вулић.

Након доминантно освојене титуле и јасно постављеног циља за нови напад на Европу, стручни штаб са управом клуба је јасно дететковао где је потребно додатно јачање тима за остваривање постављеног циља. Упоредо са борбом у квалификацијама клуб је радио и на довођењу нових играча, и поново смо били сведоци тензије, узбуђења, напетости, исчекивања и већ по навици бомбе у смирај прелазног рока.

Клуб је остварио циљ и другу сезону за редом играће групну фазу елитног европског такмичења, што је омогућило да Звезда подигне лествицу и овог лета доведе атрактивна појачања. У клуб је стигло 10 нових играча у које је уложено 6.75 милиона евра, у другом смеру је отишло  9 играча, клуб је приховодовао од излазних трансфера 7.7 милиона евра.

Појачања су стигла у скоро све линије тима па ћемо их тим редом и представити.

И поред чињенице да је Борјан неприкосновен  на голу, а Поповић његова прва резерва, клуб се одлучио да доведе још једног голмана репрезентативног калибра и из Радника је стигао Никола Васиљевић. Он је плаћен 300.000 евра и послат је поново у Радник на позајмицу.

Стекао се утисак да је позиција штопера прилично проблематична и да су појачања неопходна на том месту па је клуб реагова можемо слобдно рећи врло квалитетно. Први је у клуб стигао Радован Панков из Радничког из Ниша, плаћен је 300.000 евра Нишлијама и за сада је оставио јако позитиван утисак и неко на кога ће се моћи рачунати у будућности. Други штопер је добро познато лице које није потребно посебно представљати, у првом мандату је прирастао свим Звездашима за срце, а и у новој сезони је наставио са сјајним издањима. Милош Дегенек је прво доведен на позајмицу са правом откупа, али клуб није дуго чекао и активирао је откупну клаузулу и купио на четири године Дегенека од Ал Хилала за 1.5 милион долара.

За Родића је постојала могућност да напусти клуб до краја прелазног рока и људи из Звезде су на време реаговали и спремили замену. У клуб је стигао Робеиро Сантана Жандер са Кипра и плаћен је 200.000 евра. Бразилац се на почетку сезоне показао као коректно појачање, у међувремену је Родић остао и позиција левог бека је врло квалитетно попуњена.

Одласком Крстичића и тешком повредом Јовичића Звезда је била принуђена да реагује на месту задњег/централног везног играча. Први је празнину попунио Хозе Кањас, стигао је као слободан играч из ПАОК-а. Шпанац са завидним искуством и квалитетом и са јаким ЦВ-ом, до сада је показао доста и један је од бољих послова Црвене звезде овог лета. Друго појачање на том месту је млади Његош Петровић који је стигао из Рада за 400.000 евра. Његош је млад и пред њим је будућност у дресу Црвене звезде, тренер Милојевић му је давао шансу у важним утакмицама и можемо рећи да ју је добро искористио, од њега тек у перспективи очекујемо велика издања јер је играч са великим потенцијалом и талентом а и ново правило о младим играчима му иде на руку.

Крилне позиције су биле највећи проблем екипе, јасно је уочено да ту фали брзине, пробојности па и и креације, клуб је скаутирао неколико играча а на крају куглица је пала прво на Матеа Гарсију а у самом финишу стигао је и Раџив ван Ла Пара. Матео Гарсија је стигао из Лас Палмаса за 1.8 милион еура и за сада је оставио утисак огромног појачања, својом игром је фасцинирао све. Био је јунак у Берну, а у Новом Саду је постигао гол какав се невиђа баш често на нашим теренима. Донео је екипи баш оно што је фалило и док ухвати форму у потпуности можемо очекивати још боља издања и да буде права окосница екипе у Лиги шампиона. Ван Ла Пара је стигао у самом финишу из Хадерсфилда и плаћен је 1.2 милион евра. Играч са искуством играња јаке лиге и очекује са да помогне доста у захтевном такмичењу какво је Лига шампиона. Прикључио се екипи почео да тренира па ће видимо како ће се показати, очекивања су велика а квалитет поседује.

План клуба је био овог лета да прода Павкова и Боаћија, Павков је чак био и у Кини али је трансфер пропао у последњем тренутку, па је реаговао довођењем два нова нападача. Први је стигао Томане из Тонделе за 800.000 евра. Португалац је дуго праћен и већ дужи временски период је жеља челника Црвене звезде. Повредио са на самом почетку сезоне и није био на располагању тренеру али након опоравка је показао квалитет и био је стрелац победоносног гола у Суботици. За сада делује занимљиво и неко ко би могао доста у нашем клубу. Други нападач је млади Никола Крстовић који је стигао из Зете. Црногорац спада у групу играча који су будућност клуба и од њега се тек очекују добра издања у перспективи, показао је да је с’правом доведен и да ће бити окосница Звездиног напада у догледно време. Добра ствар је и што је добио наше држављанство и што се неће више водити као странац, јер је Звезда прекорачила дозвољен број странаца за домаће такмичење. Доласком њих двојице и останком у клубу Павкова и Боаћија конкуренција у самом шпицу напада је паклена, тренер Милојевић ће бити на слатким мукама током сезоне, али имајући у виду тежину такмичења и број утакмица који чекају Црвену звезду у току сезоне биће места за све.

Што се тиче одлазака клуб је напустило 9 играча, Дејан Јовељић је прешао у Ајнтрахт и Црвена звезда је приходовала 4 милиона евра, други млади играч који је напустио редове Звезде је био Алекса Терзић, клуб је приходовао 1.7 милиона евра од Фиорентине.

Запажене улоге у прошлој сезони имали су и Вујадин Савић који прешао у кипарски Апоел, као и Филип Стојковић који је прешао у бечки Рапид. Звезда није приходовала на тим трансферима, с’тим што од Савића клуб има проценте од наредне продаје 50%.

Горан Чаушић је можда био и највећи промашај прошле сезоне и он се вратио у Арсенал из Туле. Звезда за узврат није платила другу рату у износу од 500.000. Ел Фарду БЕН је напустио клуб и отишао у Ал Вахид за 2 милиона евра, још се чека званична потврда трансфера.

На позајмице су у Раднички Ниш отишли Дејан Мелег и Ерика Јирка, док је Стефан Хајдин позајмљен екипи Вождовца.

Нека основна оцена прелазног рока као и тренутног тима је позитивна, екипа је смишљено селектирана и допуњена, уз останак окоснице из прошле сезоне навијачи имају чему да се надају. За домаће такмичење је тим и више него јак, а делује да би и у Лиги шампиона могли бити доста конкурентнији и тежак залогај за све европске великане. Мора се апострофирати и можда најважнија чињеница а то је останак тренера Владана Милојевића, творца свих успеха Црвене звезде у последње три сезоне.

ДОШЛИ                                                    

  • Никола Васиљевић
  • Радован Панков
  • Милош Дегенек
  • Робеиро Сантана ЖАНДЕР
  • Хозе Кањас
  • Његош Петровић
  • Матео Гарсија
  • Раџив ван Ла Пара
  • Антонио Мендеш Томане
  • Никола Крстовић

Отишли

  • Дејан Јовељић
  • Алекса Терзић
  • Вујадин Савић
  • Филип Стојковић
  • Горан Чаушић
  • Ел Фарду БЕН
  • Дејан Мелег
  • Ерик Јирка
  • Стефан Хајдин

Повезане вести

Leave a Comment