Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаМоја Црвена звездаНајновијеОбавештења

Најава Евролиге – трећи део

У трећем и последњем делу МЦЗ најаве предстојеће сезоне Евролиге на скенеру су се нашла 3 освајача овог такмичења, вишеструки осваја Еврокупа и један дебитант.

ПАНАТИНАИКОС 

Први на скенеру, уједно и први противник нашег клуба, је вишеструки освајач овог такмичења- атински Панатинаикос. Тим, са којим је Звезда одиграла неколико незаборавних утакмица у новосонованој Евролиги, променио је тренера на крају прошле сезоне. Легендарног Рика Питина заменио је Аргирис Педулакис, стручњак који се по трећи пут обрео на клупи атинских зелених. Из прошлогодишњег састава задржани су Дишон Томас, Јоанис Папапетру, Јоргос Папајанис, ветеран Јан Вујукас, алфа и омега Калатис, Костас Митоглу и већ неко време повређени Никос Папас који је неретко знао да баш против нашег тима пружи одличне партије. Од појачања доведени су Тајрис Рајс који је после Барселоне доста лутао. Мало је паузирао, мало играо у Кини, да би прошлу сезону провео у немачком Бамбергу где је имао добре бројке, али Бамберг није имао сезону за памћење. На позицији бека доведен је Џимер Фредет, један од најбољих стрелаца америчке колеџ кошарке и један од најбољих играча кинеске лиге, већ неколико сезона, покушаће да дубљи траг остави и на европском тлу, будући да се након колеџ каријере и високе позиције на драфту, није прославио у НБА. На позицији крила доведен је Весли Џонсон, некадашњи играч Минесоте,Клиперса, Финикса,Њу Орлеанса и Вашингтона. Из Патре је доведено крило Рајон Браун, Џејкоб Вајли је доведен из Гран Канарије док је на позицији центра доведен Бенџамин Бентил, бивши играч Перистерија. Панатинаикос је пред почетак сваке сезоне кандидат за Топ 8 а да ли ће до њега стићи, остаје да се види. Према тренутном стању ствари на граници су између плеј-офа и доњег дома табеле.

РЕАЛ МАДРИД

Екипа Реала је већ неколико сезона устаљен и добро разрађен систем. Окосница тима је годинама иста док се тим освежава са два-три појачања и најталентованијим клинцима из млађих категорија. Дакле, Реал и у нову сезону креће предвођен Љуљом, Фернандезом,Рејесом, Керолом,Рендолфом, Тејлором, Таваресом, Кампацом, Козером и Деком. Првом тиму су прикључени суперталентовани Марио Накић, који је, узгред, одабрао да наступа за репрезентацију Србије, те Усман Гарумба. И Гарумба и Накић су прошлосезонски освајачи јуниорске Евролиге. Од појачања доведен је Николас Лапровитола, после одличне сезоне у Хувентуду и Џордан Мики, веома добар центар који је прошлу сезону провео у Химкију. Реал ће, предвођен Паблом Ласом , и ове сезоне бити један од фаворита за одлазак на Ф4.

ВАЛЕНСИЈА

Вишеструки освајач Еврокупа већ годинама делује као екипа која је прејака за конкуренцију у другом по квалитету такмичењу али и да нема довољно квалитета да се упусти у борбу за нешто више сем пуког епизодисте у Евролиги. Валенсија је стабилна екипа која не искаче из зацртаних планова. И они, као и Реал, већ дуго година имају исту окосницу, која је би требало да је већ позната нашим навијачима с обзиром да се већ редовно срећемо са њима што у Евролиги, што у Еврокупу. Од староседелаца ту је већ легенда Валенсије и један од најбољих европских центара Бојан Дубљевић те Сан Еметерио, Ђоан Састре, Арон Дорнекамп, Алберто Абалде, Луј Лабери, Мајк Тоби, Сем Ван Росом и Гиљем Вивес. Од појачања на позицији плеја доведен је Кино Колом,који се вратио у шпанску кошарку после путешествија по Русији (Уникс) и Турској ( Башакшехир),из Партизана је доведен Маринковић, позиција крила ојачана је Морисом Н’Дуром (Уникс) и Броком Мотумом (Ефес), док је бек Џордан Лојд доведен из Торонта. Занимљиво је да Звезда има много бољи међусобни скор са симпатичним Шпанцима у Евролиги (скор 4-0) док су наранџасти једнако успешнији у Еврокупу.

ЖАЛГИРИС

Литвански гигант и највеће изненађење у сезони 17/18, када су мимо свих очекивања дошли на Ф4 у Београду и прошле сезоне је предвођен легендарним Јасикевичијусом успео да избори Топ 8 те се може рећи да су константа већ две сезоне у горњем дому ЕЛ табеле. Шарас ће и ове сезоне предводити „Зелену шуму“ у поход на Топ 8, а ако се укаже прилика за нешто више легендарни кошаркаш, и један од најталентованијих тренера, ће је сигурно прихватити. Без икакве сумње, Јасикевичијус је највећа снага Жалгириса. И он спада у ред оних тренера који имају континуитет на клупи и који су већ успоставили ред долазака и одлазака, те стила игре као рукопис сваког озбиљног тренера. Шарас је задржао већину домаћих играча и репрезентативаца (Јанкунас, Григонис, Милакнис,Улановас).Њима је придодат, повратник из ПАО-а, плеј Лекавичијус. На постојећу домаћу оксницу доведени су и бек Лукосиунас из Шаулаија, из литванског Јувентуса је доведен центар Мартинас Гебен, из дугог тима су прикључен бекови Рокас Јокубаитис и Ерикас Венскус. На позицији плеја је задржан Томас Вокап. Њему ће конкуренција бити Алекс Перез (Банвит). Лендејл (Партизан), Зек ЛеДеј (Олимпијакос) и Најџел Хејс (Галатасарај) чиниће уз Јанкунаса, центарску линију.

ЗЕНИТ

Дебитан у Евролиги на основу позивнице. Помало неочекивано када са погледају резултату и традиција али када се погледа дрес и место на којем стоји име главног спонзора, јасно је откуд тим из Санкт Петерсбурга у најјачем континенталном такмичењу. Зенит је, уз Химки, екипа која је највише мењала у свом саставу током летње паузе. Намерни да оставе што бољи утисак,главни и одговорни у Зениту су задржали, од играча из прошле сезоне, тројицу домаћих играча који ће вероватно имати епизодну улогу (Воронов,Трушкин и Пушков). Тренер Плаза је остао на кормилу а од играча доведени су му следећи: Колтон Ајвесрон (Тенерифе,центар), Ендрју Албиси (Андора,плеј), Антон Понкрашов (Уникс, бек), Вил Томас ( Валенсија, крило), Алекс Ренфро ( Партизан, плеј), Дмитри Хвостов ( Локомотива, плеј), Андреј Зубков (Локомотива Кубан, крило), Тим Абромаитис (Тенерифе, крило), Матеуж Понитка ( Локомотива Кубан, крило) и Густаво Ајон (Реал,центар). Иако је Плаза искусан и респектабилан тренер, чини се да ће имати ђаволски тежак посао да уклопи 10 нових играча. У овом тренутку, рекло би се да је Зенит први кандидат за фењер, али о том – потом.

Повезане вести

Leave a Comment