Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКонференције за медијеКошаркаНајновије

Конференција за медије председника Небојше Човића

Председник Црвене звезде мтс Небојша Човић говорио је на конфренцији за медије о бројним актуелностима. Велики број новинара окупио се у просторијама клуба на Малом Калемгдану, а Човић је у потпуности био на располагању за сва питања. Комплетно излагање можете пронаћи на следећем линку.

Конференцију Небојше Човића можете прочитати у целости.

Нисмо се видели одавно. Решили смо да одржимо редовну конференцију за штампу, али пошто видим да имате пуно питања нећу правити увод па изволите, питајте шта вас све интересује и будите опуштени.

Прво питање било је упућено о новцу који су Црвена звезда и Партизан добили од држанвих органа:

’’Оно што је објавио министар Синиша Мали, наше цифре и његове се потпуно слажу. Већ сте кренули сензационалистички, да је Црвена звезда добила највише пара, а то зависи од тога како гледате и да ли се разумете у финансије. Црвена звезда је у кошарци на први поглед добила више новца од Партизана, добила је 1.626.271.207,00, а Партизан 1.217.129.353,00 . Када је фудбал у питању ФК Црвена звезда је добила 727.044.337, а Партизан 899.443,886.

Како је испало да је Црвена звезда добила више пара. Ми још увек нисмо добили 376.403.578,00 динара, а то је пројетковани приход за сезону 2019/2020. То нисмо добили. Сада следе чувене Човићеве ексел табеле. Ми смо тачно добили, закључно са 26. септембром 2019. године, а то је бруто износ. Ми смо добили тачно, односно легло је на рачун, 1.588.279.000, 00. Или ти у еврима 13.405.000 у бруто износу. То је први разлог разлике, а други разлог је што је Црвена звезда направила факторинг са неколико уговора који тек доспевају у сезони 2020/2021 са државним спонзорима, а то су Телеком Србија, Државна Лутрија и Дунав, да бисмо појачали буџет за ову сезону и појачали га за неких 376.000,00 динара. Имамо државног спонзора Телеком, а имају га и они. Ми не дугујемо за порез, могу тачно да кажем како су наше сезоне ишле.

Просечно смо трошили пара по сезони 689.768.000,00 динара или 5.890.000 евра. Од сезоне 2011/2012 па на даље. У сезонама од 2014/2015 до 2019/2020. динарима смо просечно добили 116 милиона динара или у еврима 981 хиљаду. Од буџета града смо добијали просечно 45.792,386.00 динара по сезони.

Што се тиче наших обавеза према хали Пионир и у Арени то је просечно 131.430,12 евра по сезони. Просечно смо по сезони плаћали 646.406,38 евра, а за порезе 612.144 евра. Од 2014. смо издвајали 153.000 евра за Пионир и Арену.

Гледано од 2011. до 2019. све се слажем. У Црвеној звезди се функционише све преко рачуна. Нас контролише домаћа ревизија и ревизија Евролиге. Од ове године не можете да се такмичите у Евролиги ако не поштујете у потпуности финансијски фер плеј. Ми смо претходног лета све то прошли. Ништа није почело 2014. нити се завршило 2019. У периоду од 2008. до 2013. само од Града Београда Црвена звезда је добила 56.181.146,00 динара, а Партизан 153.783.768,00 динара. Било је периода када Црвена звезда баш ништа није добијала, 2010 и 2009. ништа није добила. Такође, у том периоду ако сте желели да будете спонзор Црвене звезде да то нисте могли да будете. Ми смо на сваком динару од јавних предузећа веома захвални. Просечан буџет Црвене звезде је 5.890.000,00 евра. Не заборавите да смо измиривали обавезе и дугове. Од почетка држава просечно учествује 23 одсто. Код нас се зна где је сваки динар и немамо незваничне изворе приходе. Ово што прочитамо овако се слаже са књиговодством. Мислим да Звезда и Партизан не треба да се споре, то су два највећа СД у Србији. Црвена звезда последњих шест година игра Евролигу, изузимајући једну сезону. Буџет не може да буде мањи од 5.5 милиона евра. Буџет за ову сезону је 8.3 милиона евра, а ту су и нека потраживања из претходне сезоне. Максимум је 60 одсто што можете да издвојите за играче и тренере, а за свако прекорачење се плаћају бонуси. Ми се уклапамо у тај проценат. Неки људи долазе, неки одлазе, неки ће одлазити… Буџет ће се вероватно смањивати. ЦСКА из Москве има 40.7 милиона евра са три тачке, Химки 33.3 милиона евра, Зенит 26.6 милиона евра, Асвел 11.4, Жалгирис 11.9. Барселона 41.4, а мислим да је објавила да ће имати минус од 37 милиона, Армани има 30 милона евра… Све друго су бесмислице, лажи и покушаји ексклузивитета. Ово је формулар који мора да овери Евролига, комплетна структура прихода и расхода. Ако све урадимо како треба, треба да имамо добит 508.000 евра. Ја ћу бити задовољан да будемо око 0 како је то некада било модерно причати, позитивна нула.’’

