Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Басконија у Београду тражи излаз из кризе, да ли ће га и наћи?

У оквиру тринаестог кола Евролиге  Црвена звезда у „Штарк Арени“ дочекује екипу Басконије.

Током лета у екипу тренера Велимира Перасовића стигла су четири нова играча – Пиериа Хенри (Уникс), Мајкл Ерик (Дарушафака), Ахиле Полонара (Сасари) и Ник Стаукас (Кливленд). На самом почетку сезоне, након свега два минута игре на мечу против Естудијантеса у првом колу шпанске лиге Басконија је доживела велики ударац јер је Џејсон Грејнџер покидао Ахилову тетиву и пред њим је минимум шест месеци паузе. Уз то је на мечу ЕЛ против Зенита крајем новембра Патрицио Гарино покидао лиагменте десног колена тако да је и пред њим вишемесечна пауза. Басконија је у међувремену реаговала и у своје редове довела младог плејмејкера Серхија Гарсију који је као позајмљен играч Валенсије почетак сезоне провео играјући немачку лигу у дресу Вехте.

Најважнији играч Басконије и ове сезоне је Торнике Шенгелиа. На терену просечно проводи 30 минута и за то време постиже 18,8 поена уз шест скокова што га чини првим стрелцем и скакачем екипе. Од осталих играча једини који је близу двоцифреног поентерског учинка је Ник Стаукас са 9,6 поена у просеку. Шенгелија и Стаукас су уједно и једини играчи Басконије који тројке шутирају изнад 40%. Басконија се иначе мучи у шуту са дистанце ове сезоне и тренутно су екипно на 32,88%  у шуту за три. Звезда је са 33,21% тек незнатно боља. Оно што је Звездин адут је одбрана шута за три где је са 31,4% које дозвољава противнику други најбољи тим Евролиге. Басконија је први тим ЕЛ по скоку у нападу (12,08) док је само Макаби испред ње када је укупан број скокова у питању. У броју поседа по мечу Басконија је на трећем месту иза Албе и Макабија. Иако Басконија није у самом врху када је број примљених поена у питању (78,5) треба узети у обзир да су лидери такмичења у ДЕФ категорији напредне статистике која представља збир дефанзивних вештина ( блокаде + украдене лопте + изнуђени фаулови у нападу). Уосталом на број поена које примају утиче и број поседа на који играју.

Звезда у овај меч улази уз серију од три узастопне победе у Евролиги од чега су две извојеване на гостујућим паркетима у Каунасу и Милану. Басконија долази у Београд након два убедљива пораза. Прво их је Панатинаикос оставио у Атини на -32 да би их потом Ефес на њиховом терену у Виторији добио са чак 25 поена разлике. На играчима Драгана Шакоте је да пре свега добром дефанзивном партијом и контролом скока добију овај меч. За очекивати је да највећа претња по кош Звезде буде Торнике Шенгелиа. Нарочито би могао да буде опасан на ниском посту против објективно лакших крилних центара Црвене звезде. Симанићу, Фајеу и Дерику Брауну остаје да не дозволе да буду „угурани“ у рекет. Један од начина да се Шенгелија лимитира је и да га се нападне на другој страни терена, да се измори и евентуално уведе у проблем са личним грешкама. Наравно да треба обратити пажњу и на друге играче Басконије, Хенри је добар дефанзивац, способан да украде лопту, да повуче транзицију, Стаукас је претња у шуту, центри су им високи и покретни али нису нарочита претња у нападу сем у скоку… Контрола темпа, скока и Шенгелие би били рецепт за четврту победу у низу којом би се наш тим још озбиљније укључио у борбу за плеј оф а уједно би и директног конкурента у тој борби, екипу Басконије, гурнуо у супротном правцу. Након два убедљива пораза а уочи дуела са осталим шпанским евролигашима (у наредна четири кола играће против Валенсије, Реала и Барселоне) сигурно је да ће гости у Београду тражити излаз из кризе у којој се налазе а на кошаркашима Драгана Шакоте је да учине све да им не дозволе да излаз заиста и нађу.

– Евролига, 13. коло:
Црвена звезда мтс –Басконија
Дворана: „ Штарк Арена“
Датум: Четвртак, 12. децембар
Почетак: 19:00 часова

Повезане вести

1 comment

MILOS RANKOVIC дец 12, 2019 at 12:24

MOLIM SVAKOG PRAVOG ZVEZDASA KOJI MOZE DA DODJE VECERAS U ARENU DA PODRZIMO OVE MOMKE,NISU PUNO ZASLUZILI ALI MI DRUGU ZVEZDU NEMAMO,BICE BOLJE U KK,OVDE MAKAR NEMA LOPOVA KO U FK

Reply

Leave a Comment