Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеОбавештењаФудбал

Јелић: „Лидери региона по броју играча које пратимо“

Претходна година је била веома успешна за Омладинску школу, што показују сви остварени резултати које наши бисери бележе у домаћим, али и у међународним оквирима. Ипак, као приоритет се поставља развитак и прављење играча за први тим, а главни тренер Звездине фудбалске фабрике- Никола Јелић, поносно се осврнуо на све урађено у 2019. години.

Морамо да будемо задовољни после овакве године и да пожелимо да свака следећа буде слична овој. Ипак, Звезда је велики клуб у ком не смете да се задовољавате урађеним и не постоји минули рад. Увек се тражи више, а обавезе према имену и грбу нас терају да будемо бољи.

Незаобилазни у причи су омладинци. Дечаци који су обезбедили европско пролеће у Лиги шампиона за младе и који ће 11. фебруара одмерити снагу са молдавским Шерифом.

– Драго ми је што су у жижи јавности, јер они то заслужују. Позитивни резултати утичу на нашу Омладинску школу и њен реноме. У односу на прошлу годину смо искорачили и у европским оквирима. Морам да напоменем да је то урадила генерација фудбалера рођених 2002. године и да смо најмлађи тим у Омладинској Лиги шампиона. Слично је и у домаћим оквирима, јер смо направили заокрет да са свим генерацијама играмо са годину дана млађим дечацима.

Јелић је пак свестан да су критеријуми за играње у првом тиму Црвене звезде већи у односу на раније, пре свега због играња Лиге шампиона.

– Критеријуми су драстично подигнути. Морам да признам да ни Омладинска школа у првом тренутку није била спремна да одговори тим захтевима, али се прилагођавамо свему. Тешко је правити резултате у Европи и стварати играче. Лакше је кад сте у подређеној улози, када немате бреме резултата и кад нисте први на табели, али овако је већи изазов за све нас. Владан Милојевић и његов стручни штаб су поставили високе критеријуме. Наравно, жао нам је што није било више играча из школе, али разумемо околности. Ипак, Борисав Бурмаз и Милош Пантовић су дебитовали јесенас за први тим, а надам се да ће још неки играчи ускоро добити прилику код Дејана Станковића.

Управо је Графичар, као развојни тим Црвене звезде, спона између јуниорског и сениорског фудбала.

Графичар је степеник који је неопходан првом тиму Црвене звезде. Неко може директно из омладинаца у први тим, али чешћи су случајеви да млад играч треба да се прилагоди сениорском фудбалу и ту се види вредност Графичара. Ми водимо рачуна о комплетној Омладинској школи наше филијале и све селекције сем пионира играју у највишем рангу такмичења, а с обзиром на то да су и они тренутно први, верујемо да ће се од наредне сезоне и то променити. Имамо огромно поштовање за Слобу Говедарицу, председника Графичара, као и сјајну сарадњу са Милијом Жижићем и Александром Луковићем. Морам да напоменем да имамо играче из школе и ван Графичара на позајмицама те да и њихов развој помно пратимо.

У нашој Омладинској школи важан је, не само развој играча, већ и тренера.

Тренери су велика снага наше Омладинске школе. Срећни смо што све стручнији кадрови долазе у клуб. На новоформираној УЕФА лиценци за омладински фудбал, која је почела у октобру, од свих прволигаша, само је Црвена звезда послала четири тренера. То показује наш правац деловања, јер желимо да имамо школоване тренере и улажемо у њих. Људи мисле да код нас све глатко пролази, али није тако. Свакодневно радимо са њима, али најважније од свега је да нема сујете и да су они спремни да напредују. Грешака има, понекад и они уђу у зону комфора и опусте се, али брзо приметимо и реагујемо на то. Ускоро ће нам се прикључити и Стефан Чикић који ће бити део стручног штаба једног од базних годишта. Наше дете и момак који је победио леукемију.

Школа већ три године има скауте који раде волонтерски и из љубави према клубу, што је јединствен случај у свету.

Имамо добар скаутинг, ипак и ту има простора за напредак. Захвални смо нашим волонтерима у скаутинг служби, који већ трећу годину раде из љубави према клубу. То је јединствен пројекат који је координатор базе Владимир Цвјетићанин покренуо, а наравно, укључени смо и Драган Младеновић и ја. Они нас већ три године свакодневно извештавају о најталентованијим дечацима који се појаве у њиховим регионима, а ниво професионализма им је такав као да раде за милионе. Ми смо у овом тренутку лидери у региону по питању праћења дечака. Трудимо се да делујемо и ван подручја Балкана и биће и страних талентованих дечака код нас. Конкретно, довођење Ричарда Одаде је прави потез, а то говори и чињеница да ће он током пролећа носити дрес сениорског тима Графичара, а верујем да ће након тога прећи и у први тим Црвене звезде.

Нема много одмора за водеће људе у нашој Омладинској школи, јер је прелазни рок пред њима.

Доста тога смо већ урадили пре месец дана по питању долазака неких дечака. Неће бити много промена. Ипак, пребацили смо осморицу кадета, што у омладинце Звезде, што у омладинце Графичара, јер сматрамо да су прерасли тај ниво такмичења, што са физичке, што са интелектуалне стране. То су: Андреј Ђурић, Вукашин Крстић, Урош Лазић, Владимир Милетић, Никола Станковић, Живан Рамовић, Марко Ћопић и Богдан Петровић, који су сјајно играли под командом Марка Неђића – истиче Јелић.

 

Повезане вести

Leave a Comment