Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаИсторијаНајновијеФудбал

Дан када је пала Барселона

У трећој одлучујућој утакмици Купа сајамских градова за улазак у четвртфинале, 2. јануара 1963. Црвена звезда је потпуно заслужено победила Барселону на неутралном терену у Ници резултатом 1:0, а једини гол на мечу постигао је Боривоје Костић у 72. минуту меча из једанаестерца.

Црвена звезда у својој историји је забележила многе велике победе у Европи. Падали су великани европског фудбала, а тог 2. јануара 1963. године у трећој, одлучујућој утакмици Купа сајамских градова побеђена је Барселона.

У првом мечу осмине финала Звезда је у Београду савладала Каталонце са 3:2, а прва два гола су постигли играчи који су за црвено-беле наступили као гости из ОФК Београда – Спасоје Самарџић и Јосип Скоблар. Трећи погодак био је дело Радивоја Огњановића. У реваншу је Барселона славила са 1:0 и по тадашњим правилима играла се и трећа утакмица на неутралном терену, а одлучено је да то буде француски град Ница. Успех је извојеван у другом полувремену када је Црвена звезда неупоредиво боље играла него у првом делу када су углавном Шпанци имали више од игре. Чешће су долазили у ситуације да угрозе Стојановићев гол. Захваљујући изванредној игри одбране црвено-белих и одличној форми чувара мреже Стојановића, полувреме се завршило без голова.

У наставку наш тим је заиграо много боље, офанзивније, њени напади су били конкретнији и тако добро спровођени да су доводили шпанску одбрану у врло тешку ситуацију. После једног доброг продора, шпански голман је направио прекршај за најстрожу казну. Сигуран извођач једанаестерца у 72. минуту био је Боривоје Костић, чиме је био обезбеђен пласман у четвртфинмале где је ривал био Рома.

У тиму Црвене звезде највише се истакла одбрана у којој је бриљирао голман Стојановић, а одлично су играли и Чоп и Поповић. Такође за играча утакмице изабран је човек одлуке Бора Костић, који је после меча добио и златан сат као поклон за најбољег актера сусрета.

Црвена звезда је у Ници наступила у саставу: Мирко Стојановић, Новак Томић, Томислав Милићевић, Лука Малешев, Милан Чоп, Владимир Поповић, Јован Анђелковић, Сретен Ђурица, Зоран Прљинчевић, Војислав Мелић, Боривоје Костић. Тренер: Милорад Павић.

The post Дан када је пала Барселона appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment