Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

За наставак серије, за реванш Асвелу, за останак на месту које води у плеј оф

У оквиру 18 кола Евролиге екипу Црвенe звездe очекује пут у Француску и меч против Асвела.

У првом мечу одиграном у београдској „Штарк Арени“ Асвел је славио након продужетка резултатом 74:72. Уочи овог меча две екипе се са скором од 8 победа и 9 пораза налазе на деоби осмог места које води у плеј оф. Друштво им праве Химки и Валенсија који такоће имају исти скор.

Асвел је изразито домаћинска екипа. Победа над Звездом у Београду је једини њихов тријумф на страни, осталих 7 победа су изборили на свом паркету. Екипа су која игра у четвртом најспоријем ритму у ЕЛ. Звезда је у том сегменту на седмом месту. Офанзивни рејтинг две екипе је на сличном нивоу, Звзда на сто поседа постиже 90,3 а Асвел 92,3 поена. Звезда је доста боља кад је дефанзивни рејтинг у питању јер на сто поседа прима 92,1 а Асвел 100,1 поен. Уосталом Звезда је са 75,18 поена по мечу тренутно најбоља одбрана ЕЛ. Проблем је друга страна терена јер је Звезда са 73,76 поена у просеку трећи најнеефикаснији напад ЕЛ.

На мечу у Београду центар Асвела Џекири је био неразрешив проблем. Завршио га је са 18 поена и чак 19 скокова што је његова убедљиво најбоља партија у ЕЛ ове сезоне. Треба напоменути и да је Штимац, тада играч Фенербахчеа, управо против Џекирија одиграо своју најефикаснију евролигашку партију ове сезоне убацивши 21 поен на мечу одиграном у Француској. Други играч који је правио пуно проблема у Београду је Жан Шарл Ливио који је убацио 20 поена. Нема сумње да ће и на њега бити обраћена посебна пажња. Након опоравка од повреде због које је пропустио чак 16 утакмица у тим се вратио Адриен Пејн, бивши кошаркаш Панатинаикоса, и одмах дао поентерски допринос. Уз Лајтија је са 10 поена у просеку тренутно најбољи стрелац тима. Опасност у шуту споља су и Кахуди, Ломаш и млади Тео Маледон који су на око 40% у сезони. Због повреде на предстојеће мечу у саставу Асвела неће бити Едвина Џексона.

Као и увек превагу могу да донесу скок и изгубљене лопте. Звезда мора да игра контролисано, да тражи најбоље позиције за шут истовремено водећи рачуна о балансу између скока у нападу и одбране транзиције. Асвел је атлетски одлична екипа и ако им се допусти да се растрче на свом терену неће бити добро. Црвено – бели су у серији од три узастопне победе у ЕЛ, самопоуздање је на нивоу те можемо очекивати добру партију и надати се победи. Треба напоменути да се разлика у поенима након продужетка са меча у Београду не рачуна па ће победник предстојећег меча у неком евентуалном кругу на крају такмичења бити у предности. Стога ће евентуална победа, па макар и са поеном разлике, бити злата вредна. За наставак серије, за реванш Асвелу, за останак на месту које води у плеј оф. Други круг Евролиге почиње, утакмице одлуке су пред нама…

– Евролига, 18. коло:
Асвел – Црвена звезда мтс
Дворана: „ Астробале“
Датум: Петак, 10. јануар
Почетак: 20:45 часова

Повезане вести

Leave a Comment