Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЖенски фудбалНајновијеФудбал

Бодови велике бриге

Након два узастопна резултатска неуспеха, а посебно када се у обзир узму и сва превирања у клубу претходних дана, црвено-беле „Вучице“ нису ни мало имале лак задатак у сусрету 4. кола Супер лиге Србије у фудбалу за жене. Истина је, не желећи ни у ком случају да омаловажимо квалитете крагујевачке екипе, да противник сигурно не спада у групу оних тимова од којих наше девојке треба да стрепе, али свеопште стање је довело до тога да психички притисак буде и „камен о врату“ девојкама у дресeвима омиљених боја.

ЖФК Црвена звезда : ЖФК Раднички 1923 Крагујевац 1:0 (1:0)

Од самог старта црвено-беле су преузеле иницијативу па је лопта константно била на половини крагујевачке екипе. Као резултат такве игре уследио је већ у 3. минуту сусрета први корнер. Јована Аранђеловић је упослила имењакињу са бројем „11“, Јовану Стојановић. Популарна „Жига“ је направила пар корака, уследио је центаршут, али на другој стативи није било никога у црвено-белом дресу.
Само минут касније Санда Малешевић је упослила Мирелу Тенков која је лепо повукла лопту паралелно са гол линијом, уследио је ударац са 16 метара којег су гостујуће играчице изблокирале. У наставку акције покушале су и играчице Радничког да припрете, али је Сара Цетиња пратила акцију и правовременим истрчавањем спречила изгледнију прилику девојака у плавим дресевима.
Потпуна теренска доминација крунисана је већ у 6. минуту. Александра Савановић се изборила за други корнер. Поново га је извела Јована Аранђеловић која је луцидно упослила Александру Савановић на ивици шеснаестерца, а ова је прецизним ударцем по земљи лопту сместила у доњи леви угао голманке Радничког Милене Обрадовић – 1:0.
Крагујевачка „брава је на време откључана“ и чинило се у том моменту да ћемо присуствовати голеади девојака у црвено-белим дресевима.
У 10. минуту виђена је акција готово комплетног играчког кадра наше екипе. На позицији десног бека акцију гошћи је прекинула данас одлична Ана Шћепановић. Уследила су прецизна додавања на малом простору Јоване Миладиновић и Ређине Могололе која је пребацила тежиште игре на леви бок ка Анђели Крстић. Ова је правовремено упослила Јовану Стојановић која се стуштила по левом крилу, а затим лопту предала Мирели Тенков. Уследила је комбинација са Сандом Малешевић и Јованом Аранђеловић. Покретачка снага нашег тима Санда Малешевић је благовремено уочила Мирелу Тенков која је утрчавала у празан простор, уследио је прецизан пас, а најбољи стрелац у историји нашег клуба упутила је прецизан ударац ка голу Милене Обрадовић која је већ била савладана, али је „пирамиду радости“ спречила статива. Сасвим довољно за уздах, али и аплаузе не баш бројне публике на трибини терена са вештачком травом стадиона „Рајко Митић“.
Наставак првог дела игре протекао је у потпуној иницијативи наших „Вучица“. Кружиле су са лоптом око бедема којег су поставиле Крагујевчанке, али изгледних прилика није било. Из тих разлога наше фудбалерке су се одлучиле да ударцима са дистанце угрозе мрежу Радничког. Бележимо покушај Андријане Тришић у 24. минуту, Миреле Тенков искоса са десне стране два минута касније. Покушала је и Јована Стојановић у два наврата у 27. и 41. минуту, као и Анђела Крстић у 40. из слободног ударца. У финишу првог периода игре виђена је лепа комбинација Санде Малешевић и Миреле Тенков, али је њен ударац са око 20 метара завршио поред гола. Последњу прилику за промену резултата имала је Санда Малешевић, али је њен ударац са дистанце голманка Радничког укротила па се на одмор отишло са минималном предношћу нашег тима.


Наставак игре није донео било какву промену у односу снага на терену, али је општи утисак да је садржајно било далеко сиромашније. И поред чињенице да су биле у резултатском дефициту Крагујевчанке су и даље једино из контранапада покушавале да угрозе гол Саре Цетиње, док су црвено-беле углавном покушавале до гола да стигну ударцима са дистанце. Вредни помена су били покушаји Александре Савановић у 50. и Андријане Тришић у 63. минуту, али до промене резултата није дошло.
У 64. минуту Јована Стојановић изборила се искоса са леве стране за једну лопту и поново је опробала ударац, али Милена Обрадовић још једном брани. Два минута касније виђен је и први конкретнији покушај гостујућих играчица. Сара Милосављевић је шутирала са ивице казненог простора, али је Сара Цетиња била будна.
Како је време одмицало и како се ближио крај сусрета Крагујевчанке су покушавале да тежиште игре пренесу на нашу половину терена, што је остављало више простора наших навалним играчицама. Лепу комбинацију одиграле су сестре Савановић у 70. минуту сусрета, али је ударац старије сестре, Александре гостујућа играчица изблокирала и лопта је завршила у корнеру.
Колосалну шансу за изједначење гошће су пропустиле у 85. минуту сусрета. Лопту упућену у празан простор стигла је Сара Милосављевић, уследио је повратни пас ка Мартини Живковић која је са ивице шеснаестерца упутила ударац ка празном голу, али је у последњем тренутку фантастично реаговала Ређина Моголола и спречила сигуран погодак.
Три минута касније капитен Црвене звезде Мирела Тенков имала је прилику да реши питање победника. Правовремено је упошљена од стране Санде Малешевић, нашла се очи у очи са голманком Радничког, али се у одсудном тренутку спетљала и прилика је отишла у неповрат.
У финишу сусрета забележили смо по један покушај Санде Малешевић, Миреле Тенков и Александре Савановић из даљине, али се резултат није мењао.

