Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноИсторијаНајновијеФудбал

На данашњи дан – Бајерн видео све звезде

Бајерн и цела Европа видели су на данашњи дан 1991. године новог првака Европе – Црвену звезду. Највећи фаворит за освајање Купа шампиона дочекао је на распродатом Олимпијаком стадиону моћну „црвено-белу армију“, уздао се и у традицију јер 43 узастопна европска меча у Минхену није осетио горчину пораза да би га Звезда разбила бриљантном игром, победила 2:1 и најавила да је спремна да иде на сам врх.

Ова Звезда игра брзо, модерно, има маште а притом трчи као да је немачка екипа, чувена је реченица шокираног Франца Бекенбауера, легендарног Немца и аса Бајерна после меча у коме је наш клуб надиграо и надтрчао баварски.

Очекивао се спектакл у Минхену. И био је спектакл пред 64.000 гледалаца. Са једне стране сјајан састав Бајерна са Аугенталером, Ефенбергом, Тоном и Лаудрупом, а са друге Белодедић, Просинечки, Савићевић, Панчев, Михајловић…Звездин тим је показао да се никог не плаши, чак и кад је Волфарт у 24. минуту савладао Стевана Стојановића после асистенције Швабла. Тренер Љубомир Љупко Петровић је сјајно поставио тактику, наставио је његов тим да игра као и до тада, ређале су се прилике, покушај Просинечког, па Михајловића са преко 35 метара из „слободњака“… Уследила је чувена акција у 45. минуту за уџбенике – Радиновић, Белодедић, Просинечки, Бинић, егзекуција – Панчев! Скоро 15.000 навијача Црвене звезде је било у делиријуму.

Баварци се нису опоравили од шока ни у свлачионици, Звезди је гол на самом крају само појачао позитивну енергију. Везни ред са Просинечким је везао по терену, Савићевић је пролазио као “ножем кроз путер” да би наплата добре игре стигла у 75. минуту. Звездина “кобра” Панчев послао је пас у простор Савићевићу, а “геније” је као млазњак прошао поред Колера и фантастичним ударцем савладао Аумана. Бајерн је личио на боксера који не може да се спаси нокаута. Зато је била права штета, показаће то и реванш у Београду за 14 дана, што Савићевић, Михајловић, Бинић и Панчев по два пута, нису још који пут затресли мрежу Аумана па је остало на семафору легендарних 1:2.

Минхен је видео све звезде, а Европа будућег шампиона…

Бајерн – Црвена звезда 1:2 (1:1)

Минхен, 10. април 1991. Стрелци: Волфарт у 24. за Бајерн, а Панчев у 45. и Савићевић у 70. минуту за Црвену звезду. Стадион: Олимпијски. Гледалаца: 64.000. Судија: Хуберт Ферстингер (Аустрија).

БАЈЕРН: Ауман, Ројтер, Флиглер, Колер, Аугенталер, Ефенберг, Бендер (од 77. Штрунц), Швабл, Волфарт, Тон (од 77. Циге), Лаудруп.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Стојановић, Радиновић, Маровић, Југовић, Белодедић, Најдоски, Просинечки, Михајловић (од 86. Стошић), Панчев, Савићевић, Бинић (од 89. Тошић).

The post На данашњи дан – Бајерн видео све звезде appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment