Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАтлетикаВажноНајновијеОстало

Јованчевић: „Резултат ме није изненадио, али је бољи од очекиваног“

Први Србин који је успео да прескочи преко 8 метара у дворани и трећи даљаш Европе, члан Атлетског клуба Црвена звезда Страхиња Јованчевић одушевио је своје тренере Милорада Јованчевића и Горана Обрадовића фантастичним скоковима на Првенству Србије где је забележио скок од 7,92 метра, али је имао два још боља уз минималне преступе.
Након два уводна такмичења Страхиња Јованчевић је на првенству државе показао да прошлогодишњи успех није дошао случајно. Иако је још далеко од топ форме, скок од 7,92 је наговестио његове домете ове зиме.

– „Форма је темпирана тако да најбољи будем на Сербиа опену. Не могу да кажем да ме је овај резултат изненадио или да је непланиран, али је свакако боље од очекиваног за овај део сезоне“ – започео је Страхиња разговор за „atlex.rs“.

Два скока су била преко осам метара, али уз мале преступе. Онај из шесте серије је измерен на 8,05 уз 2 центиметра преступа, али Страхиња посебно истиче онај са самог почетка такмичења.

– „Јако сам поносан на скок из прве серије који је уз мали преступ можда био и најдаљи данас. Већ је опште позната ствар да најбоље резултате правим у шестим серијама и због тога ми је тај скок важан.“

Ово је било тек прво такмичење на којем је Јованчевић скакао из пуног залета па су се због тога ”провукле” неке грешке, али Страхиња каже да је то сасвим нормално.

– „Места за напредак има. Ово ми је прво такмичење на ком сам скакао из пуног залета и он још увек мало ”шкрипи” што је сасвим нормална ствар. Потребно је неколико такмичења да се и то ”слегне”. Постоје још неке ситнице које су увидели моји тренери, тако да очекујем да ће све до 27. фебруара и Србија опена бити како треба, а тада се надам још бољем резултату“ – истиче Јованчевић.

Уз темпирану форму Страхиња се узда и у пуне трибине на петом Србија опену.

– „Подршка публике наравно да је сваком спортисти ветар у леђа. Увек уживам да скачем пред пуним трибинама и радујем се новом Србија опену за који сам чуо да ће бити никад јачи. То ми је једно од најдражих такмичења сигурно.“

Није Страхиња био сам ни на првенству Србије. Бројна породица Јованчевић на сваком такмичењу показује приврженост и своју блискост јер у великом броју већ годинама долазе на сва његова такмичења, тако је било и на овом.

– „Пуне трибине су велики мотив, али када међу њима видим и мени јако драге људе, моје родитеље, браћу и сву осталу фамилију, срце ми је на месту. Са свима њима добијем додатну сигурност“ – истиче Страхиња.

Разлог да се баш Србија митинг изабере за пик форме јесте што је он падао на последњи дан за испуњење норми за дворанско Светско првенство. Оно је сада отказано до следеће године, а Страхиња каже да га то није претерано погодило и да је донета права одлука.

– „Мене искрено није много погодило отказивање Светског првенства. Пратим дешавања у Кини и страхоте које је изазвао Корона вирус тако да сам донекле и очекивао да челници Светске атлетике донесу овакву одлуку која је ипак најбоља и најсигурнија за све.“

Ово је можда и добро дошло Страхињи, али и још неким такмичењима који ће моћи без пресије да морају да остваре добар резултат можда надмашити сопствена очекивања. Због отказивања СП-а капитен Црвене звезде мисли да ће сад многи атлетичари одлучити да им управо Србија опен буде замена за Кину.

– „Као што сам већ рекао форма је темпирана за Србија опен који је заказан за последњи дан за испуњење норми за СП, и то је била жеља да се максимум пружи на том такмичењу уз пуне трибине домаће публике. Међутим отказивањем, тај неки евентуални притисак да се скочи норма или приближно како би се отишло у Кину је сад нестао и сигурно ће ми бити лакше. Могуће да ће управо због тога овај митинг бити још јачи јер ће многи тражити алтернативу где ће се показати у најбољем светлу, а Србија опен је сада један од последњих митинга у зимској сезони“ – сматра Јованчевић.

Уместо ове године дворанско СП ће се одржати 2021. само неколико дана након Европског првенства у Пољској. То ће донети много главобоља тренерима широм Европе.

– „Уф… то је ”мач са две оштрице”. Биће јако тешко темпирати форму за оба такмичења јер ће бити јако близу, можда ће се на једном лакше доћи до медаље… Биће једна тактичко веома занимљива сезона“ – закључује Страхиња Јованчевић.

(ивор/фото: atlex.rs)

Повезане вести

Leave a Comment