Да ли сте размишљали о отпуштању појединих играча?

’’Нисам размишљао о отказима играча, мислим да је селекција добра. Ништа не могу да искључим, с обзиром да добро сарађујемо са ФМП-ом, а тамо добро напредују играчи, чак и они које су дигли други клубови па онда треснули на земљу. Имамо добру сарадњу са Тамишем, ОКК Београдом… Имамо здравствени проблем са Дериком Брауном, као што знате и са Огњеном Кузмићем, надам се да ће он бити добро за 15 до 20 дана. Било је проблема са Гистом, Перпероглуом… Надам се да ћемо бити што комплетнији са Барселоном.

Договорићемо се ко ће водити екипу против Барселоне, ако нам Курир не јави раније. Не може увек да се побеђује. Поразе нико не воли, ту смо реални, али боље их је имати на почетку. Стилске фигуре против Будућности и Макабија ’’лоше партије’’. У реду, против Будућности можда нисмо одиграли како треба, Макаби смо могли да добијемо, а могли смо и Панатинаикос. Поређење са прошлом сезоном, један пораз за целу сезону, а сада имамо два од три утакмице. То је све спорт, а исто тако је Црвена звезда добила Фенербахче. Дуга је сезона, треба да будемо стрпљиви, да помажемо једни другима, да дајемо праве информације вама, а ви да не будете злонамерни… Никада нисам гледао преносе кошарке уз музику, а сада то радим све чешће. Има дивних коментара. Лично сам отворен за све конструктивне предлоге.’’

Помиње се да је Дејвид Блат кандидат за новог тренера?

’’Човек је болестан. Сада када Пешић буде долазио, пробаћу да га убедим да остане овде, а да се не враћа у Барселону. Он је мој велики друг и пријатељ. Радили смо заједно у репрезентацији и Црвеној звезди. То је у домену спекулација.’’

Да ли сте изненађени односом јавности у поређењу Црвене звезде и Партизана и новца који добијају?

’’Што би Шојић рекао – Нисам ни изненађен ни увређен. Да смо имали председнике државе који су завијали рукаве и навијали. Оно што је ружно, а то је постало да свака победа Црвене звезде није победа, већ смо ми нешто отели, а то је зато што Александар Вучић навија за Звезду. Видели сте да држава помаже и један и други клуб. Правила се атмосфера да Црвена звезда добија бесконачно много пара, а ови други ништа. Мислим да Црвена звезда треба да има чисту разлику 300, 400 милиона динара јер игра Евролигу, да критеријум треба да буде на основу спортских резултата. Све што друга страна изгуби, а ту мислим на Партизан, то је јер је Црвена звезда наместила да они изгубе и у фудбалу и у кошарци. Такве спекулације доприносе поделама. Када се сретнемо да се шалимо на ту тему јер неће увек губити једни, а ни други. Некада је био амбијент потпуног уништења Црвене звезде, а ја сам на месту УО СД Црвена звезда, а многе екипе из те породице јако тешко живе. Рукомет, ватерполо, одбојка, која даје изванредне резултате, то су екипе на ивици егзистенције, ККЖ Црвена звезда, женски спорт то је брука и срамота. Са 300.000 евра у женском спорту можете да идете у европко такмичење, а пуна су уста о равноправности. Та женска репрезентације остварује резултате и то не тако мале. Знам да смо ми толико располућени да она друга страна баш ништа неће веровати, шта год да кажете јер смо потпуно затровани. Моје је да кажем шта је наш став базиран на чињеницама. Знам да постоје друштвене мреже и да носе оно што је интересантно, а то је да је свако главни и одговорни уредник. Када кажем свако, то је баш свако. То је карактеристика времена у ком живимо.

