Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноИсторијаНајновијеФудбал

На данашњи дан – Шестићева мајсторија за полуфинале Купа УЕФА

Црвена звезда је током своје блиставе историје одиграла велики број сјајних мечева у еврокуповима, у којима су се прославили многи асови, а сезона 1978/79 била је једна од антологијских. Управо је на данашњи дан, 21. марта 1979. године, у реваншу четвртфинала Купа УЕФА, Милош Шестић постигао феноменалан гол у 88. минуту за 1:1, који је нашем клубу обезбедио пролаз међу четири најбоља тима у овом евротакмичењу.

Прва утакмица у Београду завршила се победом нашег тима минималним резултатом (1:0) голом Душана Савића из слободног ударца, а многи су Звезду у Бирмингему већ отписали имајући у виду квалитет екипе ВБА-а и традиционално одличну атмосферу на енглеским стадионима. Међутим, црвено-бели тим је имао изграђени победнички менталитет, који је те сезоне ломио противнике у Европи захваљујући мајсторству и изузетној физичкој спреми. Наш клуб је те сезоне играо срцем у Купу УЕФА и редом избацивао Динамо из Берлина, Спортинг из Хихона и славни Арсенал, пре четвртфиналног двобоја са Вест Бромвич Албионом.

Утакмица на стадиону “Хоторнс” била је веомо агресивна у којој су обиловали оштри стартови домаћих играча. Црвено-бели су по тешком терену водили прави рат са играчима Вест Бромвича пред препуним трибинама, где је била и група од око 1.000 Звездиних навијача. Албион је повео са 1:0 у 42. минуту голом Сирила Риџиса и тиме је предност Звезде из првог сусрета била анулирана. Изабраници Бранка Станковића су и без свог капитена на острву приказали атомски фудбал, који ни судија Шојрел није могао да заустави, јер је допустио “прљаву“ игру домаћина прихватајући је као енглески стил игре.

Међутим храбри момци из тадашње Југославије издржали су све ударце домаћина, а све им је наплатио велики мајстор ове игре, Милош Шестић, који је постигао изједначујући погодак у 88. минуту и донео пролаз свом тиму у полуфинале. Била је то акција за фудбалске уџбенике. Почела је на Звездиној половини терена, да би Шестић добио лопту на неких 45 метара од гола домаћих. У невероватном трку за свега пар секунди претрчао је комплетну одбрану домаћих, која није могла да заустави чувеног „Шелета“ који је на крају погодио мрежу поред немоћног голмана Годена. Невероватно упечатљив гол, који је дочарао снагу, карактер и одлучност легендарне екипе Црвене звезде седамдесетих година и велико фудбалско умеће Милоша Шестића, јунака овог меча.

Вест Бромвич Албион – Црвена звезда 1:1 (1:0)

Бирмингем, 21. март 1979. Стадион: Хоторнс. Гледалаца: 37.697. Судија: Клаус Шојрел (Источна Немачка). Стрелци: Риџис у 42. за ВБА, и Шестић у 88. за Црвену звезду.

Вест Бромвич Албион: Годен, Бетсон, Стејтам, Браун, Вајл, Робертсон, Робсон, Браун, Риџис, Кантело, Канингем. Тренер: Роналд Еткинсон.

Црвена звезда: Стојановић, Јовановић, Крмпотић, Муслин, Јуришић, Јеликић, Шестић, Благојевић, Савић, Боровница, Милосављевић. Тренер: Бранко Станковић.

The post На данашњи дан – Шестићева мајсторија за полуфинале Купа УЕФА appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment