Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаИсторијаНајновијеФудбал

На данашњи дан – Звезда декласирала Карл Цајс Јену

Пред готово 100.000 гледалаца на Маракани, Црвена звезда је у реванш утакмици четвртфинала Купа шампиона 24. марта 1971. године победила Карл Цајс Јену 4:0 и пласирала се у полуфинале.

До првог полуфинала Купа шампиона у историји Црвена звезда је дошла после бриљантне партије против првака Источне Немачке. Из Јене је немачки тим донео предност од 3:2 у мечу који је обележио ирски арбитар Џон Карпентер јер је у 72. минуту искључио Драгана Џајића. Ипак, и без Џајића на крцатој Маракани, јер је поред продатих 88.000 улазница, било присутно, према хроничарима, око 100.000 гледалаца а још 30.000 остало пред капијама, тим тренера Миљана Миљанића очитао је праву лекцију ривалу и декласирао га – 4:0.

Играла је Звезда тада сјајан фудбал, чувени „ситан вез“, од старта је ломила одбрану Немаца, а серију голова отворила већ у 14. минуту. Слободан Цоле Јанковић је био оборен у петерцу а Милован Ђорић је био сигуран извођач једанаестерца. Уз заглушујућу буку и подршку са трибина наш тим је наставио да напада, па је на сјајан пас Јована Кулета Аћимовића, тада млади, Зоран Филиповић већ у 30. минуту повисио вођство на 2:0 и наговестио велико славље.

Бриљирао је Јован Куле Аћимовић на том мечу, атрактивним потезима дизао је публику на ноге и већ после сат времена игре на семафору је стајало 3:0. Станислав Караси је асистирао Стевану Остојићу који је ударцем главом био неумољив. Одличну партију Станислав Караси је крунисао голом у 78. минуту. После низа дриблинга одлучио се на ударац са 20-так метара и погодио сам угао за једну од најубедљивијих победа у еврокуповима. Црвена звезда је дошла до полуфиналног двомеча са Панатинаикосом који је после 4:1 у Београду, услед низа мистериозних околности, завршен трагичном елиминацијом у Атини (0:3).

Црвена звезда – Карл Цајс Јена 4:0 (2:0)

Стрелци: Ђорић у 14. из пенала, Филиповић у 30, Остојић у 60. и Караси у 78. минуту. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: око 100.000. Судија: Корнел Ницеску (Румунија).

Црвена звезда: Дујковић, Ђорић, Кленковски, Новковић, Павловић, Богићевић, Јанковић, Караси (од 83. Т. Михајловић), Филиповић, Аћимовић, Остојић.

Карл Цајс Јена: Грапентин, В. Краус (од 49. Б. Краус), Вернер, Рок, Курбјувајт, Вајсе, Имшер, Дуке (од 75. Пројсе), Шлутер, Фогел, Шајтлер.

The post На данашњи дан – Звезда декласирала Карл Цајс Јену appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment