Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Дерби у Стожицама

У дербију деветог кола регионалне АБА лиге Црвена звезда гостује екипи Цедевита Олимпије.

Популарни змајчеки из Љубљане су се овог лета фузионисали са загребачком Цедевитом и за сада им добро иде у АБА лиги где након осам кола са скором 6/2 деле друго место на табели. За разлику од регионалног првенства новоформирани двоглави змајчеки се не проводе најбоље у Еврокупу где се са скором 3/5 налазе на последњем месту на табели своје групе. У формирању тима менаџмент се током лета водио тиме да доводи играче који су већ играли заједно па су тако Блажић, Цирбес и Симоновић играли раније у Звезди, Симоновић и Коди Милер Мекинтајер су делили свлачионицу у Зениту, Боатрајт је већ играо у Цедевити са добрим делом екипе који се преселио за Љубљану. Из Загреба је на клупу тима из Љубљане пресељен и стручни штаб са Славеном Римцем на челу.

Основна карактеристика Цедевита Олимпије је брза игра са доста транзиције у којој предњаче Блажић и Мекинтајер. Статистички гледано екипа су која игра на највећи број поседа у АБА лиги. По мечу постижу 82,25 а примају 78,25 поена. Звезда је у обе категорије боља за око 4 поена. Али то је статистика која ништа не мора да значи када почне утакмица. На играчима Драгана Шакоте је да успоре екипу Олимпије, да не дозволе транзицију већ да их уведу у позициони напад. Звезда је у досадашњем току сезоне знала да има проблема са офанзивним скоком противника. Цедевита Олимпија ту није велика претња пошто је претпоследња екипа у лиги у тој категорији за разлику од дефанзивног скока где су лидери такмичења. Њихови центри уопште не шутирају за три па ће бар са те стране звездина центарска линија бити лишена проблема попут оних које је имала са Бојаном Дубљевићем на последњем мечу Евролиге.

Биће занимљиво видети какву партију ће пружити Блажић, Симоновић и Цирбес против клуба у коме су доживели светле тренутке. Цирбес је убедљиво најбољу партију у новом клубу пружио на мечу против старе муштерије, екипе Партизана, из чега се да закључити да је мотивација битна ставка у његовој садашњој игри. Какав ће бити против дојучерашњих саиграча остаје да се види  У случају победе Звезда ће се изједначити са Цедевита Олимпијом на табели и коначно ући у зону плеј офа. У зависности од других резултата врло лако се може десити да након овог кола чак пет екипа са скором 6/3 деле друго место на табели. Будућност у овом тренутку има скор 7/1 и победу над Звездом у Београду у џепу. Сасвим сигурно је да нико у тиму са Малог Калемегдана не жели да дође у ситуацију да у плеј офу игра против Будућности која има предност домаћег терена. Стога је пред  играчима Драгана Шакоте императив да на овој као и свакој следећој утакмици победе и на тај начин изборе што бољу позицију пред плеј оф.

– АБА лига, 9. коло:
Цедевита Олимпија – Црвена звезда
Дворана: „ Стожице“
Датум: Недеља, 1. децембар
Почетак: 17:00 часова

Повезане вести

Leave a Comment