Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Победа није све, али жеља за победом јестe

Као наслов овог текста искоришћена је изјава легендарног тренера америчког фудбала Винса Ломбрадија, човека по коме је трофеј намењен освајачу Суперболула добио име. Јер победа заиста није све али жеља за њом мора да постоји и она је основни предуслов сваког континуираног успеха.

Наоружани жељом за победом (надајмо се) кошаркаши Црвене звезде су отпутовали у далеки Казањ у коме ће, због заузетости дворана у Санкт Петерсбургу, одмерити снаге са Зенитом. Руски тим, поносни носилац вајлд карте Ђордија Бартомеуа, у овогодишњу евролигашку кампању је ушао појачан са чак 11 нових играча. Набрајати их све био би Сизифов посао стога ћемо споменути само најбитнија појачања – Густаво Ајон (Реал Мадрид), Вил Томас (Валенсија) Холинс (Вехта) Понитка (Локомотива) и Абромаитис (Тенерифе). Тренер Ђоан Плаза ипак није успео да све те нове играче експресно уклопи у тим па је Зенит тренутно, са скором од 4 победе и 11 пораза, претпоследњи на табели Евролиге. Куриозитет је да су играчи Зенита само једну утакмицу добили на свом терену тако да то што овај меч играју као „гости“ у Казању не мора последично да иде њима на штету.

Најважнији играч Зенита ове сезоне је (очекивано) Густаво Ајон. Са 13,1 поена и 5,4 скока у просеку је први стрелац и скакач своје екипе. Други поентер екипе, једини који је двоцифрен поред Ајона, је Матеуш Понитка. Он, Абромаитис и Ренфро су статистички најбољи шутери споља са више од 40% успешности изван линије за три поена. Занимљиво је да је играч са највише покушаја за три у екипи Зенита наш знанац из прошле сезоне Еврокупа, бивши играч Андоре Албиси, коме шут никад није био јача страна о чему сведочи и 15/50 до сада у сезони.

Зенит и Црвена звезда своје утакмице играју у сличном ритму и по броју поседа које „троше“ су на 9. и 11. месту у такмичењу. Табела каже да су и у ДЕФ статистици ( комбинација блокада, украдених лопти и изнуђених офанзивних фаулова) два тима слична, Звезда је на 5. док је Зенит на 6. месту у тој категорији. Обзиром да су два тима близу и по неефикасности (Звезда постиже 73 а Зенит 74 поена по мечу) вероватно можемо очекивати рововску борбу у Казању у којој сваки скок, шут или изгубљена лопта могу утицати на коначан исход. Играчи Драгана Шакоте су нас навикли на велике осцилације. Уколико се у Казању појави Црвена звезда из Милана или другог полувремена меча са Олимпијакосом победа ће бити достижна. Уколико пак видимо Звезду из Копра, Новог Места или меча са Асвелом исход вероватно неће бити повољан по наш тим. Као што је то мудро рекао већ споменути Винс Ломбарди  – победа није све али жеља за победом јесте. Јер је она први предуслов да се до победе и дође. Меч у Казању је први мећусобни сусрет у историји два тима и било би лепо да наша Црвена звезда нови „фолдер“ отвори уписаном рецком на свом конту.

– Евролига, 16. коло:
Зенит – Црвена звезда мтс 
Дворана: „ Баскет Хал Казањ“
Датум: Петак 27. децембар
Почетак: 18:00 часова

Повезане вести

2 comments

ĐOLE BARI 91 дец 27, 2019 at 17:46

ZAŠTO KLUB ZVANIČNO NE ZATRAŽI DA NAŠE UTAKMICE NA SPORT KLUBU PRENOSI ISKLJUČIVO ILIJA KOVAČIĆ ? RAZGOVARAO SAM SA DESETINAMA ZVEZDAŠA I SVI SU REKLI DA NE MOGU DA ČUJU OVOG NESREĆNOG PLAVŠIĆA.

Reply
Tatin sin sa Lumure дец 27, 2019 at 12:55

Prvi preduslov za pobedu je ipak skroz limitirana minutaza Ficketu Cowkinsu jer smo u plusu u startu.Sve posle toga ce igraci odraditi kako treba do kraja.

Reply

Leave a Comment