Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДомаћи шампионатЖенски фудбалНајновијеФудбал

Црвено-беле „Вучице“ у новинарским канџама #13

У веома деликатној ситуацији, након губитка девет бодова, нашле су се црвено-беле фудбалерке пред дерби сусрет са великим ривалом из Земуна. Управо као да је то код „Вучица“ произвело додатну дозу ината, али и мотивисаности па су наше девојке након велике борбе више него заслужено стигле до тријумфа.

У уводу већ традиционалне рубрике коју практикујемо од старта сезоне након сваког сусрета ЖФК Црвена звезда, овога пута морамо се осврнути на нешто што је већ сада приметно након само два пролећна сусрета. За разлику од неког ранијег периода, сада након првих припрема које су ове зиме обављене под руководећом палицом тренера Славише Чуле и чланом стручног штаба легендарним Бором Радуком, игра девојака у црвено-белом дресовима делује смислено. Све линије тима и њихове кретње одају утисак да се све ради по унапред припремљеном плану. Последња линија одбране „не дави“ лопту до изнемоглости, већ тражи начин да што пре лопта буде прослеђена онима који су задужени за креацију игре. Везни ред је далеко покретљивији, са бољим прегледом игре и правовременим пасовима, док је нападачка линија далеко пробојнија и конкретнија што доводи до далеко више навалних опција. Све у свему, ништа то још не може да се сврстани категорију вансеријског, али је евидентно да озбиљан рад даје резултате. А радује и чињеница да екипа делује као тим који има само једну жељу, да увек савлада ривала. Неизоставно се мора напоменути да, гледајући са стране, целокупна екипа много боље стоји и на физичком плану, па су осцилације током сусрета далеко мање уколико их уопште и има. Због свега наведеног тандем Чула-Радука, заједно са помоћницима у потпуности заслужује високу оцену за досадашњи рад…

– ЦЕТИЊА Сара #1:
И поред чињенице да је у питању био дерби сусрет, наша најбоља голманка готово да је већи део меча провела незапослена. Управо у таквим ситуацијама најтеже је и одржати концентрацију свих 90 минута, али је Сара била на висини задатка. По обичају командовала је последњом линијом нашег тима, а не тако честе нападачке акције противника без већих проблема је решавала успешно. На највећем искушењу нашла се десетак минута пре краја сусрета када се Ана Барјактаревић нашла у идеалној прилици, али на срећу њен ударац је завршио ван оквира гола.
(Оцена: 7,5)

– ШЋЕПАНОВИЋ Ана #3:
Наш десни бек већ дужи временки период пружа стандардне партије у црвено-белом дресу. У дуелу против земунске Слоге без већих проблема заустављала је нападе противница које су ишле по њеној страни, а уз то је често заједно са Нели Мбапе учествовала и у нападачким акцијама нашег тима. Посебно је то било изражено током првог полувремена. У наставку игре више пажње посветила је дефанзивним задацима што је било и очекивано с`обзиром на кретање резултата. Оно што све у клубу мора да радује је чињеница да се увек добро зна шта се од ње може очекивати и да ће у сваком сусрету пружити свој тренутни максимум уз минималне осцилације.
(Оцена: 7,5)

– ТРИШИЋ Андријана #4:
Одласком Санде Малешевић из редова црвено-белих, Андријана Тришић се наметнула као главна организаторка игре „Вучица“ и та позиција јој евидентно сасвим одговара. Популарна Њања најбоље се сналази када има лопту у ногама без обзира да ли у том моменту улази у серију дриблинга или дубинским пасом „повезује“ нападачку линију са голом противничке екипе. Током сусрета са Слогом Андријана је у више наврата показала како техничку надмоћност на средини терена, тако и одличан преглед игре који се крунише правовременим пасом. Из велике жеље да што пре учини што боље јављале су се и грешке, али самокритичност изражена након сусрета само говори о присутној самосвесности учињеног што једино може проузроковати даљи напредак и побољшања која ће користити и њој, али и целокупној екипи.
(Оцена: 8)

