Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаНајновијеФудбал

Против Бајерна – за пролеће и повлашћен статус

Позитиван резултат у утакмици против Бајерна 26. новембра у петом колу групе Б Лиге шампиона приближио би наш клуб нокаут фази, али и омогућио напредак на УЕФА клупској листи коефицијената за следећу сезону, као и лакши жреб у наредним квалификацијама.

Очекује нас још једна у низу историјских утакмица против Бајерна јер ће гостовање лидера групе Б Лиге шампиона на стадиону „Рајко Митић“ од 21 час биће од изузетне важности за наш клуб. Победа или бод, а пред последње коло и меч са Олимпијакосом, реално приближава Црвену звезду нокаут фази еврокупова, али и значајно повећава клупски коефицијент, уједно омогућава улазак наредне сезоне у Топ 50 клубова Европе.

Пред изабраницима тренера Владана Милојевића је велики изазов у дуелу са Баварцима који су већ обезбедили пласман у нокаут фазу и по свим параметрима су најуспешнији клуб досадашњег дела такмичења Лиге шампиона. Сваки позитиван резултат приближиће Црвену звезду пролећу у Европи, а да ли ће то можда бити и сензационалан останак у Лиги шампиона или у Лиги Европе зависиће од исхода меча у Лондону, али и последњег кола. Реално, Тотенхем би требало да искористи победу у Београду и тријумфом над грчким великаном обезбеди пласман у нокаут фазу Лиге шампиона. Атињани би остали са само једним освојеним бодом, Црвена звезда има три и тријумфом над Баварцима оверила би треће место. Бод би јој донео могућност да у престоници Грчке 11. децембра позитивним резултатом задржи позицију, а чак и минималан пораз би јој то омогућио због бољег међусобног скора (победа у Београду од 3:1) у односу на Атињане. Сваки други исход меча у Лондону закомпликовао би математику у групи и онда би за наше црвено-беле пресудан меч за презимљавање у Европи био меч у Атини. Из овога је јасно са каквим ће жаром и еланом наши момци ући у дуел са немачким гигантом који је славио у Минхену 3:0, а уз паклену подршку са трибина, оне познате децибеле и магичну моћ „Маракане“ која је кроз историју кројила велике успехе, све је могуће.

Српски шампион је тренутно 63. на листи клубова по коефицијенту са 22,750 бодова. У актуелној сезони освојио је 6,00 бодова, четири од пласмана у групну фазу Лиге шампиона и још два за победу над Олимпијакосом. Сваки тријумф у групној фази носи два, а реми један бод, с тим да останак у нокаут фази доноси такође бонус поен. Само једна победа или два ремија уз останак у нокаут фази подигао би клупски коефицијент за три бода, што би нашем клубу донео помак на ранг листи. Такође би омогућио у наредној сезони извесну могућност да све до плеј-офа квалификација Лиге шампиона, као и током целокупног циклуса у Лиги Европе, повлашћени статус и лакши жреб. Истовремено би поправио и национални коефицијент и могућност да у сезони 2021/22. првак Србије такмичење започне из другог кола квалификација.

Главни ривали Црвене звезде ове сезоне су кипарски АПОЕЛ (коефицијент 23,500), БАТЕ Борисов, Борусија Менхенгладбах и Лудогорец (сви 24,000), Јанг Бојс (24,500), али и Галатасарај са коефицијентом 22.500. Турски првак игра 26. новембра кључни меч за треће место у „А“ групи против Брижа у Истанбулу и победом би могао да трасира останак у нокаут фази Лиге Европе, али и поправи коефицијент на 24,500. АПОЕЛ, Борусија, Лудогорец и Јанг Бојс играју у Лиги Европе и могу да поправе свој положај. Међутим, за Црвену звезду у наредном циклусу квалификација за елитно такмичење биће значајно ко ће бити шампиони Данске, Кипра, Шкотске, Грчке, Хрватске, Швајцарске, Шведске, Норвешке и Израела. Молде је у Норвешкој већ одрадио добар посао за нас (13,500), Митјиланд (14,000) би могао исто да учини у Данској јер има приличну предност над Копенхагеном, али је сезона дуга па су калкулације у овом моменту незахвалне.

Тренутни поредак на УЕФА ранг листи

58. Јанг Бојс (Швајцарска) 24,500

59. Лудогрец (Бугарска) 24,000

59. Борусија М. (Немачка) 24,000

59. БАТЕ Борисов (Белорусија) 24,000

62. АПОЕЛ (Кипар) 23,750

63. ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 22,750

64. Галатасарај (Турска) 22,500

65. Рапид Б. (Аустрија) 22,000

65. Лестер (Енглеска) 22,000

Црвена звезда ће извесно завршити сезону као најуспешнији српски клуб по коефицијенту, али ће у наредне две, ако настави са освајањем бодова као у предходним годинама врло лако пробити баријеру од 30,000 бодова. Наредне сезоне наш клуб губи само 0,25 бодова из сезоне 2015/16, а за 2021/22. свега 1,50 из сезоне 2016/17. Какве је успехе наша Звезда направила у последњих пет година говори и фантастично напредовање на УЕФА ранг листи клубова. Од 209. места у сезони 2015/16. стигли смо до 63. позиције у актуелној сезони чији ће се бодови у коначном збиру рачунати за сезону 2020/21!

Наши навијачи су препознали овај тренутак, „Маракана“ ће горети као оне славне ноћи 24. априла 1991. године и надати се да ће 26. новембар 2019. бити упамћен као дан великог славља.

The post Против Бајерна – за пролеће и повлашћен статус appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

1 comment

dusan нов 16, 2019 at 08:52

nakon katastrofe sa totenhemom ovo dodje kao dosta saljiv tekst. sanse da uradimo nesto sa bajernom su u domenu teorije

Reply

Leave a Comment