Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАтлетикаВажноНајновијеОстало

Укида се национални куп. Црвена звезда без европског елитног такмичења у 2020. години

Специјлизовани атлетски портал „atlex.rs“ доноси информације о променама такмичења у српској краљици спортова које у много чему утичу и на Атлетски клуб Црвена звезда

Мало више од месец дана остало је до званичног почетка нове сезоне, а Атлетски савез Србије објавио је званични јединствени календар за 2020. годину на коме се налазе нека нова такмичења док су нека која су се организовала ове године укинута.

Национални пермит митинг уместо Купа
Како се сезона не би завршила за два месеца побринуће се ”Национални пермит митинг”. Он је наследник ”Гран прија” или ти ”Велике награде” која била у календару 2018. године. Ове године га није било, али је зато било враћено Куп такмичење.

Разлог његовог једногодишњег одсуства било је у томе што су се актери жалили на премале новчане награде које не могу да покрију ни трошкове пута. Челници савеза су на ”Данима атлетика” обећали да ће се потрудити да овај пут награде буду веће.

Тако ће Србија након 2018. и у 2020. остати без победника Купа који је ове године био у форми три квалификациона такмичења плус велико финале, али ће зато добити пет међународних такмичења.

Термини Националног пермит митинга су: 20 мај, 10. јун, 22. јул, 13. август и 2. септембар.

Оно што је још занимљиво за ово такмичење је што ће се три кола одржати на новим стадионима на којима се до сада није такмичило.

У првом колу домаћин ће бити Суботица која је пре неколико година обновила цео стадион. Потом се НПМ сели у Краљево на стадион који би требало да буде завршен почетком наредне године, док ће четврти митинг бити вероватно и ноћни, под рефлекторима, на недавно завршеном стадиону у Зрењанину. Треће и пето коло одржаће се у Крушевцу односно у Новом Пазару.

Појединачно и екипно првенство Србије
Сезона коју ће обележити Олимпијске игре (31.7.-9.8.) и Европско првенство (26.30. августа) довела је до тога да су остала такмичења мора да се пребаце за први део сезоне. Тако ће сениорска Балканијада бити одржана већ 24.-25. јуна (среда/четвртак) у румунском граду Клуж. Само који дан раније (20.-21.) јуниори ће у Истанбулу имати своју Балканијаду.

”Изборно такмичење” за Балканијаду биће као што је то било и до сад првенство Србије.

Како постоје норме за ово такмичење, тако да ово више и није толико битно, али може да се сматра за последње такмичење на којем може да се оствари норма.

Најважније такмичење сезоне у Србији, државно првенство, одржаће се 13.-14. јуна, а домаћин још није познат. Ово је један од најранијих термина првенства Србије у последњих неколико година, а можда и више.

Убрзо након државног и Балканијаде следи и Екипно првенство Србије које је заказано за 12. јул, а домаћин и овог такмичења ће се накнадно одредити.

АК Црвена звезда – екипни шампион Србије 2019.

Без Купа шампиона 2020.
Најбољи клубови Европе ове сезоне се неће такмичити на континенталном шампионату 2020. године. Након дугог низа година ЕЦЦЦ ове сезоне неће организовати Куп шампиона због реорганизације овог такмичења.

Црвена звезда као екипно шампион Србије у мушкој и женској конкуренцији требао је и ове године да представља Србију, али као и остали прваци држава у Европи неће бити у прилици да презентују своју државу и клуб на КЕШ-у.

Ово такмичење се враћа 2021., а како ће изгледати и које су то промене које ће допринети побољшању овог такмичења сазнаћемо током наредне године.

Повезане вести

Leave a Comment