Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМачевањеНајновијеОстало

Приче из историје – Вера Јефтимијадес

75 година велике Звезде!

„Седамдесетпет година Спортског друштва Црвена звезда! Седамдесетпет година радости, победа, пораза, среће, страсти, па и туге. Спортско друштво Црвена звезда је прича о угледу и значају спорта. Прича о успоменама на велике победе. Прича о великим клубовима. Прича о изузетним резултатима Звездиних спортиста који су 75 година представљали и убудуће ће предтсвљати амбасадоре спорта своје Црвене звезде, Београда и Србије.“ (Зоран Аврамовић, главни и одговорни уредник Звездине ревије и директор Црвена звезда маркетинга, из уводника број 669)

Спортско друштво Црвена звезда и Звездина ревија од 1965. године проглашавају најбоље спортисте, а прва која је понела ловор у женској конкуренцији била је чувена мачевалка Вера Јефтимијадес.

Рођена је 25. маја 1938. године. Члан Црвене звезде постала је 1960. године, дугогодишњи је симбол мачевања и најуспешнија мачевалка Црвене звезде.

Учествовала је на Олимпијским играма, Светским првенствима, Универзијадама, Медитеранским играма, Балканијадама, Европским куповима и многим другим међународним турнирима. Двострука је појединачна јуниорска државна првакиња, a 24 пута је била сениорска шампионка Југославије, 13 пута у појединачној конкуренцији и 11 пута екипно. Освојила је 10 медаља на Балканским играма (сребрну и бронзану у појединачној, осам бронзаних у екипној конкуренцији), окитила се и ’’бронзом“ на Медитеранским играма.

Дугогодишња је репрезентативка и најбоља мачевалка Југославије (1961, 1963, 1965, 1966, 1969, 1970. и 1979. године). Завршила је Архитектонски факултет и остаје упамћена као највећа спортска примадона једног времена, као екстра звезда која је била најбољи и најлепши промотер мачевања.

Три пута је проглашавана за најбољу спортисткињу СД Црвена звезда (1965, 1969. и 1970. године). Добитница је „златне значке“ СД Црвена звезда која се додељивала заслужним спортистима и спортским радницима на прослави 70. рођендана црвено-беле породице.

The post Приче из историје – Вера Јефтимијадес appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment