Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Реалов повратак на место великог тријумфа, Црвена звезда на новом испиту зрелости

У оквиру седмог кола Евролиге кошаркаши Црвене звезде у „Штарк Арени“  дочекују екипу мадридског Реала. Ово је својеврсни повратак Мадриђана на „место злочина“, у дворану у којој су последњи пут играли јула 2018. на финалном турниру Евролиге који су и освојили победивши Фенербахче резулататом 85:80. Била је то јубиларна 10. титула првака Европе за Реал Мадрид.

Што се ове сезоне тиче Реал Мадрид је тренутно на 11 месту на табели уз половичан скор од по три победе и пораза. Занимљиво је да су све победе остварили на свом терену док су се са гостовања до сада враћали погнуте главе. Мадридски клуб слично Фенербахчеу на почетку сезоне плаћа данак играња својих играча на СП и њиховом каснијем повратку у клуб. Не само да је већина ростера Реала играла на СП већ је чак пет његових играча играло у самом финалу када су  једни против других снаге одмерили Љуљ и Фернандез са једне а Кампацо, Лапровитола и Дек са друге стране.

Нешто на чему Реал Мадрид инсистира свих ових година је континуитет. Пабло Ласо је пуних 8 година шеф струке а о континуитету сведочи и податак да је у садашњем ростеру Реала чак 10 играча који су учествовали у освајању ЕЛ у Београду претпрошле сезоне. Нови играчи су Николас Лапровитола, Џордан Мики и Салах Межри. Што се досадашњих мечева Реала и Звезде тиче у овом формату ЕЛ састајали су се осам пута уз пет победа Реала и три тријумфа Звезде. Последњи победа црвено – белих над великим противником  десила се у Мадриду 1. децембра 2017 резултатом 87:83. На том мечу Звезда је поставила клупски рекорд од 17 погођених шутева за три поена. Реал се реванширао 30. марта следеће године када је у дворани „Александар Николић“ Лука Дончић тројком на секунд пре краја донео победу свом тиму резултатом 82:79.

У предстојећи меч Звезда улази осокољена добром игром и сигурном победом над екипом Химкија. Против Реала ће бити потребно да се добро шутерско расположење из тог меча (и оног у Загребу против Цибоне) понови. Звезда не сме пасти у замку брзе игре на којој ће Реал инсистирати већ мора пробати да она контролише темпо меча. Одбрана мора бити сконцентрисана и агресивна.  Реал у досадашњем делу сезоне на гостовањима постиже за њега скромних 73 поена по мечу и никако не би ваљало да сутрашњи меч буде онај у којем ће се кошаркаши Реала прорадити. Уз добру одбрану као насушна потреба иде контрола скока. Занимљиво је да је Реал (иако у саставу има два „џина“ у лику Тавареса и Межрија појачане изузетно скочним Рендолфом, Микијем  и талентованим Гарубом) тренутно претпоследња екипа Евролиге у категорији офанзивног скока. Добро би било да тако остане и после београдског окршаја. Често се у кошарци каже да је скок питање жеље – није. Али је жеља и борба за сваку лопту његов важан предуслов. Жеља мора да постоји јер је она почетна тачка сваког успеха. Реал се вратио на место тријумфа. На Звездиним кошаркашима је да се постарају да им повратак не буде тријумфалан.

– Евролига, 7. коло:
Црвена звезда мтс – Реал Мадрид
Дворана: „ Штарк Арена“
Датум: Четвртак, 7. новембар
Почетак: 19:00 часова

Повезане вести

1 comment

Delije Bar veterani нов 6, 2019 at 23:15

Ajde momci samo HRABRO

Reply

Leave a Comment