Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноИсторијаНајновијеФудбал

Сећање на Николу Бугарчића

На данашњи дан обележава се десет година од смрти једног од легендарних руководилаца фудбалског клуба Црвена звезда Николе Бугарчића.

У Београду је у четвртак 11. фебруара 2010. године, у 89. години живота, умро Никола Бугарчић (25.02.1921 – 11.02.2010.) некадашњи председник Скупштине нашег клуба.

Никола Бугарчић је више од девет година (29.01.1968.–20.05.1977.) био члан најужег клупског руководства у једном од Звездиних најтрофејнијих периода, крајем шездесетих и током седамдесетих година прошлог века. Старији звездаши ће одмах знати о ком добу је реч – оном кад је Џајићева генерација владала југословенским фудбалом, али била страх и трепет за европске и светске фудбалске гиганте. У то време Никола Бугарчић је у тандему са легендарним генералним секретаром Слободаном Ћосићем предводио клуб. Пођеднако су били успешни и играчи на терену, као и клупска администрација.

Пресрећан сам што је у време мога мандата на челу Скупштине клуба довршена изградња стадиона, а посебно се поносим чињеницом да смо поставили рефлекторе. Звезда четири-пет пута годишње напуни стадион, што је још један податак за понос – причао је Бугарчић својевремено, у једном од интервјуа у којем је анализирао сопствени рад.

На почетку председничког мандата објавио је и циљ који ће Црвена звезда имати.

Бар један домаћи трофеј и обавезан излазак у Европу, по могућству да то буде Куп шампиона…

Тако је и било. Четири шампионске титуле освојене су у време његовог председничког мандата, још три пехара у Купу Југославије, а 1971. године стигло се и до полуфинала Купа шампиона.

Комеморација је одржана 17.02.2010. године у 12 часова у Медија центру на стадиону „Рајко Митић“.

Нека му је вечна слава и хвала за све што је учинио за Црвену звезду.

The post Сећање на Николу Бугарчића appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

1 comment

Loki феб 15, 2020 at 02:46

U vreme Nikole Bugarčića osvojeno je 5 titula, a ne 4…Četiri je osvojio trener Miljan Miljanić, a jednu Gojko Zec. U to vreme je postojao i Kup prvolugaša koji je Zvezda sa Miljanićem osvojila 4 puta…u to vreme se igrala Letnja liga velike četvorke i od 5 letnjih liga Zvezda osvojila SVIH 5 sa Miljanom Miljanićem… Kao što je Zvezda osvijila 2 UEFINA zimska turnira u Španiji na kojima, su učestvovali evropski najpoznatiji klubovi… Na, NAŠOJ Marakani je u vreme Bugarčića u 9 navrata bilo 100.000 ljudi… Prvi put orotiv Santosa sa Peleom, a pislednji put protiv Grobara u jesen 1976…Nikola Bugarčić, je uz dr. ACU Obradovića, Slobodana Ćosića i Miljana Mijjanića udario temelje modernoj Crvenij Zvezdi. I – gospodin Bugarčić je žkveo ZA Zvezdu, a ne OD Zvezde… Neka mu je večna slava.

Reply

Leave a Comment