Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеОбавештењаФудбал

У сусрет 162. вечитом дербију

Црвена звезда у недељу од 18 часова одиграће 162. вечити дерби у оквиру 24. кола Суперлиге Србије против екипе Партизана.

 

Првог дана марта изабранике Дејана Станковића очекује највећа утакмица српског фубала – вечити дерби. По 162. пут у првенственим дуелима састаће се наша Црвена звезда против екипе Партизана. Историја дербија дуга 73 године до сада нам је припредила феноменалне утакмице, прелепе, али и тужне тренутке. У недељу од 18 часова, црвено и црно-бели одиграће утакмицу 24. кола, и први дерби у 2020. години.

МЕЂУСОБНИ СУСРЕТИ

До сада смо се са екипом из Хумске састали 161 пут и из тих дуела имамо позитиван скор. Први вечити дерби одигран је 5. јануара 1947. године када је Црвена звезда победила Партизан на њиховом терену резултатом 4:3. Меч је обележио хет-трик нашег фудбалера Јована Језеркића, а четврти гол за Звезду дело је Предрага Ђајића. Такође, први гол у вечитом дербију постигао је управо Језеркић и тиме се уписао у историју српског фудбала.

Црвена звезда је до данас задржала позитиван биланс у дуелима са вечитим ривалом. Црвено-бели су од укупно 161 утакмица у националном шампионату победили 64 пута уз 227 постигнутих голова. Педесет пута до сада се меч завршио нерешеним исходом, а 47 пута је вечити ривал био бољи.

Последњи дуел између Црвене звезде и Партизана у оквиру 9. кола Суперлиге Србије завршен је победом српског вицешампиона резултатом 2:0.

БУДИТЕ УЗ ЗВЕЗДУ

Наши играчи истичу колико им значи подршка са трибина. Зато је битно да се на сутрашњем мечу појаве у што већем броју и подрже новог тренера Дејана Станковића у походу ка шампионској титули. Карте за овај меч можете купити на благајни нашег стадиона сутра од 11 сати па све до почетка меча.

Директан пренос утакмице против Партизана можете пратити на каналу Аренаспорт 1 и О2 са почетком од 18 часова. Уколико нисте у прилици да пратите видео пренос уживо, можете бити уз наше момке и на Звездиној апликацији, путем текстуалног преноса на нашем Меч центру, који је активан на сваком мечу из минута у минут, као и на званичном Твитер профилу.

ФОРМА ЕКИПА

Наши фудбалери сјајно су кренули у наставак шампионата. Победом над Чукаричким, Војводином и ремијем са Инђијом, наш тим је освојио седам бодова у пролећном делу првенства. Наш тим на Маракани је ове сезоне одиграо 11 утакмица и у свим мечевима је изашао као победник. Екипа Партизана налази се на другој позицији, са 11 бодова мање од црвено-белих. У претходних пет мечева црно-бели су остварили четири победе и један реми.

РЕЧ ДЕЈАНА СТАНКОВИЋА

Шеф стручног штаба Црвене звезде Дејан Станковић изнео је очекивања пред свој први вечити дерби, овога пута у улози тренера.

– Идемо увек на победу. Реми ме не би задовољио, јер се крши са мојим карактером који имам кроз читаву каријеру. Увек сам за то да урадим како желим, па нека буде и негативан резултат, али пат партије не признајем. Што се треме тиче, већ сам говорио о томе. Има је, али ништа већа од оне пред меч са Чукаричким, Војводином и Инђијом. Једина разлика је што је ово важнија утакмица и што се више улази у ситније детаље, али све друго је исто. Оран сам за утакмицу и једва чекам да почне. Дерби је кроз историју доносио много изненађења. Очекујем лепу утакмицу, а дерби углавном одлуче ситнице које окрену инерцију утакмице. Звезда је у прошлом дербију била поражена, иако је имала пола сата феноменалне игре где су држали све под контролом  – рекао је Станковић.

НАЈБОЉИ ПРОТИВНИЧКИ ИГРАЧИ

Екипа Партизана састоји се од одличних појединаца, како младих тако и искусних фудбалера. На голу је бивши репрезентативац Владимир Стојковић. У одбрани се налазе млади Страхиња Павловић и искусни суперлигашки штопер Бојан Остојић, док по боковима дејствују Немања Милетић и Слободан Урошевић. Везни ред чине Саша Зђелар и најбољи појединац црно-белих Бибарс Натхо, док је испред њих Сејдуба Сума. По крилима се налазе два изразито брза фудбалера Лазар Марковић и Такума Асано, док у самом шпицу напада делује Умар Садик, један од најбољих стрелаца лиге. Поред њих шансу очекују млади Филип Стевановић и Лазар Павловић, као и придошлица из Војводине – Бојан Матић.

СУДИЈА МЕЧА

Главни арбитар 162. вечитог дербија је Лазар Лукић из Београда. Помагаће му Милован Ристић и Далибор Ђурђевић.

ЗАНИМЉИВОСТИ

Први пут дерби је под рефлекторима одигран 7. маја 1972. о то је био јубирални 50. сусрет два тима, а 37. вечити дерби игран 5. децембра 1965. године је први меч Црвене звезде и Партизана који је преношен на телевизији.

Звездина највећа победа остварена је 17. новембра 1968. у оквиру 43. дербија када су црвено-бели славили резултатом 6:1.

Једини гол директно из корнера постигао је у 81. првенственом дербију Драган Стојковић.

Први дерби који је завршен без голова је одигран 1. октобра 1961. и то је био 29. сусрет вечитих ривала.

Рекордна посета је забележена 7. новембра 1976. и тада је наш тим славио са 1:0, а на трибинама Маракане било је око 100.000 гледалаца, од чега 90.142 са плаћеним улазницама.

У првом и једином вечитом дербију одиграном без публике 1. марта пре 12 година – Црвена звезда је савладала Партизан резултатом 4:1. Посебно се истакао двоструки стрелац Сегундо Кастиљо, а погађали су још Дејан Миловановић и актуелни помоћни тренер у стручном штабу Дејана Станковића – Ненад Милијаш.

Повезане вести

1 comment

dusan феб 29, 2020 at 20:57

deki, sta je bre s tobom? zvezda prosli put nije bila porazena a da je pola sata imala sve pod kontrolom. prosli put smo odvaljeni od zivota. ko ti daje te informacije? ne razumem ni ovo bolje da izgubimo, jer pat ne priznajem. remi se nekako i podnese, ali poraz od ove bande nikako. zaj*bi to filozofiranje. daj rezultat! srecno!

Reply

Leave a Comment