Наше фудбалерке су сасвим заслужено оствариле тријумф, други у актуелној сезони, али неможемо пренепрегнути чињеницу да се до победе дошло далеко теже него што се то очекивало. Тешко су црвено-беле улазиле у гол шансе, а ударци са дистанце нису донели жељени епилог. Добра страна овог сусрета је чињеница да су поједине девојке коначно заиграле на својим природним позицијама и евидентно је да су приказале далеко више него у претходним мечевима, али истовремено се још једном показало да се и даље лута у многим техничко-тактичким замислима и да се многе одлуке доносе стихијски.

По окончању сусрета дочекао нас је велики шок када су чланови екипе нашег и вашег портала сазнали, а и лично се уверили у чињеницу да играчице ЖФК Црвена звезда немају свлачионицу у којој би се барем пресвукле након првенственог сусрета, па су то морале да чине на паркингу по и иза кола. Заиста је тужно било гледати те девојке које све од себе дају за толико вољене црвено-беле боје, а поред њих нема нити једног члана Управног одбора и руководства клуба који би барем покушао да им пронађе адекватну просторију за пресвлачење. Треба напоменути да је сусрету против крагујевачког Радничког присуствовао само један члан УО ЖФК Црвена звезда за кога се не може са сигурношћу рећи да је и даље члан тог тела нашег клуба, али о томе не бих желео овом приликом да излажем па чак и из личних разлога.
Заиста се мора отворено поставити питање чему служи УО клуба када његови чланови не могу да издвоје време да барем присуством на утакмицама пруже подршку играчицама, а треба истаћи да уз председника ЖФК Црвена звезда Свету Мирковића, који је једини увек и свугде уз црвено-беле девојке, руководећи кадар чине председник Скупштине Иван Бекјарев, чланови УО ЖФК Црвена звезда су Дејан Димитријевић, Мирослав Млинар, Мирослав Чантрак, Мирослав Јеремић, Миодраг Јакшић, Раденко Стевовић и Миљко Ристић, док су чланови Надзорног одбора Андреј Јанковић, Влада Ристановић и Слободан Сретеновић.
Након претходног сусрета на нашем стадиону писали смо о томе како су поједини чланови УО ЖФК Црвена звезда на утакмицу дошли и утакмицу испратили у друштву са људима који су на трибине довели играчице свог клуба међу којима је и велики број некадашњих играчица ЖФК Црвена звезда и сви они су здушно навијали за Звездиног ривала. Овога пута, са тим истим људима након сусрета време су у кафани проводили поједини чланови Стручног штаба ЖФК Црвена звезда и заиста се више мора поставити питање ко и када у самом клубу ради против интереса овог клуба.

У готово десет година дугој историји нашег женског фудбалског колектива меч између Црвене звезде и Радничког 1923 из Крагујевца је први сусрет са којег клуб нема нити једну фотографију. Разлог за тако нешто је чињеница да су појединци унутар самог клуба учествовали у нападу на званичну Фејсбук страницу ЖФК Црвена звезда која је тренутно ван функције, али за коју се надамо да ће ускоро поново угледати медијску светлост. Самим тим, да нема нашег портала, извештаја, као и да није било директног преноса на нашем YouTube каналу питање је да ли би неко уопште и знао да се овај сусрет и одиграо. Само желимо да напоменемо да је Фејсбук страница ЖФК Црвена звезда имала преко 22.000 чланова и више од 24.000 регистрованих пратилаца што је готово три пута више него сви женски клубови на екс-Ју простору заједно, а често су играчице других клубова са нестрпљењем ишчекивале дуеле против Црвене звезде јер су знале да ће тада сигурно имати неку фотографију са фудбалског терена, јер је наш клуб са сваког меча просечно имао око 500 фотографија.

Да све не буде тако црно, потрудила се капитенка ЖФК Црвена зведа Катарина Ђорђевић која је присуствовала овом сусрету. Популарна „Чупа“ из здравствених разлога пропушта јесењи део сезоне, али је свакако било лепо видети је на трибини уз свој и наш клуб, јер смо сви ми део црвено-беле фамилије.

– Супер лига Србије у фудбалу за жене, 4. коло:
ЖФК Црвена звезда – ЖФК Раднички 1923 Крагујевац 1:0 (1:0)
Стралац: А. Савановић 6`
Стадион: Терен са вештачком травом стадиона „Рајко Митић“
Гледалаца: 100
ЖФК Црвена звезда: С. Цетиња, А. Шћепановић, А. Тришић, Р. Моголола, Ј. Миладиновић, А. Крстић, А. Савановић, М. Тенков (Т. Стојаковић), Ј. Стојановић (Н. Миловић), Ј. Аранђеловић (С. Савановић), С. Малешевић.
ЖФК Раднички 1923 Крагујевац: М. Обрадовић, А. Миленковић, А. Васић (А. Шћеповић), М. Гачић, Ј. Самчовић (А. Миленковић), М. Живковић, Б. Илић, Т. Јуришевић, К. Лазић, С. Милосављевић, С. Битевић (Т. Гогић).

У наредном 5. колу фудбалерке Црвене звезде наредног викенда гостују у Пожаревцу истоименој екипи која до сада не зна за успех у актуелном шампионату.

(Напомена: Услед чињенице да клуб није нашао за сходно да начини нити једну фотографију са овог сусрета, у илустровању текста користио сам фотографије из личне архиве са недавног гостовања нашег клуба у Осијеку)

Повезане вести

1 comment

domazet milorad сеп 16, 2019 at 21:07

šta radi sportsko društvo cz ? usranu motku pa tu bagru rasterati iz kluba. valjda je dosta tih ološa u klibu.

Reply

Leave a Comment