Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Барселона као прекретница?

Турбулентни дани и даље су актуелни на Малом Калемегдану. Након велике победе над истанбулским Фенербахчеом у оквиру 2. кола Евролиге, уследила је серија од три пораза од којих је сигурно онај последњи у Новом Месту био и најболнији. Као последица свега, кулминација је доживљена током јучерашњег дана када је тренер Милан Томић поднео неопозиву оставку и напустио кормило клуба на чијем је челу седео нешто више од годину дана и којем је поред три трофеја донео и повратак у елитно европско клупско такмичење.

Уместо прича о предстојећем евролигашком дуелу кошаркашка јавност се бави узроцима лоших партија, као и потенцијалним кандидатима за упражњену клупу, а у београдски храм кошарке, дворану „Александар Николић“ у четвртак 24. октобра стиже екипа Барселоне коју са клупе предводи некадашњи тренер црвено-белих и селектор наше националне селекције Светислав Пешић.

Историја дуела двеју екипа датира од сезоне 1999/2000. Тада су се две екипе састале у оквиру тадашњег елитног такмичења. Екипа Црвене звезде чији су тадашњи носиоци игре били Златко Болић, Игор Ракочевић, Милош Вујанић, Владимир Радмановић, Жељко Топаловић,…, поражена је у оба сусрета. У тадашњој дворани „Пионир“ Каталонци су славили резултатом 91:86, док је на гостовању Црвена звезда убедљиво поражена резултатом 90:67.

До наредних дуела кошаркашких великана чекало се пуну деценију и по. У сезони 2014/15 екипе су се састале у ТОП 16 фази и поново је шпанска екипа била усешнија од тима тадашњег тренера Дејана Радоњића. У Београду је било 73:77, а у Барселони 77:92.

У сезони 2016/17 Евролига се играла први пут по систему који је и сада актуелан. Овога пута наши кошаркаши остварили су и први тријумф у дуелима са Барсеоном победивши у Београду резултатом 76:65. На гостовању поново није било успеха па је доживљен пораз 54:67. До сада последња два дуела Црвене звезде и Барселоне одиграна су у сезони 2017/18. Екипа Душана Алимпијевића славила је у Београду 90:82, али је на Пиринејском полуострву доживљена права катастрофа 54:88.

У прва три меча актуелне евролигашке сезоне Црвена звезда је остварила једну победу против турског Фенербахчеа и два пораза на гостовањима у Атини против Панатинаикоса и Тел Авиву против Макабија. Са друге стране екипа Светислава Пешића забележила је три убедљива тријумфа. На старту такмичења савладали су екипе Анадолу Ефеса и Зенита на гостујућим паркетима, да би у претходном колу на свом терену славили против берлинске Албе.

Према свим очекивањима најбољи играч нашег предстојећег противника у прва три евролигашка кола је Никола Миротић који је током претходних мечева забележио укупно 59 поена, 17 скокова и три блокаде. Интересантно је напоменути да и при шуту за два и за три поена проценат успешности износи готово 50% у обе категорије, а вредна помена је и чињеница да је на три меча чак 21 пут опробао шут за три поена, а девет пута је био прецизан.

Због свега наведног јасно је да екипа коју ће овога пута предводити досадашњи помоћни тренер Андрија Гавриловић неће имати ни мало лак задатак, али се такође очекује и реакција играча који морају показати да заслужују црвено-бели дрес и да нису случајно сматрани огромним појачањима пред почетак сезоне. Треба напоменути да ће поред Огњена Кузмића који се укључио у тренажни процес, дуел са Барселоном пропустити и Дерик Браун за кога су у клубу рекли да ће ван паркета бити у наредне две недеље.

Пред ватрено крштее у Евролиги, тренер Андрија Гавриловић је изјавио:

– „Сви знају снагу и циљеве Барселоне ове сезоне. И ми смо свесни тога, али се наш задатак зна – да „нападнемо“ победу на свакој утакмици Евролиге коју играмо ове сезоне. Верујемо да можемо, а наша филозофија је да свако треба да покаже на терену да је бољи од Црвене звезде. Позивам наше навијаче да нас подрже, не кријемо да је специфичан тренутак, али баш зато сада очекујемо још већу и бучнију подршку са трибина, убеђени смо да она неће изостати!“

– Евролига, 4. коло:
Црвена звезда мтс – ФЦ Барселона
Дворана: „Александар Николић“
Датум: Четвртак, 24. октобар
Почетак: 21 час
ТВ пренос: Спорт клуб 1

Повезане вести

1 comment

krvavi zvezdas-DE окт 23, 2019 at 23:49

haha..smesan naslov..sa lorenzom,derikom,ojom,čovicem..dajte ljudi ne sprdajte se

Reply

Leave a Comment