– НИКОЛИЋ Николета #5:
Звездино зимско појачање већ након два одиграна званична сусрета показало је да ће истински бити појачање за екипу тренера Славише Чуле. Николета је Звезди донела нешто што јој је свакако недостајало у првом делу сезоне, па поред мирноће у последњој линији тима, њена игра се не базира на бесомучној размени пасова у последњој линији, већ одмах тражи начин да лопту проследи унапред и упосли саиграчице задужене за креацију игре. Овога пута није имала прилике да покаже своје скакачке способности у фази напада. Већ сада делује да се потпуно уклопила у игру како са саиграчицом у последњој линији Јованом Миладиновић, тако и са остатком екипе. Њено искуство много ће значити у наставку сезоне.
(Оцена: 7,5)

– МИЛАДИНОВИЋ Јована #6:
Популарна Хајди и током дуела са земунском Слогом била је на висини задатка. Својом игром апсолутно улива поверење целокупној екипи и већ сада се може рећи да се одлично допуњује са саиграчицом Николетом Николић. Њена игра је једноставна, без беспотребног компликовања, а дугим пасовима одлично уме и да упосли најистуреније нападаче. Управо таква ситуација виђена је у финишу сусрета када је у моментима када су гошће кренуле на све или ништа, дугом лоптом спојила Мирелу Тенков са голом чиме је питање победника било решено. У 65. минуту меча приликом опасног напада гостујуће екипе услед прекршаја зарадила је и јавну опомену, али је спречила потенцијално опасну ситуацију пред голом Саре Цетиње
(Оцена: 7,5)

– КРСТИЋ Анђела #7:
Још једна стандардна и очекивана партија Звездиног левог бека. И овога пута популарна Крле велики део игре провела је и у нападачким акцијама где заједно са Јованом Стојановић представља уиграни тандем. Њену игру не карактерише брзина, али техничка дотераност проткана физичком снагом неретко противничке играчице доводи до лудила. Игра Анђеле Крстић већ дужи низ мечева је константна без осцилација и тиме је постала више него поуздана како екипи, тако и стручном штабу који се у њу увек може пиуздати.
(Оцена: 7,5)

– САВАНОВИЋ Александра #8:
Током првог дела игре Сашка је сигурно била најистакнутија играчица на терену у црвено-белом дресу. Била је зачетник готово свих нападачких акција наше екипе, али оно што је покварило утисак били су пасови који често нису завршавали тамо где је било планирано. Током другог полувремена уочљив је био пад у игри, али и поред тога половином другог периода игре Сашка је била близу Еврогола којег је голманка Љиљана Гардијан спречила крајњим напором. Александра Савановић и даље има осцилације у игри које датирају од повреде коју је доживела у финишу јесењег дела сезоне, али сигурни смо да ће како време буде одмицало и те амплитуде бити све мање.
(Оцена: 8)

– ТЕНКОВ Мирела #9:
Уколико би смо игру Звездиног центарфора посматрали само кроз призму асистенције код првог поготка наше екипе, као и постигнутог другог, победоносног поготка, могли би истаћи да је игра Миреле Тенков била више него задовољавајућа. И овога пута Мирела је знала да се врати у дефанзиву, покрије одређене задатке и у тој фази игре, али посебно током првог полувремена била је уочљива деконцентрација или несналажљивост у неколико ситуација које су могле бити потенцијално опасне по противничку мрежу. Радује ипак чињеница да је Звездина „деветка“ наставила серију погодака на старту пролећног дела сезоне.
(Оцена: 7,5)

– СТОЈАНОВИЋ Јована #11:
Лево крило наше екипе још једном је приказала запажену партију. Од самог старта сусрета кренула је пуном снагом, па је већ у уводу меча успевала да пробије одбрану гошћи. У два наврата филигрантским потезима успевала је да надмудри противничку одбрану, али Мирела Тенков није успевала да настале ситуације материјализује. Поново се показало да одлично сарађује са Анђелом Крстић по левој страни терена чиме „до лудила“ доводе противничке одбране. Мало среће јој је недостајало да се у 57. минуту сусрета упише у листу стрелаца. Након корнера, популарна Жига је искоса са леве стране упутила прецизан ударац ка голу, Љиљана Гардијан је већ била савладана, али је гол спречила пречка. Из игре је изашла у 75. минуту уступивши место Николини Миловић.
(Оцена: 8)

