Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Искушење у Блауграни!

Након непријатних пораза на свом терену против Жалгириса и Албе кошаркаши Црвене звезде су отпутовали за Барселону где ће у оквиру 21. кола Евролиге одмерити снаге са истоименим клубом. Екипа Светислава Пешића је нешто лошијим резултатима у последње време (три пораза и победа у последња 4 меча) покварила своју позицију на табели и тренутно је петопласирана са скором од 14 победа и 6 пораза. На победнички колосек су се вратили у прошлом колу добивши Фенербахче у Истанбулу резултатом 80:74.

У овом делу најаве меча се обично бавимо најопаснијим играчима ривала. Када је најава за меч са Барселоном у питању то је беспредметно из једноставног разлога – сви су опасни, најмање 7 до 8 играча је спремно да у сваком тренутку заблиста и реши меч. Наравно да немају сви такву улогу у тиму али имају такав квалитет да, ако им се укаже прилика, иступе и реше утакмицу. Проблем број 1 Барселоне уочи ове сезоне су биле повреде плејмејкера Ертела и Пангоса. Решење је пронађено на два нивоа, доведен је Малколм Дилејни а поред тога и Адам Ханга је прекомандован на позицију плејмејкера на којој се, на овом нивоу кошарке, зачуђујуће добро снашао. Знао је Ханга да покрије позицију плејмејкера и у Мађарској репрезентацији али то је ипак други, нижи ниво кошарке од ЕЛ. Ханга на племејкеру даје Пешићу опцију да игра са веома високом поставом, нарочито када  је у петорци на позиција крила 2.08 цм високи Клавер . Висина петорке им даје велику предност у скоку над противником а не ограничава их дефанзивно јер су сви способни да преузму буквално сваког на терену. Поседују разноврност играча на позицији 4 и 5 који су сви способни да нападну лицем споља или унутра у рекету, покретљиви су и дају тренеру Пешићу могућност комбиновања центарске линије зависно од потреба на мечу. Уз то сви високи играчи Барселоне одлично читају игру и способни су да свако удвајање реше пасом ка слободном саиграчу.

Барселона игра у петом најбржем ритму у ЕЛ и просечно постиже скоро 84 поена по мечу. Звезда је тим који допушта најмање поена противницима, 76,4 по мечу и ту ће се бити главна битка. Одбрана Звезде мора да сведе противника на број поена који њен напад може да постигне. Барселона није у самом врху када су тимски проценти шута у питању и било би добро је да ти проценти буду додатно спуштени. Обзиром на састав екипе нарочито чуди проценат са линије слободних бацања од 78% али на њега највише утичу Рибас (33%), Ориола (57,1%) и зачуђујуће Дилејни (68,3%). Мана Барселоне је и велики број изгубљених лопти по мечу (13,45) мада ни Звезда није ту пуно боља (13,15) што се може објаснити чињеницом да обе екипе, свака из својих разлога, имају по једног класичног плејмејкера у саставу. Контрола лопте, скока и темпа утакмице су основни предуслови који се морају испунити да би се било конкурентно у Блауграни.

Драган Шакота због повреда на предстојећем мечу у Барселони неће моћи да рачуна на Човића, Лазића, Давидовца, Куриџу и Перпероглуа. Црвена звезда ће у Барселони наступити са петорицом центара у саставу. Гист ће опет морати да се помери на позицију крилног центра, која му у позним играчким годинама баш и не одговара, док ће остатак центарске линије вероватно имати проблема са покретљивошћу и игром лицем према кошу својих противника са друге стране. Барселона јесте велики фаворит али на играчима Драган Шакоте је да пробају да одиграју добру утакмицу, да што дуже буду у њој па ако се укаже прилика учине и нешто више од конкуретности. Звезда, уколико жели у плеј оф, на гостовањима мора да надокнади домаће поразе од Албе и Жалгириса. Блауграна вероватно није право место за то, искушење је велико а да ли ће бити и превелико остаје да се види. Чуда су ретка али се дешавају. Само да би се десила у њих треба веровати. Колико год то понекад бесмислено изгледало.

– Евролига, 21. коло:
Барселона – Црвена звезда мтс
Дворана: „Палау Блауграна“
Датум: Четвртак, 23. јануар
Почетак: 21:00 часова

Повезане вести

6 comments

MILOS RANKOVIC јан 23, 2020 at 23:21

SVAKA CAST MOMCI,AKO BUDEMO IGRALI OVAKO U ABA BICE SVE OK,JEDNO VELIKO SRAMOTA ZA CELU EVRO LIGU,KAKO SE KRADE PA O JE STRASNO,DACE BOG DA ZATVORE,ABA LIGU DA NEMA VISE OVE NAMESTENE LIGE,PESICU TOLIKO SI ME RAZOCARAO KAO COVEK DA JE TO STRASNO,NAPADAS SUDIJE,ONU ZADNJU LOPTU TRAZIS DA SUDIJE GLEDAJU SNIMAK AVIDEO SI DA JE TVOJ IGRAC IGRAO,STA NA KRAJU ONO MRDANJE GLAVOM,KAO CESTITAS,PA ZVEZDA DA IMA POLA PARA STO TI IMAS U TOM KLUBU IGRALI BI STALNO E4

Reply
dusan јан 23, 2020 at 23:03

JUNACKA ZVEZDA! bravo za celu utakmicu. nismo imali srece, a sudije nastavljaju da kradu

Reply
Dragan Kostić јан 23, 2020 at 10:54

idemooooo delijeeee veselijeee jebi ne vadiiii 🙂

Reply
krvavi zvezdas-DE јан 22, 2020 at 21:30

bice oboren rekord evrolige..+50

Reply
RODJENI јан 23, 2020 at 22:42

Je l si muda svoja pojeo sto smo celu utakmicu bili egalu sa Barsom!???

Reply
dusan јан 23, 2020 at 23:02

?

Reply

Leave a Comment