Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Жалгирио Арена – (не)освојива тврђава

У оквиру десетог кола Евролиге Црвена звезда гостује у Каунасу екипи Жалгириса.

Времена за превијање рана нема – нова борба је пред вратима. И то борба у правом смислу те речи јер је Жалгирис увек игра снажно и бори се до самога краја. Најбољи пример је њихов меч у против Фенербахчеа у Истанбулу када су у завршници надокнадили предност турског тима од седам поена и славили.

Основу тима Жалгириса чине литвански играчи које можемо поделити у две групе – они искусни (Јанкунас, Милакнис, Улановас, Лекавичиус, Григонис) и они који тек долазе. На литванску основу придодати су интернационалци Томас Волкап (његова друга сезона у тиму) и новајлије Најџел Хејс (Галатасарај), Зек Лидеј (Олимпијакос) и Џок Лендејл (Партизан). У тиму је био и Алекс Перез али је он уочи утакмице са Панатинаикосом отпуштен. Као ново појачање Жалгириса спомиње се Кејси Риверс.

Од екипе за коју је било карактеристично да се распадне у неком делу сезоне Жалгирис је под командом Шарунаса Јасикевичиуса постао екипа са континуитетом добрих игара у ЕЛ. Одликује их   добар скаутинг јер доводе играче који код њих експлодирају и касније остваре добре трансфере. Најновији примери су Васа Мицић и Брендон Дејвис. Тако је и ове сезоне пошто су Лидеј и Лендејл уз Григониса најбољи стрелци екипе. Лендејл узима и велики бриј шутева за три  (10/29) и само Григонис (17/41) и Милакнис (13/31) се чешће од њега дижу на шут са дистанце. Ни Лидеј се не либи да шутне за три (3/11) додуше са мало успеха али је јасно да ће наша центарска линија имати пуно проблема са покретљивим центрима Жалгириса, поготово у ситуацији кад су лишени помоћи Џејмса Гиста. Оџу и Кузмићу једино преостаје да пробају да искористе своју снагу за доминацију у самом рекету. Слично Звезди и Жалгирис има проблема на позицији плејмејкера. Перез је отпуштен и највећи терет организације је пао на леђа Волкапа. Григонис наводно игра под повредом што је вероватни узрок његове лоше партије у шуту за три против Панатинаикоса  (1/7)  иако је до тада имао одличних 16/34.

Са партијама које пружа у последње време тешко је ухватити се за било шта и рећи да је то предност Звезде над противником. Једна од категорија у којима је Звезда при врху ЕЛ је број украдених лопти по мечу – 7,7. Нарочито због тога што Жалгирис има проблема са позицијом плејмејкера ово може бити значајан податак уколико играчи успеју да пренесу статистику на терен. Одбрана, контрола скока и што мањи број изгубљених лопти је микс кошаркашких вештина који Звезду може држати у игри у Каунасу. Жалгирио Арена више није неосвојива тврђава.  Жалгирис је у првих 9 кола чак 6 пута играо на свом терену и претрпео 4 пораза. Тренутно су попут Звезде у низу од три пораза па и њима гори под ногама јер са скором 3/6 и много тежим распоредом у другом делу сезоне плеј оф у овом тренутку изгледа далеко. Зато играчима Андрије Гавриловића треба да буде циљ да што дуже остану у мечу и да, ако се укаже шанса, искористе нервозу домаћина и тријумфују. Отписани од свих немају шта да изгубе па зашто не пробати режирати нову епизоду серијала „Повратак отписаних“. Тешко али не и немогуће.

Сутрашњи дан ће се као крсна слава обележити у великом броју српских домаћинстава широм света. Ми, навијачи Црвене звезде, тај дан на жалост памтимо и по трагичном догађају у Истанбулу у којем је 21.11.2014. године живот изгубио Марко Ивковић. Пет година је прошло од како Марко физички није са нама али док је свих нас у црвено – белом биће ту, у нашим сећањима. ЖИВИШ.

 

– Евролига, 10. коло:
Жалгирис – Црвена звезда мтс
Дворана: „ Жалгирио Арена“
Датум: Четвртак, 21. новембар
Почетак: 19:00 часова

Повезане вести

Leave a Comment