Скоро да уопште не бих коментарисао изјаву господина Остојића, али хајде. Мислим да односи треба да буду много бољи, а са наше стране, када је КК у питању немамо ниједан пример. Да ли сте видели транспарент о нечијој породици са наше стране? Вређање породица и сексистичке песме на рачун моје фамилије? Тешко да ћемо играти било какву утакмицу под таквим увредама. Отворен сам за све видове сарадње, али нисам за то да се преко разних канала шире различите дезинформације.’’

Човић је говорио и о раду Кошаркашког савеза Србије…

’’Ми у КСС готово немамо ниједног звездаша, осим Ракочевића и нисмо задовољни тим радом. Тврдимо да је истекао 19. јануара истекао мандат, да није усвојен завршни рачун 2018. године, тврдимо да се Куп Радивоја Кораћа звао Куп Миливоја Јовчића, а нама су се попели на главу да ли је Били направио кораке или не. Моје мишљење је да су били, а да нису виђени, али није било толике приче око фаула у нападу Ренфроа на Купу. Сада има видео риплеј и грешке ће се ваљда смањивати. Мислим да сарадња између Црвене звезде и Партизана треба да буду нормални. Што се тиче спочитавања пете утакмице плејофа АБА лиге… Када нас неко дочека онако, како су нас организовано тамо дочекали. То је био организовани линч. Вратићемо увек пута пет. Сада се прича да је зато АБА лига донела одлука о Вајлд карду. То није тачно.’’

Говорило се још и о буџетима, тренерима и играчима…

’’Најплаћенији играч у Црвеној звезди је 500.000 евра, а када видите наше ривале мислим да неко има и плаћеније. Искусни евролигашки тренери, који нису 100 одсто гаранција за резултат. Однос се креће, у односу на тренере нижег нивоа или да кажем млађе тренере то је 1 према 10, 1 према 20. Малопре поменути тренер, а није Пешић је цифра од 800.000 евра без бонуса.

Црвена звезда је својевремено довела младог тренера Душана Алимпијевића, на основу резултата можете да цените неког, то је мерљив параматер. Имао је 11 победа у Евролиги, добио је Реал, играо је финале АБА лиге и изгубио на лопту захваљујући несмотрености једног нашег бившег играча, а и захваљујући дешавањима око терена. Ми немамо пара да платимо тренера 500 или 600.000 евра. Уз то да дамо стан и ауто А класе… Заговорници смо да се младим тренерима даје шанса. Како је Дуда Ивковић постао је искусни и трофејни тренер, Жељко Обрадовић…. Ноћ пре пута у Истанбул је требало да буде смењен.

Нисмо, верујте ми, добар амбијент за стране тренере. С тим да они могу да буду лиценцирани од стране КСС морају да имају освојену националну титулу или европско или светско првенство, без тога га наш савез неће лиценцирати.

Анализирамо све опције, не журимо. Ко год дошао добиће потпуну подршку свих расположивих структура клуба. Нисмо ни ми планирали, није ни Милан, да се догоди ово што се догодило, али то је такав посао.

У СД ћемо имати ускоро конференцију за штампу. Следеће године славимо 75. година од оснивања, али и борбе од фашизма и то може да се везује за енергију и победу. Да је тешка ситуација веома, јесте, а веома сам захвалан што је ФК помогао КК и осталим члановима. То нам даје синергију, а многи клубови у Европи сада покушавају да направе СД, нема их пуно. Мислим да је шест или седам екипа који су у најелитнијем такмичењу у фудбалу и кошарци.

Изгледа да ће Андрија Гавриловић водити Барселону, видећемо, радимо. Не кријем ништа, не могу да вам одговорим за решење до краја сезоне. Нисмо све анализе урадили. Он јесте дуго са Миланом, искусан је, добро ради свој посао на место помоћног тренера. Никога нећу да елиминишем. Видећемо шта је најбоље решење и најбоља процена. Ово јесу осетљиви моменти, али из тога морате да изађете јачи. Ако изгубите нема кукања и кмечања, диже се горе. Тако гледамо на све догађаје који нису у домену пријатних.

