Moja Crvena Zvezda
Фудбал

Максимовић посетио Удине

Тренер голмана фудбалског клуба Црвена звезда Срђан Максимовић, током зимске паузе посетио је Италију, тачније Удине, град из кога је истоимени клуб, члан Серије А и у коме са великим успехом у последње време наступа наш бивши играч Душан Баста. Жеља за усавршавањем дуго је присутна код Максе, па је после посете највећим фудбалским великанима са иберијског полуострва, овај пут избор пао на Апенине, и екипу са стадиона „Фриволи“. Том приликом одгледао је три утакмице црно-белих, против Селтика у Лиги Европе и две првенствене, против Лација и Јувентуса.

У Шпанији сам посетио Реал, Валенсију и Виљареал. Овог пута сам на личну иницијативу, и после разговора са Бастом, одлучио да одем на „чизму“ и погледам како функционише трећепласирани клуб Калча који у последњих неколико сезона зна само за напредак. Нисам посматрао само голмане и свој сектор, већ и целокупну организацију клуба и систем – рекао је Макса и истакао да је благо речено, импресиониран виђеним.

За разлику од Милана, Јувентуса, Интера и осталих „богаташа“ Удинезе се ослања на своју омладинску школу, и уз само два или три искусна играча успева да парира свима из Серије А. Кључ успеха лежи у систему и организацији. Врло ретко, или скоро никако се одлучују да промене курс и уведу неке промене у раду. Занимљиво је рецимо да су прошле године, ако не једини, онда један од ретких клубова који је само на трансферима зарадио 50 милиона евра, а са друге стране у својим редовима имају играче који су неупоредиво мање плаћени од звезда које наступају у миланским и римским великанима – приметио је Максимовић, који је током боравка приметио много детаља, које би како сам каже лако биле примењиве и на наш клуб.

Најважније је поставити систем и сачекати да почне да даје резултате. Сматрам и да је Црвена звезда кренула истим путем, и да је веома битно направити континуитет у организацији и раду. Код нас се често креће испочетка и у држави, и у Лиги и зато немамо резултате. Верујем да смо сад на правом путу, и да ни по коју цену не треба рушити стратегију за будућност коју смо поставили и која ће убеђен сам дати резултат у блиској будућности.

Није Срђан пропустио прилику да погледа тренинге голмана италијанског прволигаша и на лицу места се увери у играчке, али и људске квалитете првог чувара мреже екипе из Удина, Словенца, Дамира Хандановића.

Сматрам да је он један од тројице најбољих голмана у Европи. Жао ми је што нисам био у прилици да поведем са собом наше голмане, да и они чују како треба и какву фудбалску, али и животну филозофију има репрезентативац Словеније. Такви спортисти, таквог карактера и таквог победничког менталитета су једноставно предодређени за успех – не штеди комплименте на рачун Хандановића наш тренер голмана, који се наравно видео и са Душаном Бастом који блиста у текућој сезони.

У Удинама је правило да сваки странац када дође у клуб, прво оде на шестомесечну позајмицу у неки „мањи“ клуб, где се прилагоди новој средини, научи језик, и онда приликом повратка нема никаквих проблема око уклапања у тим. Тако је било и са нашим бившим првотимцима Бастом и Луковићем. Душан је доста проблема имао и са повредама, скоро годину ипо дана, и сада када га је здравље послужило, он показује да је велики играч – закључио је Макимовић, који ће наредне зиме вероватно опет посетити неки од великих европских клубова и лично се уверити на који начин функционишу и да ли се нешто од виђеног може пренети и на рад Црвене звезде.

