Moja Crvena Zvezda
БлоговиЈоца

Како је чика Миљан говорио о навијању и навијачима

Публика и навијање саставни су део клуба и његових вредности . Тачније клуб вреди онолико колико вреде његови навијачи. У историји фудбала- у свету, и у нас- било је тимова који нису успели да постану велики клубови. Али има и слабих тимова који брзо постају јаки зато што су део јаког клуба.

Боје клуба, име, заставу и грб никада не треба мењати. Неки клубови су то чинили, али су се брзо вратили на старо.

Људи који се опредељују за један клуб-навијачи често то раде због краја или града у коме живе, због нације, социјалне средине итд. У ствари клуб је њихово социјално-етичко и трајно опредељење. А како се фудбал игра тимски, навијање за клуб, а не за појединца је једино право навијање. Ако би рецимо Џајић прешао у Партизан, и Звездини навијачи би требало да промене клуб. То међутим, није случај, само због тога што се у клубу све мења: руководство, тренери, играчи- осим навијача. Они увек остају исти. Звезда је постигла много у послератном спорту. У том периоду играчима припада један или два трофеја, једној генерацији фудбалера рецимо десет- а Звездиним навијачима – сви трофеји из три генерације- Рајкове, Шекијеве и Џајине. Према томе навијачи су клуб.

Миљан Миљанић

У нас, па и у Звезди, постоје два начина навијања: радовање и активно учешће. Активни навијачи су они који се боре за успех пре почетка игре, на утакмици, и после ње. Таква публика која прати сва збивања у клубу је – дванаести играч. На жалост ми немамо такве навијаче. Звездина публика зна све о свом клубу и сматра да је њена помоћ непотребна. Зато навија само праћењем игре, радовањем. Радост Звездиних навијача је већа и јача ван „стадиона“ – код куће, на улици, у кафани.

…Праву публику не интересују појединци, већ клуб, град, нација. Такве навијаче Црвена Звезда имала је у Купу европских шампиона, када смо играли без Џајића, Дојчиновског, Антонијевића, Звездина публика је тад схватила да је њен клуб угрожен, конфротирала се и у борби за резултат – пре и за време утакмице. И баш тада је ослабљени Звездин тим савладао Ујпешт Дожу, Карл Цајс Јену и Панатенаикос .

Најборбенија је она публика чији је клуб сиромашан резултатима и трофејима.

У Звезди сам већ 25 година, прошао сам кроз све фазе њеног развоја. У њој сам био кад није имала ниједан трофеј, када се стварао клупски патриотизам. У њој сам и сада када има највише трофеја. Љубав према клубу стварала се баш када је Звезда била у великом ривалству са Партизаном и када је готово стално губила од „црно-белих“. Највећу радост, борбеност и учешће у игри Звездини навијачи испољили су приликом првог освајања титуле националног шампиона 4. Новембра 1951. А најмање- када смо десети пут постали прваци државе, трећи пут за редом.

Велика игра зависи од велике напетости на терену и у гледалишту. Енглези баш због тога граде стадионе на којима су гледаоци сасвим близ актера, да би се створио навијачки електрицитет. Страх од пораза и добро навијање веома допртиносе клубу . Само таквим, узајамним радом, постижу се супер-резултати.

Слава му и хвала.

Повезане вести

5 comments

MILAN KG јан 15, 2012 at 18:05

Slava mu i hvala za sve sto je uradio za zvezdu veliki trener veliki covek

Reply
Звезда - Србија јан 15, 2012 at 12:19

Ја стварно не разумем чему ово? Каква ти је ово реченица: „Takva publika koja prati sva zbivanja u klubu je – dvanaesti igrač. Na žalost mi nemamo takve navijače.“ Последњих година бележимо најслабије резултате а највише нас је на стадиону и биће нас још више.

Reply
Јовица јан 15, 2012 at 13:00

Тај текст је Миљанићев монолог и стар је више од 30. година када није било навијачке групе Делије Север, ништа ја ту нисам додао нити одузео већ сам само пренео текст…

Reply
Црвени Бомбардер јан 15, 2012 at 11:11

Пре свега овде мислим на Мирка, Мирко НС (контам да је исти човек) , ултра и остали… Света је написао леп текст и нечије дело треба ценити а не омаловажавати, то што постоје различита мишљења тога је увек било, али дајте уздржите се од онакве врсте препуцавања.

Reply
Црвени Бомбардер јан 15, 2012 at 10:53

Скренута ми је пажња да су се поједини људи у коментарима испод неких текстова почели расправљати око појединих ствари и на начин који није карактеристичан за нас Звездаше, нико не сме да нас дели и својом фрустрацијом изазива и прозива ове или оне. Моји другари су сви и Делије и симпатизери. То што више не пишем на форуму делија је била искључиво моја одлука јер сам увидео да је форум постајао филтер за моје фрустрације због свега што ме је погађало у вези клуба и да тако само могу ућу у свађу са добрим људима због различитих ставова. Овим путем апелујем на моје Делије и остале људе који остављају негативне коментаре испод текстова, а који су огорчени због нечега да то не чине на начин како су радили синоћ испод Светиног текста јер то неће допринети ничему, а ваљда сви имамо заједничку љубав и заједнички циљ – да нас на пролеће буде још више, да пружимо најбољу подршку кад је најтеже!

Reply

Leave a Comment