– МБАПЕ Нели #13:
Звездина Камерунка је коначно нашла место у стартној постави наше екипе. Сви проблеми (о којима овога пута нећемо писати) су иза ове девојке и од самог старта је било уочљиво да је Нели жељна фудбала, жељна игре и надигравања. Током читавог сусрета била је видљива њена и физичка и техничка и брзинска супериорност, па се слободно може рећи и да само једна лопта у мрежи гостујуће екипе није одраз приказаног. Могла је Нели лако барем до још једног поготка, али је Љиљана Гардијан на голу Слоге показала зашто спада у ред најбољих српских женских голмана, али исто тако Нели је могла да се упише и у рубрику асистенција да су саиграчице у одсудним тренуцима биле сналажљивије и сконцентрисаније. Игру је напустила у последњем минуту сусрета и испраћена је заслуженим аплаузом присутне публике.
(Оцена: 8)

– АРАНЂЕЛОВИЋ Јована #14:
И за трећег члана Звездиног везног реда мора се рећи да иза себе има задовољавајуће одиграну утакмицу. Њена партија не спада у оне који ће се дуго памтити, али је видан напредак у односу на старт пролећне полусезоне. Борбеност код ње није упитна, али су и даље присутне осцилације у игри које кваре крајњи утисак. Мора се истаћи да је половином првог полувремена при резултату 0:0 много боље и могла и морала да оконча контранапад наше екипе. Наиме, у ситуацији када је повукла лопту у опасан напад, уместо да пасом у простор упосли Нели Мбапе која би се у том случају нашла у ситуацији „1 на 1“ са голманком Слоге, она се одлучила на додавање ка Мирели Тенков која је у том моменту била у много неповољнијем положају па је прилика отишла у неповрат.У 72. минуту сусрета своје место је уступила Маргити Васовић
(Оцена: 7,5)

– ВАСОВИЋ Маргита #17:
У игру је ушла у 72. минуту заменивши Јовану Аранђеловић. Била је то тактичка измена пошто је офанзивно настројену везну играчицу заменила играчица са дефанзивнијим стилом игре. Унела је популарна Маша одређену мирноћу у тренуцима када је требало спречити атаке противника, али исто тако на видело је изашао и њен недостатак који се односи на брзину која ће бити велика предност противника у сусретима против квалитетнијих ривала. И поред свега наведеног, Маша јесте појачање за нашу екипу, али и даље остаје велико питање колико ће моћи да надокнади одлазак Санде Малешеић, пошто је управо она доведена као њена главна замена.
(Оцена: 7)

– МИЛОВИЋ Николина #18:
Петнаест минута пре краја сусрета Нина је ушла у игру заменивши Јовану Стојановић. У претходном првенственом колу Николина је била убедљиво најбоља играчица на терену, па је било за очекивати да ће и у овом сусрету, колико год минута провела на терену, наставити у сличном издању. Међутим, до тога није дошло. Гледајући са стране чинило се да Николина делује незаинтересовано што би могла да буде последица разочарења због седења на клупи након одличне игре у претходној утакмици. Још раније смо апострофирали да је њој неопходан континуитет игре како би екипа имала користи, али и рад на мотивационом фактору како седење на клупи не би схватала као трагедију.
(Оцена: 7)

– СТОЈАКОВИЋ Теодора #2:
Претходног викенда Тејка је постигла и свој први сениорски погодак у црвено-белом дресу. Овога пута на терену је провела пар десетина секунди након изласка Нели Мбапе, па самим тим није ни могла да покаже било шта чиме би се њен боравак на терену могао оценити. Ипак, мора се нагласити да сваки тренутак проведен на терену за ову младу играчицу много значи.
(Оцена: /)

– Играчица утакмице:
Иако је неколико играчица Црвене звезде оцењено за ову прилику највишом оценом 8 (осам), само једна од њих када се сагледа све приказано на терену може да понесе звање најбољег у екипи. Због свега тога најбоља играчица 13. кола Супер лиге Србије у фудбалу за жене је:

– #13 Нели МБАПЕ

Повезане вести

1 comment

Зоран Филиповић јул 22, 2020 at 23:06

Веома квалитетан чланак и снажна подршка за жене у српском фудбалу.

Reply

Leave a Comment