Повезане вести

14 comments

Vracarac јан 13, 2012 at 13:52

da ali vise ne treba nagomilavati polovnjake. da li nam Borha zaista treba? Da li Cosic treba da ostane ako ne mozemo da ga otkupimo od Rusa ? Da li ima mesta za klince dok je 30 igraca u pogonu ? Treba nam 20 igraca i ostalo uskacu juniori po potrebi. da li treba poslati Dmitrovica ili Vesica da negde brane u kontinuitetu ? da li je bilo bolje da su Fica i npr Ozegovic igrali stalno npr 6 meseci u Nisu ili Krusevcu ?
treba dogodine vratiti jednog ili dvojicu od sledecih : Ziga, Deki, Pantela, Vidic,Lune…mozda Ninkovic ili Jankovic, drzati ih kao kapitene i dati im funkcijuu klubu, rasprodati sve polovnjake i dalje gurati iskljucivo nasu decu plus maksimum 2 stranca, ali samo ako su perfektni. Evandro bi mogao biti solidan, paceko mozda obecava, Asamoa bi mozda mogao biti dobar. Mislim da treba sto pre prodati Bajka, Mikica, Lazovica ( jer imamo Ficu, Savicevica, Djurickovica, Micka…a kazu da imamo i neke dugove), …Borhu pod hitno !!! Ako ode Cosic, dodati naseg Spajica ili npr Golubovica iz Kadeta. Petkovic je dobar, brz je, dobro igra odbranu, ima dugacak korak i lako prolazi desne bekove koji su obicno nizi rastom.Tosic je sjajan ali kao krilo ili zadnji vezni, u odbrani je jednostavno opasan. Micko je polutka, sa prednoscu dobre defanzive,Vesovic je bolji na beku negou napadu, a mislim da bi i Savio svojevremeno bio bolji centarhalf nego zadnji vezni, tako bi se makar prodao. Ideja sa Tosicem na stoperu dobra je samo za meceve kod kuce, kada bi on isao napred, ali mislim da u nasoj igri nedostaju malo aktivniji centarhalfovi koji vise izlaze, jer sa Lukom i Mickom, njihima ko da zatvori u slucaju kontre. U vezi nam je totalna guzva, trebalo bi sto pre iskristalisati jednog vodju, dve vodonose i polunapadaca koji resava utakmice potezom. u napadu, ako Ogi sazro brzo nema zime, kasalica je dobar, samo ako ne bude morao da se vraca po loptu, a za to nam treba dvostruko zustriji vezni red nego do sada.
Plasim se da ovo nije ono sto su pricali pred prelazni rok – klinci u vatru pa dogodine ko Real ili Barsa. Mozda ce neko sada lupati minuse ali taj rez mora jednom da se napravi, a sada je bilo idealno.

Reply
ТАЛАС КОЈИ НЕ МОЖЕТЕ ЗАУСТАВИТИ јан 13, 2012 at 15:11

Mi cemo biti ozbiljan klub kada najboljeg igraca (trenutno Lazovic) ne prodamo odmah na prvu ponudu od par miliona, nago ga ostavimo (produzimo ugovor) bar jos sezonu dve, gde bi se njegova cena uvecala barem 3-4 puta vise, i ujedno njegova zamena stasala. A sa druge strane, trenutno mi imamo visak igraca koje niko nece da kupi, pa moramo da raskidamo ugovore sa njima umesto da ih prodamo i tako nesto zaradimo.

Reply
Vracarac јан 13, 2012 at 15:28

slazem se, ali plasim se da cemo sada jedino moci da prodamo tih nekoliko za koje imamo zamene a da onim ostalima zaista mozemo samo da oprostimo ugovore, medjutim to stvara probleme u buducnosti, vec nekoliko godina se vuku kojekakvi polovnjaci koji su nas kostali

Reply
Cnenadc јан 13, 2012 at 13:23

Svaka čast kad član struke u našem klubu shvata da treba da se dodatno edukuje jer čovjek može uvijek da nešto novo nauči u tim evropskim klubovima.To govori da Maksa nije sujetan i da je maksimalno posvećen svojoj karijeri.BRAVO!!!

Reply
Aleks јан 13, 2012 at 13:15

Nije ime stadiona Frivoli nego Friuli .. I postoji Udine grad! 😀

Reply
Jovan јан 13, 2012 at 13:09

Zar Udineze nije iz gradda Bergamo!?? :)))
Ja jos nisam cuo za grad Udine, mozda i postoji, ja bih voleo da mi neko pokaze!?? 🙂

Reply
Shox јан 13, 2012 at 13:14 Reply
Tuđman Franja Doživotna јан 13, 2012 at 13:19

Trst pa Udine na 50-ak km,vrlo blizu granice nekadašnje Juge.Inače,u tom delu Italije ima mnogo Srba,a u Trstu svaki građanin stariji od 70 priča srpski,lično sam se uverio!

Reply
Zvezdas Rijeka јан 13, 2012 at 16:48

U Trstu i dalje mnogi trgovci govore srpski, ja sam u Trstu često, to mi je oko 78 km daleko, bio sam par puta i u Udinama.
Inače je u Trstu brojna sprska zajednica i ima u centru predivna pravoslavna crkva koja pripada SPC.

Reply
johnny јан 13, 2012 at 12:59

vraca li se lekic?

Reply
Mimi јан 13, 2012 at 13:03

lepo bi bilo kad bi se vratio…ali posle gola koji je dao sinoc tesko da ce se vratiti…nacice oni pare da nam isplate sigurno…ako on dodje u spicu cemo imati njega,Ozegovica,Kaludjerovica,Asamou,Trifunovica…do juce smo jedva imali 1 spice a sad 5 😀

Reply
Neca јан 13, 2012 at 13:49

I kasalica

Reply
Mimi јан 13, 2012 at 17:18

da i on..zaboravio sam njega…sad imamo spic igrace za izvoz 😀

Reply
oqfniqf јан 13, 2012 at 12:49

http://www.facebook.com/pages/Marakana-najlepsi-stadion-u-Srbiji/321940251179383 jos kad bi se Basat vratio..Grobari,grobari vi ste cudna raja nekada ste bili qr*c a sada ste jaja!!!

Reply

Leave a Comment