Нема преваре. Искусни играчи виде да ли тренер зна или не зна. Што се тиче ауторитета, бар док сам ја у Црвеној звезди, нико неће смењивати и постављати тренера, ни играчи, ни улица Страхињића Бана… Већ ми, који смо показали, бар мислим, да тај посао знамо да радимо. Заговорник сам да дајемо шансу младима, али за евролигашки ниво такмичења морамо да имамо комбинацију младих и искусних играча. Код искусних играча увек имате степен ризика истрошености и повреда, зато период опоравка мора да буде одлично одрађен. Зато су ту Миодраг Ћирић, Филип Волшек, наравно и Александар Лукман који раде сјајан посао. Ми када све саберемо бићемо негде на 90-ак утакмица што признаћете није мали број. Треба издржати све то.’’

А колику шансу добијају млади играчи Црвене звезде, рецимо Бориша Симанић?

’’Колико знам Симанић је прошле године пуно напредовао. Мали вам је узорак шест или седам утакмица. Тиме што медији и менаџери, а у одређеном броју случајева маме и тате са њиховим пријатељима покушавају да буду селектори, прави се штета, не само клубу, већ и младим играчима. Видите шта се догодило са једним од најталентованијих, а то је Пецарски. Дигнете га у небо па треснете у земљу.

На тренерима је да правилно распореде и процене на којим утакмицама могу да дају допринос. Највише бих волео да у евролигашком српском тиму имамо све домаће играче. То није реално. Порази у Евролиги уопште нису згодни и треба их носити и кроз такмичење у АБА лиги. Видели сте, играмо утакмицу против Макабија са много обрта, пред 12.000 људи и онда одмах после играте против Крке. Уз сво уважавање и поштовање њима. Зато, млади играчи морају да чекају своју шансу и да је искористе у таквим утакмицама.

Страни играчи су ту да подигну квалитет, не делимо на домаће и стране. Морам да вам кажем да су у великом броју случаја и јефтинији.

Ја сам на скупштини КСС питао да ли постоји стратегија српске кошарке, нисам добио одговор, а то значи да не постоји. То је оно што ме брине, а то показује где смо дошли. Мени нестварно делује да наша млада репрезентација испадне у Б дивизију. Не морате да гледате да ли смо сваке године први, а чини ми се да смо 2008/2009 узели све. Не може сваке године тако, али треба бити конкурентан и од првог до петог места. Рећи ћу како ја видим, мислим да има пуно упада менаџерских фракција и приликом бирања тренера, а потом и играча. Мислим да младих играча има, треба поставити одређену стратегију. Видео сам велико расположење код председника државе и осталих државних органа за кандидатуру за квалификације за Олимпијске игре, а како сам ја чуо, није проверено, да ће хрватски премијер Пленковић изаћи са кандидатуром за квалификације ОИ, мислим да ће их добити и Грчка. Концепт за европску кошарку које је поставио Бауман је упропаститељ. Оно што је перспектива европске кошарке су Еврокуп и Евролига, прелаз из једног у другог такмичење, а како до Еврокупа видећемо. Филип (Сунтурлић) ме гура да не откривам тајну’’, закључио је Небојша Човић.

The post Конференција за медије председника Небојше Човића appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

1 comment

MILOS RANKOVIC окт 23, 2019 at 11:55

DOBILI SMO STA SMO HTELI,AJMO BRACO CIGANI DA SUTRA NAPUNIMO HALU,DA GRMI SA SVIH STRANA,MUKA MI JE VISE OD OVIH GLODARA KAKO PRAVE ATMOSFERU,DA BUDEMO KAO U PETOJ UTAKMICI ABA LIGE,MORA SUTRA DA GRMI,MI DRUGU ZVEZDU NEMAMO,SAMO JAKO MI SMO DUPLO BOLJI OD GLODARA SAMO MALO DA SE POVRATIMO I DOVEDEMO PRAVOG TRENERA

Reply

Leave a Comment